4/15/2024, Petra Maříková, Ušetřeno.cz

Objevte 10 nejkrásnějších ostrovů Chorvatska

Časopis Lonely Planet každoročně zveřejňuje seznam těch nejlepších míst na světě, kam se stojí za to v daném roce vypravit. Pro rok 2024 se do první desítky atraktivních destinací dostalo i Chorvatsko. A jako jeden z důvodů jsou zmiňované malebné chorvatské ostrovy. Na který se letos vydáte vy? Podívejme se na 10 nejkrásnějších ostrovů Chorvatska.

Chorvatsko ostrovy

Chorvatské ostrovy 

Kolik jich přesně je? Těžko říct, protože údaje se různí. Jisté je, že k Chorvatsku patří víc než tisíc ostrovů. Velké, malé, zalesněné, skalnaté, mírné i divoké. A všechny plné úchvatných přírodních krás, starobylých památek a lákavých pláží. 

Na některých najdete velké, turisticky vybavené pláže, jinde zase malinké, které vám nabídnou soukromí a klid. Můžete si vybrat, které chorvatské pláže by se vám na dovolené zamlouvaly.

Množství velkých i malých ostrůvků najdete jak na severu, tak na jihu. Vybírat tak můžete nejen podle jejich atraktivity, ale i podle dostupnosti. 

Pokud plánujete jet do Chorvatska autem, pak pro vás budou snáz dostupné severní ostrovy, jako jsou Krk, Cres, Rab, Lošinj, Pag, Dugi Otok nebo Ugljan.

Cesta na jižní ostrovy, například na Brač, Hvar, Korčulu, Mljet, Vis nebo Lopud, se vám protáhne až na 14 hodin.

Sjednejte si cestovní pojištění online

Velké chorvatské ostrovy

První čtyři příčky podle velikosti patří ostrovům Krk, Cres, Brač a Hvar.

Ostrov Krk

Ostrov Krk si drží několik prvenství – je největší chorvatský ostrov (spolu se sousedním ostrovem Cres), je turisticky nejatraktivnější a nejnavštěvovanější a pro nás je i nejlépe dostupný. Nachází se na samém severu Chorvatska a z pevniny se na něj dá pohodlně dojet autem po Krčském mostě. 

Dříve se na něm platil poplatek, ale ten byl v roce 2020 zrušen, takže je cesta o něco pohodlnější a levnější.

Rušný ostrov má co nabídnout každému návštěvníkovi. Jestli jedete hlavně za koupáním v moři a chcete se slunit na dobře vybavené pláži, pak je pro vás jako dělaná Vela Plaža. Najdete ji na jižním pobřeží u letoviska Baška a patří k největším a nejkrásnějším v Chorvatsku. 

Mezi koupáním a lenošením si můžete udělat procházku po krásné promenádě nebo potěšit děti návštěvou mořského akvária s dvaceti akvárii a stovkou druhů ryb.

Nelákají vás pláže plné lidí a lehátek? I v tomto případě vás ostrov Krk nadchne. Nachází se na něm totiž řada pláží, které jsou menší a hůře přístupné, například pláž Vela Luka. Autem to ale nezkoušejte. Na tuto malebnou písečno-oblázkovou pláž se dostanete jedině přibližně pětikilometrovou vycházkou nebo lodí.

Na výlet si zajeďte do krápníkové jeskyně Biserujka. Poznat okolní krajinu vám pomůže naučná stezka od jeskyně k Slivanjskému zálivu. 

A nezapomeňte ani na historické památky. Na výpravu do středověku se vydejte do městečka Krk, kde je zachované úžasné historické centrum obehnané středověkými hradbami. Na začátku srpna se tu každoročně koná tradiční historická slavnost Lovrečeva s kostýmovaným průvodem a středověkými vystoupeními a také s trhy, na kterých si můžete některá tradiční řemesla i vyzkoušet. 

Ostrov Cres

Hned vedle Krku leží další velký severní ostrov, a to Cres. Má stejnou rozlohu jako Krk, ale má protáhlý tvar (dlouhý je 66 km, ale široký jen 2 až 12 km). Na Cres se dostanete trajektem buď z pevniny, nebo z Krku. Najdete zde největší množství kempů a minikempů, v oblasti Punta Križa je i naturistický kemp.

Cres dlouhou dobu nepatřil k turistickým letoviskům, až v poslední době se stává více oblíbeným. Navštěvovaný je hlavně kvůli přírodním zajímavostem a neporušené přírodě. Roste zde okolo 1 100 druhů rostlin a jsou zde tři ornitologické rezervace kvůli hnízdišti supa bělohlavého. Na Cresu máte taky nejvíc možností najít malé a téměř opuštěné pláže.

Za památkami se vydejte do městečka Cres nebo do starobylé vesnice Lubenice, která se nachází na vysokém skalním ostrohu. Dnes už je téměř opuštěná, ale kdysi patřila k významným pevnostem a zajišťovala bezpečnost celého ostrova.

Ostrov Brač 

Třetí největší chorvatský ostrov leží na jihu Chorvatska. Nachází se zde nejvyšší vrchol všech chorvatských ostrovů, hora Vidova Gora, ze které je krásná vyhlídka na Jaderské moře. Pěšky nebo na kole se můžete vydat na naučnou stezku Vidova Gora a seznámit se s místními zajímavostmi.

Když budete podnikat výlety, zajděte si i do městečka Pučišća s dlouhou kamenickou tradicí. Nedaleko od něj se nachází kamenolom Veselje, kde se těží proslulý bílý bračský mramor. Tento vzácný kámen se tu těžil už v antice a je z něj postavený slavný Diokleciánův palác ve Splitu. 

Samozřejmě i na ostrově Brač najdete krásné pláže a dokonce se můžete vykoupat na té nejznámější – Zlatni rat (Zlatý roh). Jedná se podlouhlý mys vystupující daleko do moře, který opakovaně vyhrává ankety o nejkrásnější pláž Chorvatska

Pláž je tvořena drobnými oblázky a její špička se mění podle toho, jak si s ní zahrává vítr a vlny. Docela tady taky fouká, takže je místo oblíbené i surfaři. A je potřeba počítat i s trochu chladnější vodou, přesto tady bude v létě narváno k prasknutí.

Vykoupat se ale můžete i na řadě jiných bračských pláží, například v letoviscích Vela Planica, Vela Farska nebo Sumartin.

Ostrov Hvar

Na žebříčku chorvatských ostrovů podle velikosti drží čtvrtou příčku. Jižní ostrov je dalším ze symbolů letní dovolené v Chorvatsku. Velmi oblíbený a slunný ostrov, ideální jak k rodinné dovolené v letoviscích na pobřeží, tak k rušnému nočnímu životu ve městě Hvar. 

Úkryt před davy turistů vám poskytnou malé romantické zátoky na severní straně ostrova.

Hvar je známý pěstováním levandule (určitě se projděte mezi levandulovými poli, nejrozsáhlejší jsou u obce Brusje), hvarskou krajkou a kvalitním vínem, zejména vínem hvarski plavac. 

Taky zde najdete světový unikát, tzv. řecký ager, jednu z památek zapsaných na seznamu UNESCO. Jde o pozůstatek z doby před 2 500 lety, kdy oblast osídlili Řekové a začaly se jim přidělovat pozemky. Pozemky byly všechny stejně velké a ohraničené suchými zídkami. Toto rozdělení je tu dodnes jasně patrné a jsou zachovány zbytky kamenných zídek a cest mezi jednotlivými políčky.

Sjednejte si cestovní pojištění online

Menší chorvatské ostrovy

V těsném závěsu za čtyřmi „velikány“ jsou ostrovy Pag a Korčula a pak už následuje nespočet ostrovů od rozlohy okolo 100 km² až po naprosté trpaslíky, jejichž rozloha je menší než 1 km². Do naší desítky nejkrásnějších ostrovů se z nich dostanou Rab, Pag, Dugi Otok, Lošinj a Mljet.

Ostrov Pag

Další z dlouhých, ale úzkých ostrovů – jeho délka je 60 km, ale šířka maximálně do 10 km. Pro Pag jsou charakteristické ovce a sůl. 

Nedaleko města Pag se sůl odpradávna získává odpařováním mořské vody. Zajímavosti ohledně výroby soli se dozvíte v Muzeu soli a jako suvenýr si kupte originální pažskou sůl.

Ochutnat musíte slavný pažský sýr vyráběný z mléka ovcí plemene Pažská ovce. Ochranná známka sýru zaručuje, že se ovce pásly právě na Pagu (díky složení místní půdy a typické vegetaci má mléko místních ovcí specifickou chuť) a celý proces výroby proběhl také tady.

Moře si užijete na řadě krásných pláží. Kromě oblázkových (Ručica nebo Caska) jsou tu i příjemné písečné se zlatým pískem vhodné pro děti, například Planjka a Čista Plaža.

Ostrov Korčula

Vhodný pro strávení všestranně zaměřené dovolené. Sjíždějí se sem zájemci o potápění, surfování, rybolov i jachting. Četné zálivy nabízí možnost koupání na příjemných oblázkových plážích. Zejména však zaujmou kulturní památky.

Město Korčula je městská památková rezervace, která si uchovala svůj historický ráz, ovlivněný benátskou kulturou a architekturou. Celé město je obehnané původními masivními hradbami s mohutnými věžemi a uvnitř nich vás okouzlí množství kamenných staveb a úzkých uliček. Největším tahákem je přesvědčení, že Korčula je rodným městem cestovatele Marca Pola

Ve skutečnosti nevíme, jestli se narodil opravdu na Korčule nebo v Benátkách, ale na každý pád má na Korčule svůj rodný dům s muzeem.

Ostrov Rab

Rab je proslulý písečnými plážemi, které nejsou v Chorvatsku zase tak početné, tudíž je ostrov vyhledávanou lokalitou rodinami s dětmi. Nejatraktivnější z nich je Rajska Plaža s velmi pozvolným vstupem do vody, doplněná o různé skluzavky a tobogány.

Zalesněný ostrov nabízí příjemné mírné podnebí, zejména v členitých částech s mnoha krytými zátokami. Jedinou výjimkou je východ ostrova, kde vanou silné a chladné větry bóra. Proto je tato část ostrova jako jediná pustá.

Množství historických a architektonických památek najdete v hlavním městě Rab, jehož symboly se staly čtyři masivní věže. Každá patří k jiné pamětihodnosti (klášter sv. Antonína, kostel panny Marie, Knížecí palác a pevnost Galjarda) a oblíbenou kratochvílí je snaha vměstnat je všechny na jednu fotku.

Srovnejte si cestovní pojištění online

Ostrov Dugi Otok

Sice na něm nenajdete velká turistická letoviska, zato je vyhledávaným cílem milovníků přírody. Krajina je tu úchvatná a neporušená, borovicové lesy šumí, moře má smaragdový odstín a navštívit můžete známou chráněnou krajinnou oblast Telašćica.

Součástí CHKO je jeden z nejkrásnějších zálivů v Chorvatsku, záliv Telašćica, a velké slané jezero Mir, kde je možné se koupat. Hluboký zážitek ve vás zanechají i mohutné útesy Grpašćak. Jeho skalní stěny vysoké 160 metrů padají kolmo hluboko pod vodní hladinu. Místo je velmi fotogenické a z útesů můžete dokonce pozorovat delfíny dovádějící v moři pod vámi.

Dechberoucí výhledy vám nabídne i pláž Sakarun, které se pro její jedinečnou krásu přezdívá pláž Karibik.

Ostrov Lošinj

Když jsme zmínili delfíny, nemůžeme vynechat Lošinjskou rezervaci delfínů. Okolo ostrova žije delfín skákavý a místní úsek moře je chráněný, aby se kolonii delfínů zachovaly příhodné podmínky a zabránilo se jejímu poklesu (delfíni v chorvatských vodách patří k ohroženým druhům). 

A žijí zde nejen delfíni, ale i ohrožená kareta obecná. Jestli jste viděli Pelíšky, pak víte, že jde o druh mořské želvy.

Turisty zde uvítají dvě velká letoviska Veli Lošinj a Mali Lošinj. Obě městečka jsou velmi půvabná s parky, zahradami a přístavy.

Lošinj je velmi oblíbeným místem pro letní dovolenou, odpočinete si na krásných plážích Zabodarski, Liski a Vela Draga, užijete si přírody plné palem, borovic, oleandrů a olivovníků a najdete i dostatek možností, kam si zajet na zajímavý výlet. 

Co třeba do lesoparku Čikat nebo Muzea Apoxyomena, kde je vystavena bronzová antická socha Apoxyomena, kterou zde pod mořskou hladinou objevil v 90. letech 20. století náhodně amatérský potápěč.

Ostrov Mljet

Tento jižní ostrov pokrývají z větší části borovicové lesy, jde o nejzalesněnější chorvatský ostrov. Kromě borovicových lesů, ve kterých se skrývá třeba písečná pláž Saplunara, vás okouzlí cedrové háje. 

Velkou část ostrova zabírá národní park, kde se nacházejí dvě slanosladká jezera Veliko a Malo jezero. Vstup do národního parku je zpoplatněný a chodit můžete jen po vyznačených cestách. Zajímavostí je výlet katamaránem k malému ostrůvku uprostřed Velkého jezera, kde stojí románský klášter. Půjčit si můžete i člun a po jezeře si zaveslovat.

Mljet je známý velkým množstvím jeskyní. Nejlákavější je Odysseova jeskyně, kde měl být Odysseus uvězněný na sedm let nymfou Kalypsó. Ovšem nejen Mljet si nárokuje tu čest být bývalou věznicí Odyssea. O stejný post se uchází i ostrov Ibiza (Baleárské souostroví) nebo Gozo (Maltské souostroví). Na každý pád jeskyně za návštěvu stojí. Na jejím dně je tunel, který ji spojuje s mořskou hladinou.

Co si vzít na chorvatské ostrovy s sebou?

  • Doklady – Chorvatsko je členem EU, takže vám postačí občanský průkaz. Pokud jedete s dětmi, nezapomeňte, že i ty potřebují svůj vlastní doklad (občanský průkaz nebo pas). V případě, že cestujete autem, musíte mít stále s sebou papírovou zelenou kartu (nový systém, kdy nebude od léta potřeba zelenou kartu mít s sebou, platí jen v ČR), vezměte si i její duplikát.
  • Měna – Chorvatsko přešlo od 1. 1. 2023 na eura, takže kuny už shánět nemusíte. Platit můžete v zahraničí samozřejmě i běžnou platební kartou. Podívejte se, jak platit kartou v zahraničí a na co si dát pozor.
  • Cestovní pojištění – vyplatí se pořídit si cestovní pojištění do Chorvatska. V Chorvatsku hrozí zejména úrazy spojené se sportem, pobytem v moři (šlápnutí na mořského ježka vyžaduje obvykle lékařské ošetření) a pobytem na prudkém slunci. Potrápit nás mohou i cestovatelské zažívací obtíže a vyloučit se samozřejmě nedají ani různá onemocnění nebo autonehoda. Na modrou průkazku zdravotního pojištění vám poskytnou jen nejnutnější péči, kterou lékař vyhodnotí jako nezbytnou (což ale může být třeba i jen prášek na bolest v případě úporné bolesti zubu), nutná je spoluúčast pacienta. Převozy do ČR nejsou hrazeny vůbec. Doporučuje se i připojištění cestovních zavazadel, odpovědnosti za škodu, a pokud cestujete s cestovkou, tak raději i storna zájezdu.
  • Pojištění auta do zahraničí – v případě, že cestujete autem, je jistější pořídit si kromě povinného ručení i havarijní pojištění do zahraničí, je možné si sjednat i krátkodobé pojištění auta na dovolenou.

Jak cestovní pojištění, tak povinné ručení a havarijní pojištění si můžete srovnat i sjednat prostřednictvím našich online kalkulaček – jednoduše, rychle a online z pohodlí domova.

Sjednejte si cestovní pojištění online

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.