1/3/2024, Barbora Kocmankova, Ušetřeno.cz

Povinná výbava Slovinsko

Ať už se chystáte Slovinskem projíždět cestou do Chorvatska, nebo jste se rozhodli tuto krásnou zemi objevit pro svou dovolenou, seznamte se s místní povinnou výbavou. Kromě ní v našem článku najdete také další užitečné informace, které ocení každý motorista. Povinná výbava do Slovinska, základní info pro řidiče a pokuty. Pokračujte ve čtení.

Povinná výbava Slovinsko

Povinná výbava vozidla ve Slovinsku

K povinné výbavě ve Slovinsku patří tyto položky:

  • Reflexní vesta – vesty musí mít oblečený každý, kdo na silnici při mimořádné události vystoupí z vozidla. Proto s sebou ve Slovinsku musíte mít reflexní vesty pro celou posádku vozu. Zároveň je třeba, aby vesty byly dobře dostupné, takže je nedávejte do kufru auta, ale například do přihrádek u sedadel.
  • Výstražný trojúhelník – každé vozidlo, které má více než 2 kola, musí mít 1 výstražný trojúhelník. V případě, že cestujete i s přívěsem, musíte mít k dispozici dva výstražné trojúhelníky. Pokud budete ve Slovinsku táhnout auto, je nutné výstražný trojúhelník umístit v zadní části taženého vozidla.
  • Autolékárnička – pro slovinské řidiče je povinná, zahraničním vozům je doporučená. Vzhledem k tomu, že se jedná o velikostně malý předmět, který vám ale v případě nouze může hodně pomoci, rozhodně s sebou autolékárničku vozte. A pro větší pocit bezpečí si do telefonu také stáhněte aplikaci Záchranka.
  • Elektrické žárovky – všichni Slovinci s sebou musí mít náhradní sadu elektrických žárovek, zahraničním řidičům je doporučeno ji mít
  • Autosedačka – děti ve věku do 12 let a do výšky 150 cm musí jet v autě v odpovídající autosedačce nebo s podsedákem. Pokud budete dítě přepravovat na sedadle spolujezdce v tzv. vajíčku (obráceném dětském zádržném systému), musíte mít deaktivovaný airbag.

Zimní výbava ve Slovinsku

V zimě musí mít vozidla do 3,5 tuny nasazené zimní pneumatiky nebo sněhové řetězy, a to v období od 15. listopadu do 15. března. Případně i mimo toto období, a sice v případě, že je na vozovce vrstva sněhu či náledí. S nasazenými sněhovými řetězy nesmí být překročena maximální povolená rychlost 50 km/h. Kromě toho je zakázáno mít nasazené zimní pneumatiky s hroty.

Cestovní pojištění do Slovinska online

Základní informace pro řidiče ve Slovinsku

Jestli máte rádi kvalitní silnice a pohodové řidiče, pak si řízení ve Slovinsku užijete. Podívejte se na základní informace, které se vám při řízení v této zemi budou hodit.

  • Rychlostní limity – ve Slovinsku se maximální povolené rychlosti od těch našich neliší. Jsou tedy stanoveny v obci na 50 km/h, mimo obec 90 km/h a na dálnici 130 km/h.
  • Alkohol za volantem – pro řidiče automobilů a motocyklů je tolerance alkoholu v krvi 0,5 promile. Toto pravidlo se ovšem nevztahuje na profesionální řidiče a na řidiče, kteří jsou mladší 21 let, nebo mají řidičský průkaz méně než 2 roky.
  • Dálniční známka – dálnice jsou ve Slovinsku zpoplatněny, přičemž dálniční známka má elektronickou podobu. Na výběr máte ze tří druhů známek, a to 7denní (16 EUR), měsíční (32 EUR) a roční (117,50 EUR). Ceny jsou aktuální k 7. 6. 2023.
  • Světla – ve Slovinsku platí celý rok povinnost celodenního svícení. Mlhovky je povoleno použít při snížené viditelnosti (50 metrů).
  • Kamery a antiradary – ve Slovinsku je zakázané používání všech antiradarů, a to včetně těch v navigacích. Palubní kamery jsou povolené, ale při zveřejnění záznamu je nutné rozmazat všechny obličeje a poznávací značky. Kamera musí být také umístěná tak, aby nebránila řidiči ve výhledu z vozidla.
  • Bezpečnostní pásy – v případě, že sedíte na sedadle, které je vybavené bezpečnostním pásem, máte povinnost se jím za jízdy připoutat

Cestovní pojištění do Slovinska online

Pokuty ve Slovinsku

Počítejte s tím, že pokuty ve Slovinsku jsou poněkud vyšší a policisté zde mají širší pravomoci. Pokutu zde můžete dostat jak od policie, tak od kontroly parkování (redarji). A stejně jako v Rakousku – při udělení pokuty se rozhodně nepokoušejte smlouvat.

Pokutu můžete zaplatit na místě, nebo si vyžádat složenku pro pozdější úhradu. Počítejte s tím, že pokuta vám může přijít také dodatečně poštou

Orientační přehled pokut ve Slovinsku

PřestupekVýše pokuty
Jízda po dálnici bez dálniční známky / špatná dálniční známka300 až 800 eur
Překročení rychlosti (dle překročení limitu)40 až 1 200 eur
Špatné parkování40 až 200 eur
Jízda na červenou300 eur
Jízda pod vlivem alkoholu (nad povolený limit 0,5‰ u určité skupiny řidičů)600 až 1 200 eur
Jízda s vypnutými světly40 až 120 eur
Používání mobilu za jízdy120 až 250 eur
Jízda bez zapnutých bezpečnostních pásů120 eur
Přepravování dítěte bez autosedačky120 až 200 eur
Nebezpečné předjíždění500 eur
Nedodržování bezpečné vzdálenosti300 eur

Zdroj: Prekrski.com; aktuální k 7. 6. 2023.

Myslete na cestovní pojištění

Cestovní pojištění do Slovinska představuje základ pro bezstarostný výlet či dovolenou v této zemi. V případě zdravotních komplikací vám pokryje náklady spojené s hospitalizací, lékařským ošetřením, nákupem léků a repatriací. Pokud jde o cestu autem, určitě oceníte autoasistenci

Cestovní pojištění vás vyjde v přepočtu na pár desítek korun za den a může vám pokrýt klidně statisícové výdaje. S jeho sjednáním vám pomůže naše online kalkulačka

Cestovní pojištění do Slovinska online

Nezapomeňte na pojištění auta

Určitě nepodceňujte ani pojištění vašeho vozu. Naprostým základem je povinné ručení, které musí mít ze zákona uzavřeno každý majitel auta a chrání vás v případech, kdy způsobíte jiným škodu na majetku nebo zdraví. Zejména před cestou do zahraničí se pak doporučuje sjednat ještě havarijní pojištění. To naopak kryje škody způsobené na vašem vlastním vozidle.

Obě pojištění si můžete jednoduše sjednat prostřednictvím naší online kalkulačky, která vám porovná jednotlivé nabídky a vy si jen vyberete tu nejvýhodnější pro vás.   

Porovnejte si nabídky povinného ručení

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.