1/9/2024, Barbora Kocmankova, Ušetřeno.cz

První školní den

Se začátkem září se neodmyslitelně pojí významný milník – první školní den. Podívejte se na důležité informace, které se s prvním školním dnem pojí. Uvidíte, že vám ho pomohou zvládnout s mnohem větším klidem.

První školní den

Kdy je první školní den 2024?

Většinou máme za to, že škola začíná vždy 1. září. Ne každý rok to tak ale je. Například letos vychází datum prvního září na neděli, takže první školní den v roce 2024 připadá na pondělí 2. září. Tento den se otevřou školákům dveře základních, středních i základních uměleckých škol, stejně tak konzervatoří. A jak to bude v dalších letech? 

Kdy je první školní den 2025 a 2026?

RokDen a datum
2025pondělí 1. září
2026úterý 1. září

Pokud se s dětmi před zahájením školního roku ještě chystáte vycestovat na prodloužený víkend do zahraničí, určitě nezapomeňte na cestovní pojištění.

Srovnejte si cestovní pojištění online

Co si má vzít dítě s sebou?

První školní den je hlavně o seznamování, takže žádné zvláštní pomůcky s sebou do školy nebudou potřeba. Stačit budou:

  • přezůvky, 
  • aktovka,
  • sešit a pastelky. 

Vhodné je také vzít nějakou drobnost paní učitelce nebo panu učiteli. Určitě ocení něco na zub, ať něco už sladkého, nebo slaného, případně nějakou praktickou věc, která se bude hodit v průběhu celého školního roku.

Jak se má dítě obléct?

Nejlépe pohodlně a slavnostně. Žádný pevný dress code v České republice nemáme stanovený, ale přeci jen se jedná o výjimečný den, takže by tomu mělo odpovídat i oblečení. 

Nejdůležitější ale je, aby se malý prvňáček nebo prvňačka cítili v oděvu příjemně a nikde je nic netáhlo či neškrtilo. Slavnostně by se měli samozřejmě obléknout také rodiče či prarodiče, kteří se přijdou podívat. 

Jak probíhá první školní den prvňáčka?

Jak už jsme se zmínili výše – první školní den prvňáčka je hlavně o seznamování, a to s učiteli, spolužáky i školou jako takovou. Většinou si třída prvňáčků projde budovu, aby se děti podívaly, kde jsou šatny, všechny učebny, tělocvična, hřiště, knihovna, družina atd. Třídní učitel je také seznámí s rozvrhem a s tím, jak to ve škole chodí.

Všechny důležité informace rodiče většinou najdou také na webu školy nebo na facebookových stránkách, pokud je škola má. A pokud budete mít nějaké otázky navíc, nebojte se zeptat. 

Kromě toho byste měli dostat také informace o prázdninách v průběhu školního roku a dnech, kdy bude ředitelské volno. Díky tomu si budete moci naplánovat rodinnou dovolenou nebo prodloužený víkend. 

A jak dlouho první školní den trvá? Ne moc dlouho. Proto je dobré si pro něj vyčlenit celý den volna, abyste si po jeho skončení mohli například zajít na společný oběd nebo do cukrárny. Celý první školní den by se zkrátka měl nést na vlně pohody už od rána. Nenechejte se tedy rozhodit ani ranní dopravní špičkou. 

Autem jedině se správným pojištěním

A když už jsme u té dopravy – vzhledem k tomu, že budete svého potomka vozit nejspíš nejen do školy, ale také do kroužků, udělejte raději revizi vašeho povinného ručení a havarijního pojištění. Správně nastavená pojistka se totiž postará nejen o vaše auto, ale také například o zdraví celé posádky vozu. 

Srovnejte si povinné ručení online

Co je potřeba do první třídy?

Soupis toho, co je třeba do první třídy, rodiče dostanou už při zápisu, který se koná vždy na jaře. Mezi ty stěžejní věci určitě patří:

  • aktovka nebo školní batoh – kromě vzhledu myslete také na konstrukční řešení. Přece jen bude součástí každodenního školního života vašeho potomka, takže je důležité, aby zádům hezky seděl. 
  • pouzdro a psací potřeby – v každém správném penálu by mělo být pero, měkká tužka, pastelky, ořezávátko (ideálně to se zásobníkem), guma a pravítko 
  • přezůvky – měly by být nejen hezké, ale především pohodlné. A aby se v šatně nezatoulaly, pořiďte k nim rovnou i látkový vak. 
  • sportovní oblečení a boty na tělocvik – kromě základní teplákovky a trička určitě kupte i tenisky na venkovní cvičení, i ty do interiéru se světlou podrážkou
  • učebnice a sešity – přesný soupis určitě dostanete od školy. Každopádně je dobré k tomuhle základnímu balíčku koupit i zajímavé knížky a encyklopedie pro děti. Nebo si rovnou udělejte zajímavý výlet do některého z muzeí.
  • výtvarné potřeby – vodovky, voskovky, temperky, štětce… I v tomhle směru dostanete dost informací od školy, aby se váš potomek mohl kreativně vyvíjet ve všech směrech.

Najděte si výhodné pojištění domácnosti

Nezapomínejte na to, že nákup školních pomůcek vás čeká nejen na začátku, ale také v průběhu celého roku. A to nejen přímo pro potřeby školní docházky, ale také do kroužků. Doma vám tedy přibude nejen spousta nových knih, sportovní vybavení, hudební nástroje nebo malířský stojan

Se všemi těmito předměty poroste také hodnota vaší domácnosti, kterou si můžete nechat pojistit. Správně sjednané pojištění domácnosti je velmi důležité. Přes naši online kalkulačku si můžete pohodlně srovnat jakékoli pojištění majetku

Mobilní tarif pro děti

Jednou z velkých otázek, která se se zahájením školní docházky pojí, je také pořízení mobilního telefonu pro děti. Je logické, že v dnešní době žijí děti doslova v obklopení moderních technologií, tudíž je důležité, aby s nimi uměly zacházet. 

Zároveň je dobré mít tu možnost se s dětmi spojit a zjistit, jestli došly domu v pořádku, chtějí si hrát u kamaráda apod. 

Pro začátek tedy zvolte klasičtější telefon, raději trochu odolnější, než si na něj děti zvyknou, naučí se o něj starat a hezky s ním zacházet. Důležité je také zvolit vhodný mobilní tarif pro děti. A jakmile dítko povyroste, můžete mu vybrat odpovídající chytrý telefon a přejít na studentský tarif, který bude obsahovat i balíček mobilních dat.

Srovnejte si mobilní tarify online

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.