2/1/2024, Kateřina Petříčková, Ušetřeno.cz

Digitální technický průkaz a další novinky od roku 2024

Rok 2024 přináší pro řidiče mnohé změny. Nejen, že se mění ceny a platnosti dálničních známek, bodový systém a novinku představuje i možnost řídit od 17 let pod dohledem mentora, velkým skokem je ale také zrušení velkých technických průkazů a jejich přesun do mobilních aplikací. Jak digitální technický průkaz vlastně funguje, jak ho získat a co všechno byste měli mít jako řidiči zajištěné? 

digitální technický průkaz

Co je velký technický průkaz

Dosud platilo, že při koupi vozidla získáte hned dva základní doklady – malý a velký technický průkaz

Zatímco malý technický průkaz je dokument, který uvádí základní údaje o vozidle a jeho provozovateli, má podobu malé kartičky a musíte ho mít při řízení u sebe, velký techničák je mnohem větší a není nutné ho mít po ruce

Na přední straně velkého průkazu najdete také údaje o provozovateli a majiteli vozidla, zmínky o provedených převodech nebo odhlášení vozu. Ve spodní částí jsou uvedeny záznamy o technických prohlídkách včetně jejich platnosti. Zadní strana je věnována údajům o vozidle. Obsahuje například VIN kód, údaje o motoru a povolené hmotnosti, barvu vozu a také povolené rozměry ráfků a pneumatik

Technický průkaz (TP) je v České republice vydáván od roku 1996, a to při každé registraci vozidla

Srovnejte si povinné ručení online

Technický průkaz v mobilu

Od 1. 1. 2024 se však právě velké techničáky vydávat přestaly a nahradit je mají technické průkazy v mobilu. Nově tak na úřadě obdržíte místo dvou dokladů pouze malý techničák, který ale také dostal novou podobu a nyní je rozšířený o několik položek. Technické údaje o voze budou nyní dostupné v aplikaci Ministerstva dopravy, kterou si můžete stáhnout do svého chytrého telefonu, a samozřejmě zůstanou součástí historie vozu. 

Od 1. ledna 2024 také odpadá povinnost STK zapisovat do velkého TP údaje o technické kontrole vozidla nebo výsledky měření emisí. Všechna tato data budou nyní evidována online. 

Technický průkaz online

Nemusíte se bát, vaše současné doklady od vozidla zůstávají i nadále v platnosti. Odebrány budou až v situaci, kdy budete vůz přepisovat, odevzdávat SPZ do depozitu atd. V těchto případech budou údaje z velkého techničáku přepsány do online registru. Nový doklad, který nyní při koupi vozu dostanete, je podobný malému technickému průkazu a také údaje na něm jsou téměř totožné. 

Nově je na něm však kromě provozovatele vozu uveden i jeho majitel a najdete zde také QR kód, který v sobě obsahuje číslo daného osvědčení o registraci vozidla (ORV). A právě díky tomuto kódu budete mít nyní svůj velký i malý techničák v mobilu a jednoduše údaje z nich zobrazíte kdykoliv, kdy to zrovna bude potřeba – například při sjednání povinného ručení nebo havarijního pojištění pro váš vůz. 

Jak na techničák v mobilu? 

Stačí si stáhnout aplikaci eTechničák, která je dostupná pro iOS i Android. Po jejím spuštění se objeví úvodní stránka s políčky, do kterých zadáte kritéria pro vyhledání vozidla. Nejjednodušší je naskenovat právě QR kód z vašeho dokladu ORV (osvědčení o registraci vozidla neboli malý techničák). Auto však můžete vyhledat i po zadání čísla ORV nebo zadání VIN kódu vozu. 

Změny od roku 2024 se dotýkají také limitů povinného ručení

Nové doklady o vozidlech a elektronický technický průkaz nejsou jedinými změnami, na které si řidiči musí v roce 2024 zvykat. Další oblastí, na kterou by motoristé měli upřít svou pozornost, je povinné ručení. Jedná se povinné pojištění odpovědnosti z provozu vozidla, které je dané zákonem a které kryje škody způsobené druhé straně při nehodě. Tyto náklady hradí pojišťovna, u níž je ručení viníka nehody sjednáno. Výše škod, které vznikají, přitom stále rostou. 

Důvodem jsou zvyšující se ceny oprav a také rostoucí náklady na zdravotní péči po dopravních nehodách. I proto se minimální limity pojistného plnění u povinného ručení od 1. 1. 2024 zvýšily z původních 35 milionů na 50 milionů pro oblast zdraví i pro oblast majetku. Tato změna se týká nových i stávajících smluv, pojišťovna vám limit automaticky navýší. 

Máme pro vás článek o podrobnější informace o tom, jak sjednat povinné ručení.

S tím se však může změnit také cena pojistného. Díky naší online kalkulačce si můžete spočítat, kolik na pojistném platíte a zda pro vás na trhu neexistuje výhodnější nabídka. 

Spočítejte si havarijní pojištění

Ať škody neplatíte z vlastní kapsy

Limit povinného ručení je nejvyšší možná částka, kterou pojišťovna v případě nehody vyplatí. Pohybuje se v řádech desítek až stovek milionů korun, a i když se limity mohou zdát poměrně nedosažitelné, realita může být jiná. Ceny vozů se razantně zvýšily, jejich oprava také a nelze zapomínat ani na zdravotní rizika, které pojišťovna také kryje. Povinné ručení navíc kromě škod na vozidle a újmy na zdraví/životě pokrývá i další škodní události:

  • ztrátu výdělku (ušlý výdělek po dobu pracovní neschopnosti způsobené nehodou),
  • věcnou škodu (hmotné věci, které se při nehodě rozbijí – mobil, tablet…),
  • případné právní zastoupení

Je zřejmé, že současné nastavení vašich limitů nemusí být už dostačující a měli byste zvážit jejich navýšení. 

Havarijní pojištění zůstává beze změny

Dobrou zprávou je, že podmínky pro sjednání havarijního pojištění zůstávají stejné i v roce 2024. Jeho sjednání je přitom dobrým krokem pro získání absolutní opory, co se škod na vašem voze týče. Havarijko totiž kryje i ty škody, které povinné ručení nehradí – jedná se především o škody na vašem voze a majetku v případě, kdy sami způsobíte nehodu. Bez havarijního pojištění byste si veškeré náklady na opravy museli uhradit sami. 

Můžete si navíc zvolit různá připojištění, například pro rizika:

  • havárie,
  • odcizení vozidla, 
  • poškození živlem, 
  • poškození cizí osobou,
  • pojištění čelních skel,
  • pojištění zavazadel a další.

Stejně jako s povinným ručením, i s havarijním pojištěním vám pomůže naše kalkulačka. Po zadání základních údajů o vás a vašem vozidle uvidíte během pár chvil srovnané nabídky pojišťoven, ze kterých si vyberete tu nejlepší právě pro vás. 

Spočítejte si havarijní pojištění

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.