2/27/2024, Sandra Skorkovská, Ušetřeno.cz

Jak šetřit vodou a energií při vaření? Máme 10 tipů

Jak šetřit peníze při vaření? Existuje několik snadných tipů. Zaručeně vám pomohou stáhnout výdaje za vyvařování na minimum. Inspirujte se jimi a radujte se z nižších účtů!

Doma uvařené jídlo vyjde daleko levněji než návštěva restaurací. Navíc přesně víte, z čeho bylo uvařeno. Jenže je třeba myslet i na spotřebu energie, abyste peníze, které ušetříte na potravinách, nevložili dodavateli elektřiny na účet. Jednoduché zásady a vhodné nádobí pomůže udržet energetickou náročnost v kuchyni v rozumných mezích. A zdaleka to není jen v tom pořídit si nové, úspornější spotřebiče.

Najděte si levnějšího dodavatele elektřiny

1. Umývejte nádobí šetrně

Jak ušetřit za vodu? Třeba tak, že přestanete nádobí umývat pod tekoucím proudem, nebo si ho snížíte na minimum. Jedno desetiminutové umytí nádobí pod plným proudem vody se rovná po okraj napuštěné vaně. Daleko lepší je umývat nádobí v napuštěném dřezu a tekoucí vodu použít jen na opláchnutí. Nejúspornější ale je pořídit si myčku energetické třídy A+ a lepší. Oproti ručnímu mytí spotřebuje o 25 % méně vody.

2. Zamilujte si minutky

Česká kuchyně není příliš snadná. Jak na trávení, tak na samotnou přípravu. Někdy potřebujete i několik hodin, aby bylo maso správně měkké. A to je samozřejmě energeticky náročnější. Střídejte tradiční české pokrmy se zdravějšími minutkami, které potřebují ke své přípravě daleko méně času. Lehký oběd nepomůže jen vašemu zdraví, ale i vašim účtům za energii.

3. Ohřívejte v mikrovlnce či rychlovarné konvici

Snadný způsob, jak ušetřit za energie, je používat mikrovlnnou troubu k ohřevu potravin. Uspoříte až 50 % ve srovnání s varnou deskou či troubou. Při vaření ušetříte čas i peníze také použitím rychlovarné konvice k ohřevu vody. Jakmile bude horká, jednoduše ji přelijete do hrnce a pokračujete ve vaření. Tento způsob je vhodný pro všechny typy plotýnek s výjimkou indukční desky. Ta umožňuje velmi rychlý ohřev vody.

4. Používejte jen tolik vody, kolik potřebujete

Ohřívat celý litr vody, když vlastně potřebujete jen čtvrt litru – to zvyšuje energii až o 75 %. Čím víc vody ohříváte, tím více energie spotřebujete. A není škoda zatěžovat peněženku více, než musíte?

5. Využijte zbytkové teplo

Vaříte na litinových plotýnkách či sklokeramické desce? Využijte setrvačnosti tepla varné plochy a vypněte sporák o 5 minut dříve. Stejný způsob můžete využít i při pečení v troubě. Jídlo se bez problémů dopeče a vy šetříte peníze.

Srovnejte si ceny plynu online

6. Pořiďte si indukční desku

Pokud si zařizujete či renovujete kuchyni, zvažte pořízení indukční varné desky. Zaručuje nejúspornější vaření ze všech nabízených variant. Díky vysoké pořizovací ceně se vám vyplatí hlavně tehdy, pokud vaříte prakticky denně. Oběd uvaříte levně i na plynovém sporáku.

7. Investujte do kvalitního nádobí

Podědili jste staré hrnce? Možná tak nevědomky plýtváte energií. Zvláště sklokeramické desky totiž potřebují rovné dno hrnců, které zabraňuje tepelným ztrátám až o 40 %. A ne všechny starší hrnce dobře „přilnou“. Podívejte se, jestli to není i váš případ.

8. Používejte správnou velikost hrnců

Dbejte na to, aby hrnec odpovídal velikosti plotýnky. Kdybyste nezvolili tu správnou, spoustu tepla unikne pryč bez užitku nebo naopak budete potřebovat daleko více energie na přípravu. Stačí, aby byl hrnec menší o tři centimetry než varná plocha a už zvyšujete spotřebu energie až o 30 %.

9. Nezapomínejte na pokličku a papiňák

Pokličky by měly být nedílnou součástí vaší kuchyně. Dokážou snížit spotřebu energie až o 150–300 % oproti vaření v otevřených hrncích. Vhodné je používat k vaření i tlakový hrnec. Nejenže je jídlo mnohem chutnější, ale takový způsob vaření je mnohonásobně rychlejší. A čím méně času k vaření potřebujete, tím méně energie spotřebujete.

10. Udržujte spotřebiče v čistotě

Pravidelně čistěte rychlovarnou konvici od vodního kamene. I to je způsob, jak jednoduše snížit spotřebu energie v kuchyni. Čas od času také vydrhněte dvířka u trouby, abyste se přes sklo mohli pohodlně dívat na připravované jídlo. Při každém otevření dvířek totiž zbytečně uniká až 20 % tepla.

Vyberte si nejvýhodnějšího dodavatele energií

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.