5/22/2024, Bára Kocmánková , Ušetřeno.cz

Jak je to s rybolovem v Chorvatsku a na jakých rybách si zde pochutnáte?

Chytání ryb v Chorvatsku může být hezkým zpříjemněním dovolené a navíc si tak budete moci pochutnat na vlastním úlovku. Zjistěte, co pro lovení ryb v Chorvatsku potřebujete, jaké druhy tady potkáte i jaké ryby byste rozhodně měli zkusit ve zdejších restauracích.

Ryby v Chorvatsku

Jaké jsou v Chorvatsku druhy ryb?

V Jadranu najdete přibližně 400 druhů ryb. Velké množství z nich patří mezi ty, které žijí poblíž mořské hladiny. Často se pak setkáte s jejich dělením do těchto dvou skupin: 

Bílé ryby (bijele ribe) v Chorvatsku

  • Orada: Má jemné a lahodné maso. Často se griluje nebo peče na soli.
  • Kovač: Má poměrně tučné maso s delikátní chutí. Je vhodný k pečení, grilování nebo vaření.
  • Škarpina: Maso má výraznou chuť a je často využíváno v tradičních chorvatských pokrmech.
  • Brancin: Jeden z nejvíce ceněných druhů ryb. Má bílé šťavnaté maso s jemnou chutí.

Modré ryby (plave ribe) v Chorvatsku

  • Skuša: Jde o makrelu, kterou určitě dobře znáte. Její tučné maso má charakteristicky bohatou, intenzivní chuť. Skvělá je třeba připravená na grilu.
  • Palamida: Má tmavší maso s výraznější chutí, která může zachutnat těm, kteří preferují silnější chuťové profily.
  • Papalina: Má světlé maso a charakteristickou chuť, která je často popisována jako lehce slaná a oříšková.
  • Tuna: Ani tuňáka vám nejspíše nemusíme dlouze představovat. Nejvíce si na jeho mase pochutnáte z grilu, a klidně ho můžete přidat také do těstovinového nebo klasického salátu.

Kromě toho se v Chorvatsku setkáte také s těmito invazivními druhy:

  • ploskozubec, 
  • perutýn (jedovatý),
  • odranec (jedovatý).

Při chytání ryb v Chorvatsku je tedy třeba počítat i s rizikem, že narazíte na některý z druhů, který je pro zdraví člověka velmi nebezpečný. Proto je důležité tento fakt zohlednit také ve svém cestovním pojištění, a to v oblasti limitů léčebných výloh, které se vztahují na náklady lékařského ošetření.

Cestovní pojištění do Chorvatska online

Podmínky rybolovu a chytání ryb v Chorvatsku

Abyste na své dovolené v Chorvatsku mohli lovit ryby, potřebujete povolenku zvanou ribolovna dozvola. A je úplně jedno, jestli se chystáte ryby chytat z člunu, lodi, nebo ze břehu. Daný rybářský lístek snadno pořídíte v celé řadě turistických center i v přístavech. 

Přesný soupis míst najdete na webových stránkách Ministarstva poljoprivrede (poljoprivreda.gov.hr). A věřte nám, že chytání ryb v Chorvatsku bez povolenky se vám určitě nevyplatí. Hrozí vám totiž za něj pokuta od 2 000 do 5 000 kun.

A co je třeba k získání rybářského povolení? Pouze platný cestovní doklad, tedy občanský průkaz nebo cestovní pas. 

Co je dále důležité vědět

  • Od 1. května do 1. října není možné sportovní a rekreační rybolov provozovat na koupalištích, plážích a v přístavech. 
  • Sportovní rybolov smíte provozovat pouze v rámci rybolovného moře Chorvatské republiky, tedy mimo národní parky, chráněné krajinné oblasti a území s umělým chovem ryb.
  • Dále je zakázáno za den ulovit více než 5 kg úlovku (ryb či jiných mořských živočichů). Úlovek pak smíte využít jen pro svou vlastní potřebu.

Všechny související podmínky a ceny speciálních licencí pak najdete na webu Ministarstva poljoprivrede v oddílu Ribolov.

Ryby v Chorvatsku

Kolik stojí rekreační rybolov v Chorvatsku?

Cena za povolenku se odvíjí od toho, zda budete lovit na udici, či harpunou. Lov ryb v Chorvatsku se tedy pohybuje v těchto finančních hladinách:

PlatnostCena licence
1 den30 kun
3 dny150 kun
7 dní300 kun
30 dní700 kun

Zdroj: Ribarstvo.mps.hr, aktuální ke dni 13. 5. 2024

Pokud se v Chorvatsku chystáte lovit velké ryby, a to například tuňáka obecného (tuna), mečouna obecného (iglun) či marlína štíhlého (iglan), jsou ceny následující:

Kolik stojí rekreační rybolov velkých ryb v Chorvatsku?

PlatnostCena licence
1 den120 kun
3 dny300 kun
7 dní600 kun

Zdroj: Ribarstvo.mps.hr, aktuální ke dni 13. 5. 2024

Jak se v Chorvatsku připravují ryby?

Rozdílné regionální přístupy v chorvatské kuchyni nabízejí bohatou škálu chutí, ingrediencí a tradičních pokrmů, které se zde z ryb připravují. Jak to v tomhle směru vypadá v některých zdejších oblastech a na chorvatských ostrovech?

Hvar

Z Hvaru pochází mnoho tradičních specialit, jako je peka, což je pokrm připravovaný v kamenné troubě stejného názvu. Místní obyvatelé si také zakládají na chutných omáčkách a pokrmech z olivového oleje, bylinek a česneku, které dodávají jejich kuchyni jedinečnou chuť a aroma.

Istrie

Tato část Chorvatska se pyšní unikátními pokrmy založenými na sezonních ingrediencích a tradičních receptech. Istrijští kuchaři často využívají olivový olej, divoké bylinky a místní sýry. 

Krk

Ostrov Krk se vyznačuje vodami bohatými na mořské plody a spoustu olivových hájů. Tradičními pokrmy z tohoto regionu jsou rybí polévky, jako je brodeto, a pokrmy připravené s místními druhy ryb, jako je škarpina a cipli. 

Makarská riviéra

Makarská riviéra je známá nejen svými plážemi a horskými scenériemi, ale také svou bohatou kuchyní. Zde se můžete těšit na čerstvé mořské plody, jako jsou krevety, langusty a chobotnice, které se často podávají s česnekem, olivovým olejem a bylinkami. 

Co za ryby v chorvatských restauracích ochutnat?

V chorvatských restauracích se ryby připravují na několik různých způsobů. Vzhledem k tomu, že do této země jezdí spousta českých turistů, často se setkáte také s menu v naší mateřštině. Každopádně neuškodí znát alespoň základní výrazy, pokud byste za svými gastro zážitky vyrazili například do nějaké malé rodinné restaurace. 

Ryby jsou nejčastěji připravené na grilu (na žaru, na gradelama). Dále je zde brodet, tedy dušená ryba nebo chobotnice s rajčaty, cibulí, kořením a bylinkami, a narazíte i na rybí filé obalené v těstíčku a osmažené na oleji (např. pohani oslić). 

Na oba dva způsoby se připravují všechny ryby, které uvádíme výše v tomto článku. S žádnou z nich nešlápnete vedle.

Kromě toho v Chorvatsku můžete samozřejmě ochutnat také plody moře. Nejoblíbenější jsou v tomto směru sépie (sipa), chobotnice (hobotnica) a olihně (lignje). Ty se, stejně jako ryby, připravují nejčastěji na grilu, nebo se podávají smažené. 

Každopádně si je můžete dopřát i v rizotu, se špagetami nebo také na pizze. Velmi oblíbené je pak černé rizoto (črni rižoto) s kousky sépie, jejíž barvivo tomuto pokrmu dodává jeho specifické zabarvení.

Cestovní pojištění do Chorvatska online

Tipy na nejlepší chorvatské rybí restaurace

  • Buščina (Umag): V této taverně budete moci ochutnat skvělou rustikální kuchyni s menu, které se přizpůsobuje aktuální sezoně. Samozřejmostí jsou lokální suroviny a speciality připravované z mořských plodů.
  • Batelina (Banjole): Gastronomický ráj. Tak se dá nazvat tato taverna, která skutečně patří k těm nejlepším v celém Chorvatsku. Ochutnat zde můžete celou řadu rybích pokrmů podle tradičních rodinných receptů.
  • Monte (Rovinj): Jedna z nejlepších rybích restaurací na Istrii. Vaří se zde z lokálních surovin a celkově těch nejlepších ingrediencí. Restaurace dokonce získala také Michelinskou hvězdu.
  • Kaštel (Zadar): V této restauraci se můžete těšit na skvělou středomořskou kuchyni, ke které vám personál rovnou nabídne také to správné víno pro co nejlepší rozvinutí chutí.
  • Pelegrini (Šibenik): Další ze skvělých chorvatských rybích restaurací, kde si užijete skvělé pokrmy, krásný výhled a navíc i příznivé ceny. 

Cena za rybí pokrmy v Chorvatsku v roce 2024

Sumy berte jako orientační. Vliv na jejich výši má samozřejmě úroveň restaurace a také sezona. 

  • Salát s mořskými plody od 40 do 60 kun (kolem cca 160 Kč)
  • Pizza s mořskými plody od 35 do 50 kun (kolem cca 136 Kč)
  • Rizoto s mořskými plody od 35 do 50 kun (kolem cca 136 Kč)
  • Smažené olihně cca 60 kun (cca 192 Kč)
  • Bílé ryby asi 120 kun (cca 384 Kč)

Pozn. Výše uvedené ceny rybích pokrmů vychází z průměrných cen jídel v restauracích v oblíbených turistických letoviscích v Chorvatsku (k 13. 5. 2024).

Cestovní pojištění do Chorvatska online

Cestovní pojištění do Chorvatska

Před svou dovolenou si nezapomeňte sjednat kvalitní cestovní pojištění do Chorvatska, které se o vás postará při rybolovu, koupání i výletech za památkami. 

Svou pozornost zaměřte na léčebné výlohy, ze kterých plynou náklady na léky, ošetření lékařem, hospitalizaci i případný převoz zpět do České republiky. Kromě toho obsahují také asistenční služby v českém jazyce, které jsou k dispozici doslova 24/7. A navíc do cestovního pojištění můžete přidat šikovná připojištění, jako je:

Pokud se v Chorvatsku kromě rybolovu chystáte třeba i potápět nebo provozovat jiný druh sportu, přidejte do cestovního pojištění také pojištění úrazu a pro jistotu se podívejte, jestli vaše sportovní aktivity nespadají do oblasti rizikových či extrémních sportů. Pro ty je totiž třeba se připojistit. 

Pro srovnání a sjednání cestovního pojištění můžete zdarma využít naši online kalkulačku cestovního pojištění.

Chystáte se do Chorvatska autem? Nezapomeňte také na autoasistenci. Základem je samozřejmě havarijní pojištění, které před delší cestou rozhodně doporučujeme sjednat. U nás si můžete porovnat nabídky.

Spočítejte si havarijní pojištění online

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.