4/5/2024, Tomáš Keramidas, Ušetřeno.cz

Vše, co potřebujete vědět o ekologické dani u auta

S ekologickou daní se můžete setkat v případě nákupu automobilu. V jakých situacích se jí nevyhnete, jaká je její výše a jak zjistit, zda vaše vozidlo spadá do kategorie vozidel, za která musíte platit ekologickou daň?

Ekologická daň

Co je ekologická daň u automobilu?

Ekologická daň je poplatek, který je stanovený zákonem a vztahuje se na automobily, které mají vysoké emise. Platí se vždy jen jednou a úhrada probíhá na obecním úřadě s rozšířenou působností. Její výše se odvíjí právě od množství emisí, které dané vozidlo vypouští, nezáleží tedy na stáří vozu. 

Jejím smyslem je vybrat finance, které by měly pomoci pokrýt náklady, jež vzniknou negativním působením těchto vozidel. Měla by také motivovat lidi k ústupu od jejich nákupu a tedy k pořízení ekologičtějšího modelu.

Ekologickou daň najdeme v českém právním řadu od roku 2009, a to v rámci novely zákona o odpadech, konkrétně se jedná o předpis č. 383/2008 Sb. 

Srovnejte si povinné ručení online

Jaká je výše ekologické daně v roce 2024?

Výše ekologické daně u automobilu je dána tím, do jaké kategorie dle emisních norem spadá vaše vozidlo. To určuje směrnice EHK nebo EHS/ES. V současnosti existuje celkem 8 kategorií – od EURO 0 až po nejnovější EURO 7, která byla definitivně schválena v polovině března. Co se týče ekologické daně, tak ta je spojena jen s emisními normami EURO 0, EURO 1 a EURO 2.

Jak velkou budete v roce 2024 platit ekologickou daň u automobilu, se můžete podívat v následující tabulce:

Emisní třídaEkologická daň
EURO 010 000 Kč
EURO 15 000 Kč
EURO 23 000 Kč

Zdroj: zákon č. 383/2008 Sb.

Za vozidla, která plní emisní normu EURO 3 a vyšší, se ekologická daň neplatí.

Jak zjistím, do jaké kategorie můj vůz patří?

Ekologická daň se týká pouze osobních automobilů, dodávek a nákladních vozidel do 3,5 tuny, která nesplňují emisní normu EURO 3 a vyšší.

Emisní třídu daného vozidla určíte na základě již zmiňované směrnice EHK nebo EHS/ES. Tu naleznete ve velkém technickém průkazu. Čísla jednotlivých směrnic potom naleznete v zákoně.

Kdy se ekologická daň platí?

Ekologická daň se platí ve dvou případech. První možností je převod automobilu na nového majitele. Jedná se tedy o situaci, kdy je vůz prodáván jeho prvním vlastníkem. Znamená to tedy, že vy se stáváte druhým majitelem daného vozu. Druhou situací je dovoz auta ze zahraničí a jeho první registrace v České republice. Povinnost uhradit daň se vztahuje vždy na nového majitele vozidla.

V případě ekologické daně se jedná o jednorázovou platbu, která se platí při převodu vozu na obecním úřadě s rozšířenou působností. Zde získáte také potvrzení o její úhradě. To musí vždy obsahovat údaj VIN, tedy identifikační číslo vozidla.

Kdo je od ekologické daně osvobozen? 

Ekologická daň se netýká všech motoristů, kteří vyjíždí na silnice. Existují určité výjimky, a sice:

Ekologická daň se rovněž nevztahuje na vozidla, která byla převedena v důsledku vypořádání nebo vyrovnání nebo kvůli zániku společného jmění manželů.

Zaplatit ekologickou daň nestačí, ještě potřebujete povinné ručení

Zaplatili jste ekologickou daň a těšíte se, že si konečně vyrazíte na silnici se svým novým vozidlem? Tolik nepospíchejte, jelikož ještě je potřeba dořešit jednu záležitost – povinné ručení

Povinné ručení je zákonem vyžadované pojištění, ze kterého jsou kryty škody, jež způsobíte provozem vašeho vozidla na zdraví nebo majetku třetích osob. Kromě ceny je potřeba brát v potaz také rozsah limitů pojistného plnění, tedy maximální částky, které pojišťovna vyplatí v případě pojistné události. Ty se od roku 2024 zvýšily na 50 milionů korun pro škody na majetku a 50 milionů pro škody na zdraví.

S výběrem toho nejlepšího autopojištění vás můžeme pomoci. Vyzkoušejte naší kalkulačku povinného ručení a nechte si srovnat povinné ručení i havarijní pojištění z naší nabídky.

Srovnat autopojištění online

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.