12/30/2023, Sandra Skorkovská, Ušetřeno.cz

Jakou spotřebu elektřiny má vaše lednice a jak na jejím provozu ušetřit?

Bez chladničky se už dnes žádná domácnost neobejde. Jedná se ovšem o elektrožrouta, který se cpe energií každý den a každou hodinu v roce. Kolik kWh ho tedy krmíte a dá se toto číslo nějak snížit? Poradíme vám, jak si spočítat, která lednice je na provoz nejlevnější.

spotřeba lednice

Na rozdíl od většiny jiných domácích spotřebičů musí lednice běžet prakticky nepřetržitě. Naštěstí má už většina velmi nízkou spotřebu. Co ji ovlivňuje? A jak můžete žroutův hlad ještě víc omezit?

Kolik ušetříte přechodem k jinému dodavateli?

Energetická třída lednice

Nejlepším vodítkem, jež pomáhá orientovat se ve spotřebě energie u domácích spotřebičů, je rozdělení na energetické třídy. Je povinností výrobce určit energetickou náročnost každé ledničky prodávané na území Evropské unie, zařadit ji do jedné ze sedmi tříd (A, B, C, D, E, F nebo G) a opatřit ji tzv. energetickým štítkem.

Příkon lednice

Příkon spotřebiče udává, kolik elektrické energie si konkrétní zařízení bere na svůj provoz. Čím vyšší číslo, tím větší spotřeba a samozřejmě taky útrata. Udává se ve wattech (W), resp. kilowattech (kW). 

Na energetickém štítku však toto číslo nenajdete. Najdete tu ale roční spotřebu udávanou v kilowatthodinách (kWh). 

Spotřeba lednice

Ty nejúspornější velké lednice s mrazákem patřící do třídy A dnes dosahují roční spotřeby kolem 100–110 kWh, nejméně úsporné ve třídě F si vezmou i troj- nebo čtyřnásobek. V nejhorší energetické třídě G pak obvykle najdete jen miniledničky o objemu pár desítek litrů.

Jaké jsou mezi výrobky z různých energetických tříd rozdíly? Zdá se vám, že přece nemůže být chladnička se štítkem A o tolik úspornější než ta s C? Tak si to s námi spočítejte.

Roční spotřeba kombinované lednice s mrazákem
Energetická třídaABC
Spotřeba108 kWh/rok134 kWh/rok169 kWh/rok
Cena za roční provoz972 Kč1 206 Kč1 521 Kč

Pozn.: Výpočet s aktuální průměrnou cenou elektřiny pro domácnosti ve výši 9 Kč za kWh.

Chcete si sami změřit a spočítat, kolik spotřebuje vaše lednice oproti nejnovějším typům, které vám doporučují v televizi či v novinách? Nejlépe pořídíte s domácím měřičem spotřeby energie. Stačí ho zapojit do zásuvky a do něj následně vaši chladničku. Jakmile z měřiče vyčtete příkon, můžete si přesně spočítat, kolik váš elektrožrout za rok prožere.

Náklady na provoz spotřebiče = cena za kWh × příkon v kW × doba provozu v hodinách

Jak zkrotit elektrožrouta lednicového?

Každého asi hned napadne, že chytřejší a větší lednice musí být zákonitě také dražší na provoz. Není to ale pravidlem. Lednice s více funkcemi může využívat svých nadstandardních schopností k lepšímu a účinnějšímu chlazení a tím ušetřit.

Objem přístroje sice nemá tak velký vliv, jak by člověk očekával, ale vliv stále má. Je proto zbytečné si do bytu pro jednoho kupovat chladničku, do níž by se vešel celý mamut. Na jednu osobu bohatě stačí 70 litrů. 

Vliv má dále tzv. klimatická třída neboli vnější teplota, na kterou je chladnička stavěná. Pokud je vzduch kolem přístroje nepřiměřeně horký, musí lednice vydávat více energie na chlazení. Právě proto se doporučuje vždy spotřebič postavit na místo, které se nachází daleko od radiátorů, sporáku, trouby a dalších zdrojů tepla. V nejlepším případě by na lednici nemělo ani dopadat sluneční světlo. Také do zařízení nevkládejte horké a teplé potraviny.

Existují čtyři klimatické třídy. Subnormální (SN) lednice patří do 10–32 °C, normální (N) zvládne okolní teploty v rozsahu 16–32 °C, subtropická (ST) zvládne 18–38 °C a tropická (T) se nezapotí v teplotách od 18 do 43 °C.

Lednice by měla stát alespoň 5 centimetrů od stěny a čistit byste ji měli pravidelně zvenku i zevnitř. Pořádejte časté inspekce potravin a vyházejte vše, co vypadá, že zažilo dobu kamennou. Otírejte také zadní stěnu stroje a přístroj odmrazujte, je-li to třeba. 

Který dodavatel elektřiny se nejvíc vyplatí?

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.