12/19/2023, Barbora Kocmankova, Ušetřeno.cz

Ceníky dodavatelů plynu

Na českém energetickém trhu existuje velký počet dodavatelů plynu a rozumět jejich nabídkám může být občas výzvou. Stejně tak je náročné spravovat vaše energie pomocí sledování spotřeby, procházení ročního vyúčtování a ověřování platnosti smluv. Proto se zaměříme na to, co přesně obsahuje celková cena plynu, jak může vypadat přechod k novému dodavateli, ale také jak si udělat porovnání dodavatelů plynu. 

Ceníky dodavatelů plynu

Co obsahují ceníky?

Při pročítání ceníků dodavatelů je nutné znát několik pojmů, jako je obchodní cena, regulovaná část ceny nebo fixní cena.

  • Obchodní cena: Je ta část ceny, kterou určuje samotný dodavatel a nepodléhá státní regulaci. Obvykle se v cenících nachází na úvodní straně, protože jde o nejdůležitější část nabídky. 
  • Regulovaná část ceny: Jde o poplatky, jejichž výši pro distribuční území určuje stát a Regulační energetický úřad (ERÚ). Všechny poplatky tvoří poměrně výraznou položku v celkové ceně za elektřinu.
  • Fixní cena: Vztahuje se na smlouvu na dobu určitou a stanovuje přesnou cenu, za kterou po dobu platnosti smlouvy budete od dodavatele plyn odebírat. Ať už bude na trhu jakákoliv situace, cena se pro vás nemění. Fixace je výhodná v době, kdy na trzích dochází k velkým výkyvům, zejména zdražování. Fixace je ideální pro zákazníky, kteří vybírají stabilitu, a to i za cenu toho, že může být plyn o něco levnější.

Najděte si toho nejlepšího dodavatele plynu

Přehled ceníků dodavatelů plynu

Abyste se mohli lépe vyznat v nabídkách, připravili jsme pro vás přehledný seznam ceníků těch největších dodavatelů plynu na českém trhu. Můžete si je jednoduše stáhnout a prostudovat. Třeba pak narazíte na mnohem výhodnější nabídku.

ČEZ ceník 2023

Hlavní nabídka společnosti ČEZ spočívá ve třech produktech, kdy všechny fixují cenu buď na 1, 2 nebo 3 roky (Plyn na 1 rok v akci, Plyn na 2 roky, Plyn klesající na 3 roky). Dvou a tříletý tarif garantuje nižší cenu v následujících letech platnosti smlouvy. Stejně tak si ale můžete sjednat smlouvu na dobu neurčitou v rámci produktu Plyn bez závazku, který ovšem nezahrnuje fixaci ceny. 

  • Detailní přehled všech ceníků na www.cez.cz
Název produktuDetaily
Plyn bez závazkuSmlouva na dobu neurčitou bez fixace ceny
Plyn na 1 rok v akciSmlouva na 1 rok s fixací ceny
Plyn na 2 rokySmlouva na 2 roky s fixací ceny
Plyn klesající na 3 rokySmlouva na 3 roky s fixací ceny a garancí jejího dalšího poklesu

E.ON ceník 2023

E.ON nabízí tarif Variant na 24 měsíců, který je určen stávajícím zákazníkům na 2 roky s fixní cenou. Stejně tak je možné za věrnost získat tarif Komplet plyn na 2 roky, který je o několik desítek korun dražší, ale zahrnuje službu kontroly kotle. Pro nové odběratele je v nabídce Variant PRO a lze vybírat mezi smlouvou na 1 nebo 2 roky. Pokud si tito zákazníci chtějí připlatit také za službu kontroly kotle, je pro ně určen tarif Komplet plyn PRO s klesající cenou na 3 roky.

  •  Detailní přehled všech ceníků na www.eon.cz
Název produktuDetaily
Plyn online PROSmlouva na 1 rok bez fixace ceny pro nové zákazníky, sjednání online
Komplet plynSmlouva na 2 roky bez fixace ceny s kontrolou kotle
Variant na 24 měsícůSmlouva na 2 roky s fixací ceny
Variant PROSmlouva na 1, nebo 2 roky s fixací ceny pro nové zákazníky
Komplet plyn PRO s klesající cenouSmlouva na 3 roky s fixní a nadále klesající cenou a službou kontroly kotle pro nové zákazníky

innogy ceník 2023

Společnost innogy nabízí svým zákazníkům nový tarif Restart, na který mohou přejít i v případě stále platné fixace, která se ovšem nachází v cenové hladině nad stropem na energie. Produkt jim tak má pomoci s končícím vládním nařízením, za který plyn v roce 2023 odebírali. Tarif navíc nabízí garanci snižování ceny v průběhu dalších let. 

Dále jsou v nabídce standardní tarify, které už obsahují aktualizované ceny tak, aby byly pod vládním stropem a noví i stávající zákazníci zbytečně nepřepláceli. Patří sem například tarif Standard pro stávající zákazníky, kterým končí smlouva, i ty nové.

  • Detailní přehled všech ceníků na www.innogy.cz
Název produktuDetaily
RestartSmlouva na 3 roky s garancí klesající ceny pro stávající zákazníky
StandardSmlouva na dobu neurčitou bez fixace ceny
Start 24/15Smlouva na 24/15 měsíců s fixací ceny

Najděte si toho nejlepšího dodavatele plynu

MND ceník 2023

Společnost Moravské naftové doly (MND) nabízí dva produkty pod názvem Plyn z první ruky a garancí několik desítek procent pod vládním stropem. Produkt Léto 25 obsahuje smlouvu na 2 roky s fixací ceny. Produkt se stropem využívá možnost flexibilní změny ceny dle vývoje na trhu, což může být výhodné zejména při poklesu cen plynu na burze. 

  • Detailní přehled všech ceníků na www.mnd.cz
Název produktuDetaily
Proud Léto 25Smlouva na 2 roky s fixací ceny
Proud Ceník se stropemSmlouva na dobu neurčitou bez fixace a s garancí klesající ceny

Centropol ceník 2023

Společnost Centropol aktuálně nabízí 4 tarify pro odběr plynu a většinu z nich můžete sjednat online z pohodlí vašeho domova. Jde o produkty Plyn Fixně online pro začátek na období 1 roku s fixní cenou nebo smlouva bez závazku na dobu neurčitou bez fixace ceny Plyn Bez závazku online pro začátek. Další možností je fixace ceny v tarifu na 1,5 roku nebo tarif Fixně pro začátek na 1 rok, který ale nelze sjednat online.

  • Detailní přehled všech ceníků na www.centropol.cz
Název produktuDetaily
Fixna na 1,5 rokuSmlouva na 18 měsíců s fixací ceny
Bez závazků online pro začátekSmlouva na dobu neurčitou bez fixace, sjednání online
Fixně pro začátek na 1 rokSmlouva na období 1 roku s fixací 
Fixně online pro začátek na 1 rokSmlouva na období 1 roku s fixací, sjednání online

Pražská plynárenská ceník 2023

Pražská plynárenská vytvořila 4 produkty pro stávající zákazníky s názvem STANDARD, SLEVA 11 %, PLYN 23 PLUS, PRO SENIORY A ZTP/P a pro nové zákazníky PLYN 24.

  • Detailní přehled všech ceníků na www.pre.cz.
Název produktuDetaily
StandardSmlouva na dobu neurčitou bez fixace ceny
Plyn 24Smlouva na 2 roky s fixací ceny pro nové zákazníky
Plyn 23 PlusSmlouva na 2 roky s fixací ceny
Pro seniory a ZTP/PSmlouva určená pro seniory a ZTP/P bez fixace ceny a na dobu neurčitou, cena vždy nižší, než u ceníku Standard
Sleva 11 %Smlouva na 3 roky bez fixace ceny, ale se slevou 11 %

Lama Energy ceník 2023

U těžařské společnosti Lama Energy můžete vybírat ze dvou tarifů: Bez závazku se smlouvou na dobu neurčitou a fixací ceny na 1 měsíc a Se závazkem s fixací do konce roku 2025, tedy na 2 roky. 

  • Detailní přehled všech ceníků na www.lamaenergy.cz
Název produktuDetaily
Plyn se závazkemSmlouva na 3 roky s fixací ceny
Plyn bez závazkuSmlouva na dobu neurčitou, měsíční fixace ceny, následně bez fixace 

Najděte si toho nejlepšího dodavatele plynu

Jak se vyznat v cenících?

Ceníky dodavatelů energií obsahují několik částí s různými cenami. Patří mezi ně nabídka obchodní ceny za plyn od dodavatele (neregulovaná část ceny), dále nejrůznější poplatky, včetně poplatků za distribuci (regulovaná část ceny), a ve finále celkovou cenu, která obvykle bývá uvedena v závěru ceníku.

V ceníku se dále objevují odlišné ceny u jednotlivých typů spotřeby. Každé odběrné místo se podle roční spotřeby plynu, tedy využití plynu například k vaření, topení a ohřevu vody, řadí do určité sazby. V cenících často platí, že čím vyšší spotřeba plynu, tím nižší jednotková cena za plyn a jeho distribuci, ale vyšší stálý měsíční plat a plat za přistavěnou kapacitu.

Jak zjistíte informace o vašich dodávkách?

Pokud potřebujete zjistit, s jakým dodavatelem máte uzavřenou smlouvu a jaký produkt od něj odebíráte, můžete vycházet z faktury za vyúčtování, kterou lze najít také v online aplikaci, případně můžete kontaktovat přímo dodavatele.

Díky faktuře z posledního ročního vyúčtování plynu zjistíte, od koho plyn odebíráte, včetně adresy dodavatele a názvu. Dále je možné zjistit vaše zákaznické číslo, číslo místa spotřeby a veškeré informace o poplatcích, vaší spotřebě v jednotlivých obdobích, stejně jako rozpis měsíčních záloh.

Dodavatelé svým zákazníkům často nabízejí možnost stažení aplikace, ve které provádíte správu všech dokumentů. Smlouvu i vyúčtování si jednoduše stáhnete a navíc může mít aplikace výhodu v propočítávání průběžné spotřeby a výše přeplatku a nedoplatku. Ještě před příchodem ročního vyúčtování můžete mít díky aplikaci představu o tom, kolik vám dodavatel bude vracet, nebo kolik naopak budete muset doplatit.

Kontaktujte dodavatele. V případě, že znáte dodavatele, ale nevíte, jaký produkt od něj odebíráte, využijte zákaznickou linku, kde vám operátor nebo automat poradí.

Najděte si toho nejlepšího dodavatele plynu

Jak srovnat ceny plynu?

Plánujete přejít k jinému dodavateli, ale nevíte, kde a jak všechny nabídky dohledat? Mnohem jednodušší je využití naší kalkulačky srovnání cen plynu, která vám srovná všechny nabídky dodavatelů plynu ve vašem regionu. Pomocí srovnání plynu budete mít lepší představu o ušetřených ročních nákladech na využívání plynu oproti vaší současné smlouvě. 

V kalkulačce stačí vyplnit údaje o spotřebě, distribučním území a oblasti, ve které žijete. Také lze zadat název produktu a jméno dodavatele, od kterého plyn odebíráte. Následně uvidíte seznam nabídek od jednotlivých dodavatelů plynu a vedle toho i možnosti úspory, včetně celkové ceny za plyn a výše měsíčních poplatků. 

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.