Chytání ryb v Chorvatsku může být hezkým zpříjemněním dovolené a navíc si tak budete moci pochutnat na vlastním úlovku. Zjistěte, co pro lovení ryb v Chorvatsku potřebujete, jaké druhy tady potkáte i jaké ryby byste rozhodně měli zkusit ve zdejších restauracích.
Jaké jsou v Chorvatsku druhy ryb?
V Jadranu najdete přibližně 400 druhů ryb. Velké množství z nich patří mezi ty, které žijí poblíž mořské hladiny. Často se pak setkáte s jejich dělením do těchto dvou skupin:
Bílé ryby (bijele ribe) v Chorvatsku
- Orada: Má jemné a lahodné maso. Často se griluje nebo peče na soli.
- Kovač: Má poměrně tučné maso s delikátní chutí. Je vhodný k pečení, grilování nebo vaření.
- Škarpina: Maso má výraznou chuť a je často využíváno v tradičních chorvatských pokrmech.
- Brancin: Jeden z nejvíce ceněných druhů ryb. Má bílé šťavnaté maso s jemnou chutí.
Modré ryby (plave ribe) v Chorvatsku
- Skuša: Jde o makrelu, kterou určitě dobře znáte. Její tučné maso má charakteristicky bohatou, intenzivní chuť. Skvělá je třeba připravená na grilu.
- Palamida: Má tmavší maso s výraznější chutí, která může zachutnat těm, kteří preferují silnější chuťové profily.
- Papalina: Má světlé maso a charakteristickou chuť, která je často popisována jako lehce slaná a oříšková.
- Tuna: Ani tuňáka vám nejspíše nemusíme dlouze představovat. Nejvíce si na jeho mase pochutnáte z grilu, a klidně ho můžete přidat také do těstovinového nebo klasického salátu.
Kromě toho se v Chorvatsku setkáte také s těmito invazivními druhy:
- ploskozubec,
- perutýn (jedovatý),
- odranec (jedovatý).
Při chytání ryb v Chorvatsku je tedy třeba počítat i s rizikem, že narazíte na některý z druhů, který je pro zdraví člověka velmi nebezpečný. Proto je důležité tento fakt zohlednit také ve svém cestovním pojištění, a to v oblasti limitů léčebných výloh, které se vztahují na náklady lékařského ošetření.