12/6/2023, Barbora Kocmankova, Ušetřeno.cz

Vánoce v Itálii

Itálii si spojujeme hlavně s letní dovolenou u moře, ale proč se do této nádherné země nevypravit i na Vánoce? Uvidíte, že si vás získá svou jedinečnou atmosférou, gastronomií, zdejšími tradicemi i nádhernými adventními trhy.

Vánoce v Itálii

Kdy Italové slaví Vánoce?

V Itálii začíná příprava na Vánoce už na začátku prosince, a to přesně 8. 12., kdy se v každé domácnosti zdobí vánoční stromeček. Na Štědrý den, tedy na La Vigilia di Natale, se sejdou celé rodiny a vyrazí společně v průvodu za svitu svíček. A stejně jako u nás je zlatým hřebem dne půlnoční mše. Tu hlavní a nejkrásnější můžete vidět v chrámu svatého Petra ve Vatikánu.

Datum 
8. prosinceZdobení vánočních stromečků
12. prosinceSv. Lucie, která nosí sladkosti a drobné dárky
24. prosinceLa Vigilia di Natale (slavnostní průvod a půlnoční mše)
25. prosinceNatale (hlavní den Vánoc), kdy dárky nosí Babbo Natale a rodiny se sejdou u slavnostního oběda
6. lednaNadílka od čarodějnice Befany, konec svátků a odzdobení stromečku

Celkově jsou Vánoce pro Italy hlavně o rodinné pospolitosti, společně strávených chvílích, dobrém jídle, stejně jako o oslavách v křesťanském duchu. A protože místní vánoční dovolenou často tráví na horách, říká se těmto dnům volna – settimana bianca, tedy bílý týden.

Mezi námi, víte o tom, že tradice vánočních betlémů se zrodila právě v Itálii? A to v roce 1223 v městečku Greccio, ve kterém svatý František z Assisi vytvořil první živý betlém. Mezi nejkrásnější italské betlémy pak patří ty z Neapole a Sicílie.

Sjednejte si to nejlepší cestovní pojištění do Itálie

Kdo nosí dárky v Itálii?

Zatímco u nás nosí dárky Ježíšek, v Itálii to mají trochu různorodější. Ve většině částí této středomořské země děti obdarovává Babbo Natale, tedy dědeček Vánoc. Krásně zabalené balíčky ráno 25. prosince pak děti najdou pod stromečkem nebo u krbu. A kromě dědečka Vánoc někde dětem nosí dárky dokonce čarodějnice jménem Befana. Na její nadílku si ovšem trochu počkáte. Chodí totiž až na Zjevení páně 6. ledna, kdy v Itálii, stejně jako u nás na Tři krále, vánoční období končí.

Co se jí v Itálii na Vánoce?

Hlavním dnem Vánoc je v Itálii 25. prosinec s požehnáním papeže Urbi et Orbi, kdy všechny rodiny zasednou ke slavnostnímu vánočnímu obědu. A na čem si pochutnávají? Třeba na sladkém chlebu panettone, bacalle (tresce naložené v soli), jehněčím, špagetách s mořskými plody a celé řadě dalších gastronomických skvostů. A co se sladkých chutí týče, hlavní roli tu má sušené ovoce a turecký med. 

Speciality italské vánoční gastronomie

O Vánocích můžete v Itálii ochutnat celou řadu nejrůznějších gastro lahůdek, které se liší napříč místními regiony. Například:

  • Cappelletti – těstoviny plněné mletým masem 
  • Turdiddi – sladké vánoční smažené koule obalené v medu a posypané cukrem
  • Canederli – koule z těsta či chleba plněné uzeným masem nebo sýrem, které se podávají v horkém vývaru
  • Abruzzese Pecora e Cacio – směs sýra a skopového s výraznou a jedinečnou chutí
  • Coda alla Vaccinara – pokrm z hovězího ocasu vařeného s rajčaty, cibulí a kořením

Sjednejte si to nejlepší cestovní pojištění do Itálie

Vánoční trhy v Itálii

Italské adventní trhy patří bezpochyby mezi jedny z nejkrásnějších na světě. Pokud si tedy chcete udělat výlet, který rozhodně bude stát za to a naladí vás na tu správnou předvánoční notu, neváhejte. Kam vyrazit na vánoční trhy v Itálii? Za nás rozhodně doporučujeme:

  • Řím, Vatikán: Jak asi tušíte, zde se budou konat oslavy Vánoc opravdu ve velkém stylu. Minout rozhodně nesmíte nejznámější vánoční trh na Piazza Navona, kde se nachází slavná Fontána čtyř řek. Další nádherné trhy pak najdete jen kousek od známého Kolosea a také u Fontány di Trevi.
  • Milano: Ve světové metropoli módy nakoupíte nejen krásné vánoční dárky, ale také si zde užijete nádherné vánoční trhy. Třeba ty u zámku Castello Sforzesco nebo další na náměstí Piazza Duomo.
  • Benátky: Jedinečné Benátky vám nabídnou vánoční trhy přímo ve svém historickém srdci, a to na náměstí svatého Marka. Celé město se svými kanály je navíc osvětlené celou řadou romantických světýlek.
  • Verona: Město známé především díky Shakespearovým milencům, antickou atmosférou a svým růžovým mramorem vám nabídne vánoční trhy s velmi příjemným laděním a obrovskou vánoční kometou, která je jejich dominantou a symbolem.
  • Bolzano, Merano: Vánoce v podhůří Alp slibuje zkrátka romantickou a tradiční atmosféru, se kterou se setkáte právě v těchto horských městečkách. Jen si to představte – tradiční vánoční boudy, zpívané koledy a k tomu bělostná sněhová nadílka. 

Sjednejte si to nejlepší cestovní pojištění do Itálie

Vánoční pohoda v klidu a bezpečí s cestovním pojištěním

Je jasné, že o Vánocích si chceme užívat pohodu a neřešit žádné nepříjemnosti. Právě s tím vám pomůže nejlepší cestovní pojištění do Itálie, které se o vás postará v celé řadě situací. I když vyrážíte „jen” na vánoční trhy a v zahraničí strávíte pouze pár dnů, měli byste myslet na své bezpečí. 

V jakých chvílích se o vás cestovní pojištění tedy postará? Například u nečekaného úrazu, kdy se vám na zasněženém chodníku raz dva sveze noha nebo se vám na vánočním kluzišti nepovede pirueta tak, jak byste chtěli. Určitě se hodí i pojištění odpovědnosti – pokud byste na svých cestách nechtěně způsobili škodu někomu jinému. Však to znáte sami – budete se proplétat mezi vánočními stánky, shodíte z pultu vystavené zboží a škoda je na světě. A v případě, že vyrazíte autem do Itálie na trhy, oceníte autoasistenci pro chvíle, kdy například píchnete nebo vaše auto bude mít nečekanou poruchu.

Jděte tedy do online kalkulačky cestovního pojištění, podívejte se na aktuální nabídky od jednotlivých pojišťoven a během chvíle si to nejvýhodnější cestovní pojištění do Itálie také sjednejte.  

Covid-19 a cestovní pojištění

Situace kolem covidu-19 se už sice víceméně uklidnila, na některých místech světa se ale stále můžete setkat s bezpečnostními opatřeními. Proto doporučujeme před cestou zkontrolovat na stránkách MZV ČR aktuální podmínky pro vstup do země, pravidla pro využívání místní hromadné dopravy atd. Zároveň je vhodné se pro případ onemocnění covidem-19 v zahraničí správně pojistit.

Pomocí naší kalkulačky si za pár minut porovnáte cestovní pojištění, které kryje léčebné výlohy spojené s covidem-19. Chcete vědět víc? Sepsali jsme pro vás ve spolupráci s pojišťovnami ještě odpovědi na nejčastější otázky ohledně krytí léčebných a dalších nákladů spojených s covidem-19.

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.