5/5/2023, Usetreno Bussiness, Ušetřeno.cz

Zjistěte vše o roamingu při cestě do zahraničí. Jak ho aktivovat a na co si dát pozor?

Roaming v některých z nás stále vyvolává obavy z vysokých účtů za telefon, přitom na cestách do zahraničí se bez něj neobejdeme. Dobrá zpráva je, že v rámci cestování po EU se vyúčtování bát nemusíte. Za telefon zaplatíte stejně, jako byste byli doma, a proto se vyplatí mít ten nejvýhodnější tarif. A co když budete chtít vyrazit někam dál? Poradíme vám, co si pohlídat, abyste mohli zůstat klidní.

Spočítejte si, zda zbytečně nepřeplácíte za volání

Co je to roaming?

Roaming znamená poskytování telekomunikačních služeb v jiné zemi, než si zákazník služby sjednal. Kdykoliv tedy vyjedete z České republiky do zahraničí, čerpáte roaming. 

Mezi tyto služby patří hovory (do mobilních i pevných sítí), textové zprávy (SMS) a datové služby (např. prohlížení internetových stránek, streamování hudby a videí). 

Možná si ještě vzpomenete, jak stresující bylo dříve poslat z dovolené smsku nebo se na chvíli připojit na internet. Účty za telefon se tak mohly vyšplhat na dost nepříjemné částky. Dnes už je to jinak, alespoň při cestování v rámci Evropské unie. 

Používání mobilního telefonu v EU

Od roku 2017 je možné využívat roamingové služby za stejných podmínek jako doma v ČR. Při volání, posílání SMS a hledání na internetu v zahraničí vám operátor účtuje stejné poplatky jako doma a nesmí naúčtovat nic nad jejich rámec. 

Jinými slovy, jestli máte v ČR sjednané neomezené volání, voláte neomezeně i po území EU. Pokud máte hovory placené, účtována je vám stále stejná částka jako doma. 

Najděte si ve srovnání nejvýhodnější mobilní tarif

Kolik vás bude stát roaming mimo EU?

Poplatky od českých operátorů za roaming mimo Evropskou unii už jsou podstatně dražší. Dokonce patří mezi jedny z nejdražších v rámci EU. Jeden prosurfovaný MB nebo provolaná minuta se mohou vyšplhat na hodně vysoké částky. 

Operátoři rozdělují země do několika zón, pro které mají vlastní ceníky. Proto si před odjezdem ověřte, jaké podmínky se na danou zemi vztahují. Kolik budete platit, ovlivňuje výběr operátora a také destinace, do které se chystáte.

Evropská unie představuje zónu 1 a platí tam pro vás stejné podmínky jako v ČR. Zbytek světa je rozdělený do dvou dalších zón.

zóně 2 najdete Severní Ameriku, Asii, ostrovy Kypr a Faerské ostrovy a několik evropských zemí jako Albánii, Bělorusko, Srbsko, Makedonii či Ukrajinu. 

Zóna 3 pak zahrnuje Afriku, Jižní Ameriku a západní Asii.

Na co si dát pozor před odjezdem do zahraničí?

Ověřte si, zda máte roaming aktivovaný. Možná ho bude potřeba aktivovat v mobilu nebo ve vaší SIM kartě. Doporučujeme to udělat ještě doma, kde máte připojení k internetu. Jestli si nejste něčím jistí, můžete o odblokování požádat na pobočce vašeho operátora nebo zavolat na jeho zákaznickou linku.

Nezapomeňte, že roaming se vždy vztahuje na telefonní číslo a ne na mobilní telefon. 

Může to působit banálně, ale ujistěte se také, že se opravdu nacházíte na území EU. Například takové Švýcarsko není součástí EU, přestože je na evropském kontinentu. Černá Hora, Vatikán, Monako, Andorra, San Marino používají euro, ale nejsou to členské státy EU, a Velká Británie z EU vystoupila.

Jak aktivovat roaming?

U novějších telefonů bývá roaming zapnutý automaticky. Pokud byl ale předtím z nějakého důvodu vypnutý, bez aktivace byste ho nemohli využívat.  

Otevřete si Nastavení mobilních sítí a najděte kategorii mobilních dat. Tam byste měli najít záložku, která se týká roamingových dat. Při cestování do zahraničí zde zapněte možnost mezinárodní roaming nebo automatický výběr sítě po telefonu. Jestli roaming používat nechcete, zvolte možnost úplně zakázat roaming.

Srovnejte si mobilní tarify v přehledné kalkulačce

Při cestách po EU pro vás platí stejné podmínky jako doma. Proto se vyplatí mít co nejvýhodnější tarif. Máte ho? Rádi vám pomůžeme to ověřit. Použijte naši online kalkulačku mobilních operátorů. Náš specialista vám pomůže vybrat tu nejlepší nabídku.

Nezávazné srovnání tarifů online

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.