9/29/2023, Jakub Strnad, Ušetřeno.cz

Jak zjistit, komu patří telefonní číslo?

Vědět, jak zjistit, komu patří telefonní číslo, se může často hodit. Například v situaci, kdy vám někdo volá, ale než zareagujete, hovor ukončí. Vy instinktivně zavoláte zpět a jste v tom za několik stovek korun. Můžete v některých situacích zjistit, komu telefonní číslo patří? O tom si řekneme v článku.

komu patří telefonní číslo

Jak zjistit, komu patří telefonní číslo?

Pokud narazíte na předvolbu začínající číslem 90, obzvláště zbystřete. Jedná se o placené linky (předvolby 900, 905, 906, 908, 909). Pouhé spojení hovoru vás může vyjít až na 990 korun. Cenu vyčtete ze 4. a 5. číslice telefonního čísla. Od placení vás nezachrání, ani když máte neomezený tarif nebo volné minuty. Operátoři tyto hovory účtují zvlášť. 

Nepleťte si to ovšem s mezinárodní předvolbou (pro ČR například +420), kdy podle +90 poznáte, že se jedná o turecké číslo. Takový hovor bude zpoplatněn dle roamingového ceníku.

Nepřeplácíte zbytečně za volání?

Chytré aplikace s přehledem identifikuje call centrum

Jsem v metru, ztrácím vás. Pracuji, nemám čas, zavolejte mi později. Ještě mi nebylo osmnáct. Nebaví vás neustále vymýšlet výmluvy, proč nechcete odpovídat na ten či onen dotazník nebo koupit novou matraci? Nainstalujte si aplikaci, která rozezná, jestli vám volá call centrum. Na trhu je jich dostupných hned několik pro Android i iOS.

Můžu to zvednout?

Oblíbená je i aplikace Můžu to zvednout, jež vás upozorní na telefonní čísla, která ostatní uživatelé appky označili za obtěžující. Výhodou je, že nemusíte být připojeni k internetu, aplikace funguje i offline.

Vyhledejte si číslo volajícího v internetové databázi

Našli jste nepřijatý hovor od neznámého čísla? Obdrželi jste prapodivnou SMS? Telefonní číslo si můžete jednoduše vyhledat v internetových databázích a přečíst si komentáře, které k nim přidali jiní uživatelé, případně napsat komentář vlastní a pomoci tak ostatním identifikovat podvodníky a nejrůznější telemarketingové společnosti.

Internetové databáze telefonních čísel

Kdovolal.cz široká databáze kontaktů
Muzutozvednout.czdalší z databází nevyžádaných hovorů
Whocallsme.comideální na zahraniční čísla
Vyhledatcislo.czjednoduchá databáze kontaktů
Kdomivolal.cz a Kdomivolal.euznámé portály tel. čísel 

Na vyhledávání kontaktů existují i různé aplikace dostupné jak na Google Play, tak na App Store. Sestavili jsme pro vás seznam několika nejznámějších:

Mobilní aplikace na zjištění telefonního čísla

Mobilní aplikaceDostupnost
Zvednout to? Kdo mi volalApp Store (99 Kč)
KdoMiVolalGoogle Play, App Store
TruecallerGoogle Play, App Store

Poznej operátora

Pokud jste nenašli neznámý kontakt v seznamu nebezpečných čísel, neznamená to automaticky minimální riziko. U cizích čísel nicméně můžete vyčíst ještě řadu zajímavých informací. Nezjistíte z nich sice, komu přesně patří telefonní číslo, ale získané indicie vám mohou výrazně usnadnit identifikaci. U pevných linek poznáte, z jakého kraje vám volají, a to podle prvního čísla, respektive dvou prvních čísel (např. 2 pro Prahu, 35 pro Karlovarský kraj, 37 pro Plzeň apod.). 

Stejně tak můžete rozeznat předčíslí operátorů nebo mezinárodní volání. Identifikaci operátora nicméně už od roku 2006 neplatí 100%, neboť si lidé při změně operátora mohou převést a ponechat své původní telefonní číslo. Například když odejdete od Bleskmobil k Vodafone, zůstane vám předvolba 702, která pro Vodafone není typická.

Předčíslí mobilních operátorů

O2T-MobileVodafone
předčíslí 601, 602, 607předčíslí 603, 604, 605předčíslí 608
předčíslí 702, 720 až 729předčíslí 730 až 739předčíslí 770 až 777

Nepřeplácíte zbytečně za volání?

Podvodníci jsou stále vynalézavější

Zatímco dříve frčelo jen prozvánění a obírání lidí o pár stovek na spojovacích poplatcích, dnes vám někdo za pár vteřin kompletně vyluxuje bankovní konto. Jak? Bude se například vydávat za vašeho přítele na Facebooku a poprosí vás, jestli si na vaše číslo nemůže nechat zaslat kód, který nutně potřebuje, ale zrovna nemá telefon. Jakmile mu kód zašlete, obere vás o peníze prostřednictvím m-platby

Tato platební metoda totiž umožňuje platit za zboží nebo služby pomocí telefonu. V podstatě to funguje stejně jako při placení kartou. Akorát místo čísla karty se zadává telefonní číslo a místo PINU pak kód z SMS zprávy, naštěstí se ale tento kód dá použít jen jednou. 

Jak se bránit před nevyžádanými telefonáty:

  • Nebuďte lehkovážní a své telefonní číslo poskytujte jen ve výjimečných případech.
  • Obzvlášť opatrní buďte na internetu. Když už ho do nějakého dotazníku vyplníte, uvědomte si, že dáváte souhlas s použitím čísla pro reklamní účely.
  • Do chytrého telefonu si můžete stáhnout aplikaci na blokování nevyžádaných hovorů.
  • Nesdělujte do telefonu nebo prostřednictvím SMS citlivé údaje, jako je číslo vaší platební karty a její CVC/CVV kód pro autorizaci plateb. 
  • Na policii se obraťte pouze v případě, že vám po telefonu někdo vyhrožuje.

Nepřeplácíte zbytečně za volání?

Neplaťte zbytečně ani za hovory s přáteli a rodinou

I v případě, že vám volá rodinný příslušník nebo kamarád, nemusíte platit zbytečně víc, než je nutné. Operátoři dnes nabízí tarify s neomezeným voláním, SMS i s neomezenými daty. Jak se ale mezi všemi nabídkami zorientovat a vybrat si takovou, která bude nejvíce vyhovovat vašim potřebám? 

Naštěstí nemusíte prohlížet web po webu a nabídku po nabídce od jednotlivých operátorů. Díky našemu online srovnávači tarifů si totiž všechny nabízené produkty můžete porovnat na jednom místě, snadno, rychle a z pohodlí domova. A vybrat si takový mobilní tarif, který splní vaše požadavky. 

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.