2/27/2024, Barbora Kocmankova, Ušetřeno.cz

Dálniční známka Slovinsko

Plánujete se vydat autem do Slovinska nebo se touto zemí chystáte projíždět? Podívejte se na to, kolik slovinská dálniční známka pro rok 2023 stojí, jaká je její platnost a kde ji koupit. Kromě toho v našem článku najdete i další zajímavé informace, které ocení každý motorista. 

Slovinská dálniční známka v roce 2023

V roce 2023 musí mít všechna vozidla s váhou do 3,5 tuny platnou dálniční známku. Motorová vozidla, která váží nad 3,5 tuny, pak platí elektronické mýtné, které se určuje podle ujetých kilometrů. Pokud se Slovinskem chystáte pouze projíždět směrem do Chorvatska, určitě neriskujte jízdu po dálnicích bez pořízení viněty. Čekala by vás totiž poměrně vysoká pokuta, která se pohybuje v rozmezí od 300 do 800 EUR.

Kontroly dálničních známek probíhají ve Slovinsku poměrně často, a to nejen v režii policie, ale také dálniční agentury (DARS) a Finanční správy Slovinské republiky pomocí kamerového systému.

Důležité je také koupit si správný typ dálniční známky, protože některá SUV, dodávky a obytné vozy patří do kategorie vozidel s vyšší přední nápravou. 

Cestovní pojištění online

Cena slovinské dálniční známky

Pro jízdu na místních dálnicích si můžete koupit 7denní, měsíční a roční dálniční slovinskou známku. Přesné ceny pro jednotlivé kategorie motorových vozidel najdete v této tabulce:

Platnost dálniční známkyMotorky a jednostopá vozidlaVozidla do 3,5 t a do 1,3 m nad první nápravouVozidla do 3,5 t + nad 1,3 m nad první nápravouVozidla nad 3,5 t
7denní7,5 EUR15 EUR30 EURelektronické mýtné
Měsíční-30 EUR60 EURelektronické mýtné
Půlroční30 EUR--elektronické mýtné
Roční55 EUR110 EUR220 EURelektronické mýtné

Zdroj: evinjeta.dars.si; aktuální k 26. 4. 2023.

Pokud se chystáte projíždět tunelem Karavanky (mezi Slovinskem a Rakouskem), je třeba uhradit také jednorázové mýtné, které je u vozidel 3,5 tuny ve výši 7,5 EUR.

Platnost slovinské dálniční známky

  • Sedmidenní dálniční známka platí přesně 7 dní, a to včetně dne, kdy byla zakoupena.
  • Měsíční dálniční známka platí ode dne nákupu až do dne v příštím měsíci, který má stejné číselné označení. Pokud takový den v dalším měsíci není, pak platí do posledního dne daného měsíce. 

Příklad: Koupíte si dálniční známku 15. května, takže platit bude do 15. června. Stejný princip platí také u roční slovinské dálniční známky. 

Dálniční známka Slovinsko.jpg

Cestovní pojištění online

Kde koupit slovinskou dálniční známku?

Prodej slovinských dálničních známek probíhá pohodlně online cestou přes web evinjeta.dars.si. Stejně tak si můžete slovinskou dálniční známku koupit na čerpacích stanicích, hraničních přechodech, na poštách, případně i v trafikách. Online slovinská dálniční známka se váže na registrační značku vozidla (SPZ), takže je nepřenosná.

Postup koupě slovinské dálniční známky

  • vyplníte na webu email
  • Do e-mailu vám přijde aktivační kód.
  • Vyplníte svou SPZ, zemi registrace a mýtnou třídu.
  • Po zaplacení vám přijde potvrzení e-mailem.

Slovinskou dálniční známku si můžete klidně koupit i těsně před odjezdem, protože se na ni nevztahuje ochranná lhůta zrušení, jak je tomu například v Rakousku. A stejně tak je možné ji pořídit s předstihem s pozdním datem platnosti (max. 30 dní).

Cestovní pojištění online

Kam nalepit slovinskou dálniční známku?

Touhle otázkou se už nemusíte trápit. Od 1. 2. 2022 už totiž není možné koupit slovinskou dálniční známku v podobě klasické nálepky na čelní sklo, ale pouze tu elektronickou.

Povinná výbava do Slovinska

Do povinné výbavy ve Slovinsku patří:

  • Reflexní vesty – pro každou osobu, která na silnici při mimořádné události opustí vozidlo. Pokud vestu nebudete mít, hrozí vám pokuta ve výši 40 EUR. Vesty by tedy měly být ve vozidle pro celou posádku snadno dostupné, a ne umístěné například v kufru vozu.
  • Výstražný trojúhelník – platí pro všechna vozidla, která mají více než 2 kola. V případě, že cestujete s přívěsem, musíte mít výstražné trojúhelníky dva.
  • Autolékárnička – pro zahraniční automobily je ve Slovinsku doporučená
  • Autosedačka – děti ve věku do 12 let a výšky 150 cm musí být přepravovány v odpovídající autosedačce nebo se sedákem 

Základní informace pro motoristy ve Slovinsku

  • Rychlostní limity – v obci 50 km/h, mimo obec 90 km/h, na dálnici 130 km/h
  • Alkohol – ve Slovinsku může mít řidič automobilu i motocyklu v krvi max. 0,5 ‰ alkoholu. Nevztahuje se to na řidiče, kteří mají řidičský průkaz méně než 2 roky nebo jim je méně než 21 let, stejně jako na profesionální řidiče.
  • Světla – ve Slovinsku platí celý rok povinnost celodenního svícení, a to pod pokutou 40 EUR 
  • Kamery a antiradary – ve Slovinsku platí zákaz používat jakékoliv antiradary, včetně těch, které jsou v navigaci 

Cestovní pojištění online

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.