4/10/2024, Zuzana Pallová, Ušetřeno.cz

Regulované poplatky v roce 2024 vzrostou o desítky procent

V roce 2024 dojde u domácností k výraznému zvýšení regulovaných poplatků za elektřinu. S očekávaným průměrným nárůstem o 71 %, který odhadl Energetický regulační úřad, je důležité zmínit, jaké faktory stojí za tímto zdražením a jaký dopad to bude mít na běžné spotřebitele.

Regulované poplatky za elektřinu

Vládní rozhodnutí ukončit kompenzace za podporované obnovitelné zdroje energie a ztráty v přenosové soustavě přenáší značné náklady přímo na spotřebitele. Tento krok je motivován potřebou reflektovat skutečné ekonomické náklady spojené s přechodem na zelenější zdroje energie a udržením stability přenosové sítě. 

Tyto dodatečné náklady, odhadované na 60–70 miliard korun, se nevyhnutelně promítnou do cen, které koncoví uživatelé platí za svou spotřebu. 

Srovnejte si ceny elektřiny online

Kromě toho se distribuční společnosti potýkají s inflací a nutností investovat do modernizace a rozšíření přenosové sítě, aby byla schopna zvládnout rostoucí podíl obnovitelných zdrojů. 

Tyto investice jsou nezbytné pro zajištění spolehlivosti dodávek a integrace nových technologií, ale zároveň představují významnou finanční zátěž, která se opět odráží v konečné ceně elektřiny pro spotřebitele.

Zvláště zasaženy budou domácnosti s vyšší spotřebou elektřiny, jako jsou ty, které vytápějí: 

  • elektrickými přímotopy, 
  • akumulačními kamny, 
  • tepelnými čerpadly

Pro tyto domácnosti bude zvýšení ceny distribuce a systémových služeb znamenat podstatný nárůst ročních nákladů. Výrazným zdražením regulované složky elektřiny je také znovuzavedení podpory na obnovitelné zdroje energie ve výši 599 Kč za MWh s DPH, což může znamenat pro průměrnou domácnost zvýšení o další tisíce korun ročně.  

Jak ušetřit?

V kontextu neustále se zvyšujících regulovaných poplatků za elektřinu je klíčové, aby domácnosti v České republice hledaly efektivní způsoby, jak zmírnit dopad na svůj rozpočet. Zatímco některé náklady jsou pevně stanoveny a nelze se jim vyhnout, existují strategie, které mohou spotřebitelé využít k optimalizaci svých výdajů za energie.

Jednou z metod je snížení celkové spotřeby elektřiny. To nejenže přímo vytváří úspory na obchodní složce elektřiny, ale vede také k nižším poplatkům za distribuci a systémové služby. Investice do energeticky účinných spotřebičů, inteligentní domácí automatizace a vědomé spotřebitelské návyky mohou výrazně přispět k omezení spotřeby. 

Další účinnější možností je zaměření se na obchodní složky ceny elektřiny. Vzhledem k tomu, že tato složka tvoří přibližně 50–60 % celkových nákladů na elektřinu, může změna dodavatele elektřiny přinést významné úspory. Nejjednodušší cestou je využití srovnávače a porovnat dodavatele. Ušetřit je možné jak u elektřiny, tak u plynu.  

V době, kdy se dodavatelé snaží přilákat nové zákazníky konkurenčními cenami a akvizičními nabídkami, je možné najít produkty, které vám mohou ušetřit tisíce korun ročně. 

Srovnejte si ceny elektřiny online

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.