3/12/2024, Martin Sítek, Ušetřeno.cz

Solární tašky: Seznamte se s jejich výhodami i nevýhodami

Solární tašky se stávají oblíbeným řešením, jak skloubit využití solární energie a přitom nenarušit estetiku domu. Tato technologie má potenciál nahradit velké fotovoltaické panely a ušetřit domácnostem rozpočet za cenu energií. Pojďme se podívat, jaké jsou výhody, ale také nevýhody solárních tašek pro vaši nemovitost.

Solární tašky

Cena solární tašky

Cena, kterou za instalaci solárních tašek na střechu svého domu zaplatíte, je různá, protože záleží na zvolené značce tašky, ale i celkové ploše a příkonu. Průměrná cena za pokrytí střechy celého rodinného domu se pohybuje okolo 350 000 Kč. Pokud zvolíte fotovoltaické tašky přímo od jejich průkopníka, americké společnosti Tesla, pak počítejte i s cenou nad 1,5 milionu korun. 

Cena střechy ze solárních tašek je průměrně vyšší než instalace fotovoltaických panelů, ale na druhou stranu pokud uvažujete o celkové rekonstrukci střechy, můžete si tak zajistit rovnou i novou střešní krytinu, která má životnost zhruba 30 až 40 let. 

Proč je střecha ze solárních tašek dražší?

Důvodů je hned několik, například kvůli estetické hodnotě musí být drobný solární panel integrován do střešní krytiny. To vyžaduje speciální vývoj a výrobu. Technologie solárních tašek také není úplně běžná, takže se jejich instalaci na trhu nevěnuje velké množství firem. Čím vyšší ale bude poptávka, tím vyšší a levnější i nabídka. Tašky jsou navíc mnohem odolnější vůči povětrnostním podmínkám, protože je jejich primární funkcí ochrana střechy. 

Najděte si nejlepšího dodavatele elektřiny

Mají solární tašky dobrou návratnost?

Návratnost investice do solárních tašek spočívá ve výrazné úspoře ceny za energie, protože si většinu vyrábíte sami a nejste tolik závislí na nestabilním trhu s elektrickou energií. Také vám pomůže státní dotace díky programu Nová zelená úsporám, která instalaci solárních střešních tašek podporuje. 

Výhody a nevýhody solárních tašek

Solární tašky mají oproti fotovoltaickým panelům několik výhod, ale jsou tu také nevýhody, jako je zejména vyšší cena a nutnost určitého sklonu střechy. Tato technologie tak nemusí být vhodná pro některé starší nemovitosti, pokud u nich majitelé neplánují postavit úplně novou střechu.

Výhody solárních tašek:

  • estetické provedení (ideální také pro budovy pod památkovou ochranou)
  • dlouhá životnost (z pohledu výroby energie, ale i odolnosti proti extrémnímu počasí, jako jsou kroupy)
  • stejná celková výkonnost jako u fotovoltaických panelů
  • úspora energie
  • možnost čerpání státní dotace Nová zelená úsporám

Nevýhody solárních tašek:

  • vyšší pořizovací cena
  • vhodnější pro novostavby
  • málo dodavatelů na trhu

Jak na pokládku solární střešní tašky

Instalaci solárních tašek provádí specializované firmy s projektantem. Solární tašky se navzájem propojují a jejich instalace nabízí vysokou flexibilitu podle tvaru střechy. Navíc nemusí být osazeny pouze na jižní část, ale klidně na všechny světové strany, včetně té severní. Solární tašky totiž nepotřebují k výrobě energie přímé sluneční paprsky.

Jak solární tašky fungují?

Solární tašky díky slunci vyrábí stejnosměrnou elektrickou energii. Ta putuje pod střechu přes pojistky do třífázového střídače pro přeměnu na střídavé třífázové napětí. Součástí je také úložiště v podobě Li-Ion baterie, které ukládá přebytky energie, takže je domácnost úplně soběstačná i ve chvíli, kdy tašky energii nevyrábí.

Srovnejte si ceny energií a ušetřete 

Řešíte úspory na energiích a zajímáte se o variantu výměny dodavatele elektrické energie? Pak je tu pro vás náš online srovnávač cen elektřiny, kam stačí zadat několik údajů o vaší roční spotřebě, a hned uvidíte, kolik se dá ušetřit u jiné společnosti. A možná také zjistíte, že pro vás tou největší úsporou bude energetická soběstačnost v podobě fotovoltaiky. 

Nepřeplácíte zbytečně za elektřinu?

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.