5/20/2024, Kateřina Petříčková, Ušetřeno.cz

Vše, co potřebujete vědět o plné moci na přepis motorky

Motorkářská sezona je tu a motorkáři už nadšeně vyváží své stroje z garáží. Možná i vy jste se rozhodli vyrazit na silnici na novém motocyklu a teď řešíte přepis toho starého na nového majitele. K tomu vám poslouží plná moc, kterou vám v tomto článku přiblížíme.

Plná moc na přepis motorky

Co je plná moc k přepisu motorky?

Plná moc je úřední dokument, kterým dáváte druhé osobě právo jednat vaším jménem v souvislosti s přepisem vlastnických práv k motorce. Plná moc může být dočasná nebo udělena na delší dobu a umožňuje zmocněné osobě provádět úřední úkony bez vaší přítomnosti. Musí být však podepsána úředně ověřeným podpisem. 

Proč využít plnou moc?

Plnou moc využijete v případech, kdy chce nový majitel vaší motorky stroj přihlásit v místě svého bydliště nebo nejste schopni být u přepisu fyzicky být přítomni

Může tedy ušetřit spoustu času a komplikací, zvlášť pokud se vám zrovna nehodí čekat na úřadě kvůli přepisu. Určitě si však pořádně rozmyslete, komu plnou moc svěřujete. Přeci jen za sebe necháváte jednat cizí osobu. 

Srovnejte si povinné ručení online

Co musí plná moc obsahovat?

V plné moci by nemělo chybět několik zásadních údajů. Mezi ty patří:

  • osobní údaje obou stran (jména, adresy a kontaktní údaje),
  • popis motorky (detailní popis motocyklu včetně registračního čísla a VIN kódu),
  • důvod plné moci (jasně vysvětlený důvod udělení plné moci),
  • rozsah plné moci (mělo by být jasné, k jakým krokům byla druhá osoba zplnomocněna),
  • platnost (datum, kterým nabývá plná moc platnosti, i datum, kdy ji pozbývá),
  • podpisy a úřední ověření. 

Plná moc na přepis motorky – vzor

Pokud se sami necítíte na sepsání plné moci, můžete využít vzor plné moci, do kterého potom už jen stačí vyplnit vaše konkrétní údaje. 

Platnost a cena plné moci na přepis motorky

Plná moc na přepis motorky se uzavírá a platnost nabývá datem jejího podpisu. Ukončení platnosti je potom buď jasně stanoveno datem ukončení přímo v dokumentu, nebo se za ukončení platnosti považuje dokončení přepisu motorky

Vše by mělo být zaneseno v listině a obě strany svým podpisem s těmito pravidly souhlasí. Pokud se rozhodnete vše řešit vlastními silami bez asistence právníka, pak sepsání plné moci není nijak finančně náročné. Vystačíte si s vlastně sepsaným dokumentem (vzor najdete výše), za úřední ověření podpisu pak zaplatíte okolo 30 Kč. 

Příprava motorky na sezonu

Možná jste to vy, kdo řešil přepis motorky na svou osobu, a nyní máte v garáží nový stroj. Ten byl pravděpodobně celou zimu zaparkovaný, v lepším případě někde v garáži, a ještě předtím, než vyrazíte na cesty, byste tedy měli věnovat pozornost jeho kontrole

Při kontrole motorky byste se určitě měli zaměřit na:

  • baterii, speciálně na její nabití, 
  • pneumatiky (hloubka dezénu, případné poškození),
  • brzdy (doplňte brzdovou kapalinu, zkuste funkčnost předních i zadních brd), 
  • řetěz
  • doplnění všech provozních kapalin
  • povinné ručení a havarijní pojištění.

Pojistěte sebe i motorku

Dost možná jste na motorce dlouho neseděli, možná jste úplný začátečník. Na sílu motorky je třeba si postupně zvyknout a rozhodně se nevyplatí přeceňovat své síly. Nehoda se může stát během vteřiny a její následky mohou být velmi vážné. 

Ať už se jedná o újmu na zdraví, nebo majetku druhé osoby způsobené vaším zaviněním, podrží vás povinné ručení na motocykl, které musíte mít na svůj stroj ze zákona sjednané. To za vás uhradí právě škodu, kterou způsobíte druhým, o vás se ale nepostará. Od toho tu je havarijní pojištění, které se rozhodně nevyplatí ignorovat. 

Havarijní pojištění vám ušetří peníze i nervy

Havarijní pojištění na motorku na rozdíl od povinného ručení není ze zákona povinné a pokryje i škody, které se staly vám (ať už se jedná o motorku, nebo zavazadla na ní převážená). Havarijko lze sjednat na mnohá rizika, třeba i na škody vzniklé živelními událostmi, srážkou se zvěří, na vandalismus nebo odcizení motorky

Havarijní pojištění i povinné ručení na motorku si jednoduše srovnáte i uzavřete z pohodlí vlastního domova prostřednictvím naší online kalkulačky, která vám dostupné nabídky pojištění přehledně srovná, a vy si pak jen vyberete tu nejlepší pro vás

Není třeba podepisovat smlouvy, pojištění začíná platit uhrazením pojistného a vy se tak můžete plně a bez starostí soustředit jen na požitek z jízdy. 

Srovnat pojištění na motorku online

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.