12/27/2023, Václav Lang, Ušetřeno.cz

Vyplatí se půjčka na fotovoltaiku?

V době zdražujících energií může být fotovoltaický systém zajímavou cestou, jak ušetřit. Navíc díky rostoucím tendencím k zelenějším přístupům přibývá příležitostí, které vám pomohou systémy šetrné k přírodě financovat. Pojďme se podívat, jak funguje půjčka na fotovoltaiku.

Půjčka na fotovoltaiku

Ceny elektřiny od velkých dodavatelů nezadržitelně rostou a vedle toho i snahy o udržitelná řešení. Tyto dvě veličiny mohou společně vytvořit zajímavou příležitost pro domácnosti i podniky. Solární panely na střechu už nejsou jen bizarní ozdobou pár pokrokových domů, ale stále častěji běžným doplňkem, který dovede stlačit náklady na energie

Jenže jejich nákup a instalace není levná záležitost. Pohybuje se nejčastěji od zhruba 200 tisíc korun po půl milionu, ale v závislosti na potřebném výkonu se může jejich cena vyšplhat i výše. Což si ne každý může dovolit. 

A tak se na trhu objevuje řada bankovních i nebankovních produktů určených na financování domácí výroby elektrické energie ze slunečního záření. Lákají na to, že půjčku budete splácet právě z peněz, které byste jinak zaplatili za elektřinu od velkých dodavatelů

Srovnejte si půjčky online

Cena fotovoltaiky

Cena domácí fotovoltaické elektrárny pro běžnou domácnost se obvykle pohybuje řádově ve stovkách tisíc korun. Záleží samozřejmě na počtu a výkonu jednotlivých solárních panelů. Tedy množství energie, které jsou schopny za ideálních podmínek generovat. Čím vyšší takové kapacity dosahují, tím se zvyšuje také jejich cena. 

Kvalitní monokrystalický panel o ploše zhruba dvou metrů čtverečních a vysokém výkonu mezi 400 až 500 Wp (Watt-peak) vychází zhruba na pět tisíc korun. Je potřeba také připočíst cenu za ostatní komponenty, jako je střídač či rozvaděč, kabeláž a montáž

Výsledná cena fotovoltaické elektrárny pro běžnou domácnost, která chce solárním systémem pokrýt většinu své energetické spotřeby, se tak pohybuje zhruba od 200 tisíc korun do půl milionu

Návratnost fotovoltaiky

Jaká je návratnost fotovoltaiky? Cena jedné MWh se v říjnu 2023 pohybovala průměrně kolem 3 500 korun. Pokud fotovoltaikou pokryjete roční spotřebu 4,90 MWh, ušetříte při této průměrné ceně ročně přes 17 tisíc korun. Domácí sluneční elektrárnu v hodnotě 200 tisíc korun tak splatíte za necelých 12 let

Konkrétní ceny elektřiny se liší podle místa a dodavatele. Nedá se však očekávat, že by měly v dohledné době klesat. Počáteční investice se vám tak může vrátit ještě rychleji. U domácností s nižší spotřebou elektrické energie se už nyní pohybují v jednotkách let. 

Půjčka na fotovoltaiku

V závislosti na výkonu vašeho solárního systému – podle plochy a množství slunečního svitu – byste měli být schopni pokrýt velkou část roční energické spotřeby vaší domácnosti. Nadbytečnou energii přitom můžete kdykoli uchovat nebo použít. Životnost solárních panelů navíc dosahuje kolem 30 let, po tu dobu jsou prakticky bezúdržbové. 

  • Půjčky na udržitelné bydlení poskytuje v Česku většina velkých bank. Pomoci navíc může i státní program Nová zelená úsporám, která umožňuje získat dotaci až 60 procent nákladů na udržitelné projekty u rodinných domů, a to až do výše 200 tisíc korun.
  • Ačkoli fotovoltaické systémy jsou šetrné k přírodě a obecně i vašim peněženkám, ne vše musí být za všech okolností automaticky růžové. Poraďte se s odborníky, jak nadimenzovat svůj systém, aby realisticky pokryl vaši spotřebu. Máme pro vás článek na téma Vyplatí se fotovoltaika?
  • Zatímco některé domácnosti mohou díky fotovoltaice výrazně ušetřit, jiné – třeba i kvůli nedostatku slunečního svitu v dané lokalitě – nemusí jeho výhodnost až tak pocítit

Fotovoltaické panely

Fotovoltaické neboli solární panely jsou hlavní komponentou fotovoltaické elektrárny. Slouží ke sbírání slunečního svitu, který je následně přeměněn v elektrickou energii. Proto se jim také jinak říká kolektory

Existuje řada variant takových panelů, lišících se navzájem zejména množstvím použitého křemíku. Nejvyšší účinnost mívají zpravidla monokrystalické panely, kde je podíl tohoto minerálu nejvyšší. Levnější variantou jsou pak polykrystalické nebo amorfní panely, které nesou jen tenkou vrstvu křemíku. 

Hypotéka

Existuje řada druhů půjček, lišících se zejména svým účelem či poskytovatelem peněz. Nejrozšířenější jsou různé typy bankovních půjček, například půjčka na bydlení neboli hypotéka. Banka v takovém případě půjčí klientovi při splnění všech náležitostí domluvený obnos. Klient je pak povinen svému věřiteli půjčku splácet v předem stanovených parametrech. 

Naše kalkulačka vám porovná hypotéky u jednotlivých bank, abyste měli jistotu, že jste si vybrali tu nejvýhodnější. Zcela nezávazně.

Spočítejte si, na kolik vás vyjde hypotéka

Kdy zvážit půjčku?

Půjčka je dobrým nástrojem třeba v případě, kdy dotyčný potřebuje finance v krátkém časovém horizontu. Například na již zmíněné pořízení bydlení. Je však potřeba mít na paměti, že půjčka není zadarmo. Smluvně se domlouvá s úrokem, o který bude půjčená částka při splácení navýšena. Proto je vhodné si napřed udělat průzkum trhu a srovnat si nabídku jednotlivých půjček.

Půjčku si můžete vzít vy jako fyzická osoba, vaše firma jako právnická osoba, různé instituce nebo i stát. Účel využití peněz se liší podle konkrétní půjčky. K dispozici je například úvěr na bydlení, na rozjezd podnikání, na auto a podobně. 

Vedle bankovních půjček existují také nebankovní půjčky, které poskytují různé nezávislé subjekty. Obvykle mívají jednodušší podmínky pro získání, ale zato s vyšším úrokem. Proto je na místě vysoká obezřetnost. 

V naší kalkulačce půjček si můžete srovnat dostupné půjčky na trhu. Ve srovnání si můžete porovnat úroky, poplatky, maximální délku splácení a další podmínky a potom si vybrat tu nejlepší půjčku. Vše pohodlně, online a z domova.

Možná vás bude zajímat státní půjčka na bydlení.

Porovnejte si v naší kalkulačce, kolik vás bude stát půjčka

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.