12/10/2022, Sona Brunnerová, Ušetřeno.cz

Alternativní bydlení: Je tiny house levný a úsporný?

Vlastní bydlení si dnes může pořídit jen málokdo. Nemovitosti jsou drahé, úroky na hypotékách rostou. Stále více lidí tak zvažuje alternativu v podobě malého domku nazvaného tiny house. Jak tyto mini domky a domy z alternativních materiálů vypadají? Kolik stojí a jsou opravdu tak výhodné?

tiny house v čr

Co je tiny house?

Tiny house je miniaturní domek s rozlohou většinou od 15 m2 až po 96 m2. Tyto domečky jsou tedy určeny zejména lidem, kterým postačuje malý prostor k životu. Mini domek může být rekreačním i celosezónním obydlím. 

Jak tiny house vypadá?

Řešení interiéru musí být vyladěné do detailu, aby se do něj vešlo vše potřebné. V tomto videu uvidíte, jak se dá prostor v malém domku efektivně využít.

Domek ve videu byl postavený na podvozku, což je u tiny house běžné. Bydlení to nějak nevadí. Zpravidla je to nutnost kvůli úřadům, aby domek nepotřeboval stavební povolení. Pro lidi, kteří rádi cestují a nechtějí žít na jednom místě, je to vítaná vlastnost.

Cena tiny house se vejde i do 1 000 000 Kč

V Česku si můžete takový domek postavit sami, pořídit na zakázku nebo dokonce koupit přes bazar. Pokud se rozhodnete stavět sami, projekt na tiny house stojí několik desítek tisíc. 

Ceny hotových domečku se pohybují v řádu statisíců, u těch nejmenších se pohodlně vejdete do 1 000 000 Kč. 

Jak tiny house financovat?

Na bydlení si samozřejmě můžete vzít půjčku. Banky nabízí až 2 500 000 Kč bez nutnosti zastavit nemovitost.

Vyplatí se spočítat si, kolik vás vyjde měsíční splátka v porovnání s normálním nájmem. Náklady na provoz tiny house jsou poměrně nízké. To vše je ale na úkor komfortu. 

Porovnejte si nezávazně půjčky

Modulové domy: Když domov roste s vámi

Pro lidi, kteří nechtějí z různých důvodů tiny house, mohou být alternativou modulové kontejnery. Největší výhodou je, že jde postavit jen základní stavbu a postupně k ní přidávat další rozšíření. Můžete tak už bydlet ve vlastním a na stavebním spoření šetřit například na pokoj pro děti nebo pracovnu.

Jednoduchá základní stavba vyjde kolem 500 000 Kč. Vždy je nutné dát pozor na to, jaké vybavení je do ceny zahrnuto. Dále je dobré si ověřit, jestli se firma zavazuje postavit základovou desku, a jestli je započítané DPH. 

Velice levnou variantou jsou hrubé stavby. Jde vlastně o takový polotovar, který si pak dostavíte svépomocí. Každá společnost definuje hrubou stavbu jinak, proto si vždy zkontrolujte, co si přebíráte. 

Na výstavbu, která většinou trvá krátce, je nutné mít povolení stavebního úřadu.

Alternativní bydlení: Slaměnky, jurty a zemnice

Že se nedá postavit moderní dům ze slámy? Ale dá. Dům s názvem Slaměnka od Lukáše Čejny dostal dokonce už v roce 2011 ocenění E.ON Energy Globe Award v kategorii kutil. 

Sláma má mnoho výhod – je pevná, levná a výborně izoluje. V dostatečně stlačené formě navíc není tolik hořlavá, jak by se mohlo zdát. 

Sláma se využívá i při stavbě jurt, které se v Mongolsku budují z plachet. V Česku je mnohem větší vlhko a zima, proto se doporučuje jejich izolace slámou. Zemnice, což jsou budovy částečně zasazené do země, u nás moc neuvidíte. V zahraničí se ale těší poměrně velké popularitě.

Která půjčka na bydlení je nejvýhodnější?

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.