12/21/2023, Barbora Kocmankova, Ušetřeno.cz

Autem do Chorvatska

Chorvatsko je u Čechů bezpochyby jednou z nejoblíbenějších destinací pro letní dovolenou u moře. Řada z nás se k moři ráda vydává autem, proto vám zcela jistě přijdou vhod naše tipy, jakou trasu do Chorvatska zvolit, kolik vás cesta bude stát a na co si dát pozor. A samozřejmě vám poradíme i s výběrem cestovního pojištění, které myslí právě na motoristy.

Nejlepší cesta do Chorvatska autem

Kudy se do Chorvatska nejlépe vydat, záleží na tom, odkud z Česka a kam v Chorvatsku máte přesně namířeno. Důležitý je také samozřejmě čas, kdy se na cestu vydáte, a zda je pro vás důležitá trasa nejrychlejší, nejkratší nebo finančně nejvýhodnější.

Na výběr máte v podstatě ze dvou možností:

  • cesta do Chorvatska přes Rakousko a Slovinsko
  • cesta do Chorvatska přes Slovensko a Maďarsko

V obou případech si trasu předem pečlivě naplánujte a seznamte se také s případnými uzavírkami a opravami na cestě, abyste se vyhnuli zbytečnému stresu a komplikacím. 

Nezapomeňte si ověřit, zda má vaše auto povinnou výbavu do Chorvatska.

Cestovní pojištění do Chorvatska online

Cesta do Chorvatska přes Rakousko a Slovinsko 

Varianta vhodná především pro obyvatele z Čech a z oblastí u rakouských hranic. 

Nejčastější trasa: 

  • Praha – Brno – Vídeň – Graz – Maribor – Záhřeb a dále po pobřeží do Splitu

Tato trasa je asi nejrychlejší a také se na ní vyhnete zpoplatněným tunelům. Při cestě z Prahy tedy stačí zvládnout naši dálnici D1, pak se případně připravit na ranní vídeňskou dopravní špičku a pak už si jen užívat cestu. 

V Rakousku důsledně dodržujte rychlostní limity, aby vás po návratu z dovolené ve schránce nepřekvapila pokuta. I když se cesta kvůli úsekům s maximální povolenou rychlostí 100 km/hod trochu protáhne, užijete si zde ohleduplné řidiče a pohodovou a bezpečnou cestu po dálnicích.

Stejně klidná bude i cesta přes Slovinsko. Jedná se o krásnou zemi, kterou také stojí za to blíže prozkoumat, takže pokud máte možnost, zkuste i tady udělat malou zastávku a trochu více Slovinsko poznat. Pokud při jejím průjezdu nechcete platit za dálniční známku, volte trasu mimo zpoplatněné úseky. Tím se ovšem vaše trasa o něco protáhne, ale na druhou stranu uvidíte, že cesta do Chorvatska přes Slovinsko mimo dálnici má rozhodně své kouzlo.

Trasa mimo D1 a Vídeň

  • Praha – České Budějovice – Linec – Wels – Graz – Maribor a dále po pobřeží

Ocení ji především ti, kdo cestují do Chorvatska z Čech a chtějí se vyhnout jízdě po D1 a Vídni. Je ovšem nutné projet zpoplatněnými tunely Gleinalm a Bosruck.

Trasa pro cestu na Istrii

  • Praha – České Budějovice – Salcburk – Villach – Lublaň – Istrie

Tato trasa je ideální, především pokud cestujete na Istrii. I v tomto případě počítejte se zpoplatněnými tunely, a to Tauern a Katschberg, Karawanken.

Dálniční známky a poplatky (Rakousko, Slovinsko, Chorvatsko)

ZeměDálniční známkaKoupě dálniční známkyPoplatky
Rakousko
  • 10denní 9,90 EUR
  • Měsíční 29 EUR
  • ASFINAG
  • Na čerpacích stanicích a přechodech

Tunely:

  • Gleinalm 9,50 EUR
  • Bosruck 6 EUR
  • Tauern a Katschberg 13,50 EUR
  • Karawanken 7,80 EUR

 

Slovinsko
  • Týdenní 15 EUR
  • Měsíční 30 EUR
Žádné další poplatky
ChorvatskoNa dálnicích se platí mýtné dle ujetých úseků. Přesné informace o nich najdete na webu chorvatských dálnic.Mýtné se platí na mýtných branách, v hotovosti nebo kartou. S poplatky se setkáte za přejezd Krčkého mostu, mostu na řece Mirna, tunelu Učka a tunelu Sveti Ilija.

Zdroj: webové stránky uvedené v tabulce; aktuální ke 4. 4. 2023.

Sjednejte si cestovní pojištění s připojištěním autoasistence

Cesta do Chorvatska přes Slovensko a Maďarsko

Tuto variantu vyhledávají především obyvatelé z východní částí České republiky.

Nejčastější trasa

  • Brno/Ostrava – Bratislava – Mosonmagyaróvár – Szombathely – Lendava – Varaždin – Záhřeb a dál po pobřeží až do Splitu

U této trasy vás čeká i krátký průjezd Slovinskem, dejte tedy pozor, abyste nenajeli na dálnici, a držte se směru na město Lendava. Pro průjezd Maďarskem si můžete koupit dálniční známku nebo to vzít i mimo zpoplatněné úseky. Stačí, když to vezmete přes Mosonmagyaróvár rovnou na jih na Szombathely mimo dálnici.

Dálniční známky a poplatky (Slovensko, Maďarsko, Chorvatsko)

ZeměDálniční známkaKoupě dálniční známkyPoplatky
Slovensko
  • 10denní 15 EUR
  • Měsíční 17 EUR
Žádné další poplatky
Maďarsko
  • 10denní 20,83 EUR (5 500 HUF)
  • Měsíční 33,71 EUR (8 900 HUF)
Žádné další poplatky
ChorvatskoNa dálnicích se platí mýtné dle ujetých úseků. Přesné informace o nich najdete na webu chorvatských dálnic.Mýtné se platí na mýtných branách, v hotovosti nebo kartou. S poplatky se setkáte za přejezd Krčkého mostu, mostu na řece Mirna, tunelu Učka a tunelu Sveti Ilija.

Zdroj: webové stránky uvedené v tabulce; aktuální ke 4. 4. 2023.

Nezávazné srovnání cestovního pojištění do Chorvatska

Kolik stojí cesta autem do Chorvatska?

Cena cesty autem do Chorvatska se liší podle toho, odkud a kam jedetejakou trasu si vyberete, jak dlouhá vaše dovolená v Chorvatsku bude, a také podle toho, jakou spotřebu má váš vůz. Orientačně tedy pro rok 2023 můžeme mluvit o částce (pro cestu tam i zpět) od cca 8 500 Kč až po 14 500 Kč.

Kde tankovat při cestě do Chorvatska?

Cena benzínu i nafty bude hrát při vaší cestě do Chorvatska určitě důležitou roli. Podívejte se na přehled toho, kolik zaplatíte za litr pohonných hmot v Česku, Rakousku, Maďarsku, Slovensku, Slovinsku i v Chorvatsku.

ZeměCena benzínu / lCena nafty / l
Česká republika37,56 Kč36,48 Kč
Slovensko37,11 Kč36,87 Kč
Rakousko37,82 Kč39,49 Kč
Maďarsko38,06 Kč38,77 Kč
Slovinsko32,59 Kč36,16 Kč
Chorvatsko34,25 Kč36,87 Kč

Tyto ceny benzínu jsou aktualizované k měsíci březnu 2023. Jsou tedy orientační a stále je také může ovlivňovat aktuální geopolitická situace. Obecně platí, že tankování na pumpách u dálnic a rychlostních silnic vyjde o něco dráž než ve městech a obcích u menších benzínových stanic. 

Spočítejte si nezávazně cenu cestovního pojištění do Chorvatska

Cestovní doklady do Chorvatska

Pro vycestování do Chorvatska vám bude stačit občanský průkaz. Pokud cestujete s dítětem, pak platný cestovní pas. A vzhledem k tomu, že pojedete vozem, budete potřebovat také:

  • platný řidičský průkaz,
  • platný technický průkaz,
  • zelenou kartu.

Cestovní pojištění do Chorvatska

Cestovní pojištění, které se postará o vás i celou rodinu, by v případě dovolené mělo být stejnou samozřejmostí, jako je opalovací krém nebo plavky. I za hranicemi vás může potkat nemoc či úraz, stejně jako další nepříjemnosti. Zabránit jim sice nelze, ale s tím správným cestovním pojištěním do Chorvatska alespoň budete vědět, že jste pro jejich případ zajištění.

Všem motoristům by se pak také mohla hodit autoasistence, která vám podá pomocnou ruku při poruše vozu, defektu kola nebo technické závadě, jež vám zabrání pokračovat dál v jízdě. 

Kde takové cestovní pojištění najdete? Stačí využít online kalkulačku pro srovnání aktuálních nabídek od pojišťoven, vybrat si ten nejvýhodnější pojistný produkt právě pro vás a během pár minut si ho online cestou také sjednat. 

Cestovní pojištění do Chorvatska včetně autoasistence za pár minut online

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.