3/14/2024, Jana Skálová, Ušetřeno.cz

Jaký je stav zásobníků plynu v ČR a jak ho zjistit?

V roce 2022 nastala energetická krize a řada lidí se bála, že Rusko zavře kohoutky s plynem a ten najednou nebude. To se naštěstí nestalo. Navíc v České republice máme zásobníky plynu, v nichž je plyn „uskladňován“. Jak je to ale s plynem v Česku aktuálně?

Stav zásobníků plynu

Co jsou zásobníky plynu?

Když se řekne zásobník plynu, tak si možná představujete velkou, neprodyšně uzavřenou cisternu nebo podobně tvarovanou stavbu, v níž je uschován zemní plyn. Ale zásobníky plynu vypadají jinak. Není možné ukládat plyn v jakékoliv postavené nádrži – přívod plynu je obvykle pod zemí.

A tak jsou i zásobníky plynu podzemní. Dělíme je přitom na dva typy:

Porézní zásobníky plynu

Tento typ zásobníků se nachází v místech, kde se dříve těžil plyn, popřípadě ropa. Pod zemí jsou díky tomu v horninách různé trhliny a póry, kde plyn původně byl. A teď se do nich pod tlakem vtlačuje nový plyn. Pokud je v těchto místech spodní voda, tak se speciálními postupy zatlačuje níž a díky tomu se objem zásobníku plynu zvětšuje.

Kavernové zásobníky plynu

Druhým typem jsou takzvané kavernové zásobníky plynu. Ty se nejčastěji nacházejí v bývalých uhelných dolech. Plyn se do nich opět pod tlakem vtlačuje, přičemž u tohoto typu zásobníků se plyn vtlačuje dovnitř v průběhu jara a léta – se začátkem topné sezony se pak „těží“ a putuje do plynovodů.

Srovnejte si ceny plynu online

Jaká je kapacita zásobníků na plyn v ČR?

Zásobníky plynu obvykle nejsou naplněny na 100 %. Pouze v letech 2019 a 2022 se jejich majitelům (tedy soukromým společnostem) podařilo naplnit je před začátkem topné sezony z 90 %. V jiných letech obsahovaly plynu méně.

Podle nařízení Evropského parlamentu a Rady EU musely všechny členské státy EU mít v roce 2022 zásobníky plynu naplněné nejméně z 80 %.

Podle dalšího nařízení musí být stav zásobníků plynu před každou další topnou sezonou na 90 procentech jejich kapacity, což se v České republice úspěšně daří.

Pokud se povede naplnit zásobníky plynu v České republice plynem z 90 %, obsahují 3 115 milionů metrů krychlových zemního plynu.

Celkový objem zásobníků plynu v ČR je 37 929,2 GWh (gigawatthodin).

Kde jsou zásobníky v ČR umístěny?

Jak už jsme psali, zásobníky plynu jsou podzemní a typicky se nacházejí v bývalých dolech nebo v místech, kde se dřív plyn těžil.

Na území České republiky máme 9 zásobníků plynu. Pouze 8 zásobníků plynu ale slouží českým domácnostem, firmám a dalším odběratelům (ten devátý je napojený na slovenskou plynárenskou síť).

Žádný ze zásobníků přitom nevlastní stát – všechny patří soukromým společnostem

Vlastník zásobníku plynuLokalita
RWE Gas Storage CZ
  • Háje
  • Třanovice
  • Lobodice
  • Štramberk
  • Tvrdonice
  • Dolní Dunajovice
MND Gas Storage
  • Uhřice
Moravia Gas Storage
  • Dambořice
SPP Storage (plyn vede na Slovensko)
  • Dolní Bojanovice

Proč se zásobníky používají?

K čemu vlastně máme zásobníky plynu, když nedokážou pokrýt celkovou českou spotřebu plynu? Zásobníky plynu ale nemají jako hlavní úkol zásobovat odběratele plynem – mají zabezpečovat, že ve výjimečných a nečekaných situacích bude plyn dostupný.

Pokud by náhle ustaly dodávky plynu z mezinárodních plynovodů, tak mohou odběratele zásobovat plynem právě zásobníky.

Jejich kapacita je ale omezená. Pokud by tedy přestal do Česka úplně proudit plyn, tak zásobníky plynu by dokázaly potřeby odběratelů pokrývat jen po několik měsíců.

Pokud se do toho ovšem připočítají zásoby plynu ze státních hmotných rezerv a zkapalněný zemní plyn (který se uchovává v Nizozemsku), je podle členů Vlády ČR reálné, aby tyto zásoby plynu vystačily na 10–11 měsíců (při průměrných venkovních teplotách).

Mohla by vás zajímat energetická náročnost výroby plynu.

Jaký je stav zásobníků v ČR?

Dá se nějak zjistit, jaký je stav plynu v zásobnících? Ano.

Existuje více webových stránek, které sledují aktuální stav plynu v zásobnících. A dokonce je volně ke stažení i aplikace Stav zásobníků plynu v ČR, v níž se můžete pravidelně dívat na aktuální data o stavu zásobníků plynu v ČR.

Co se na internetu můžete dozvědět?

Aktuální informace o plynu v ČRMnožství
Celkový přítok plynu do ČR223,55 GWh za den
Celkový odtok plynu z ČR0 GWh za den
Spotřebováno celkově plynu219,96 GWh za den
Aktuální zásoby plynu26 315,5 GWh
Naplněnost zásobníků69,38 %
Aktuální odběr plynu ze zásobníků35,8 GWh za den
Aktuální plnění zásobníků39,39 GWh za den
Na tolik dnů by při průměrné roční spotřebě vystačily zásoby105 dnů
Na tolik dnů by při průměrné spotřebě vystačily zásoby jen pro domácnosti406 dnů

Poznámka: Data jsou aktuální k 17. 2. 2024 a pocházejí z webu zasobyplynu.cz; jejich zdrojem jsou: agsi.gie.eu, transparency.entsog.eu.

Kolik aktuálně zaplatíte za plyn?

Jaká je spotřeba plynu v Česku?

Možná si kladete otázku, jestli stav plynu v zásobnících odpovídá spotřebě plynu v České republice, tedy zda dokážou zásobníky plynu pokrýt naši celkovou spotřebu plynu, pokud by náhle přestal do Česka úplně proudit.

Odpověď zní – ne.

I když se zásobníky plynu podaří naplnit z 90 % a je v nich tedy více než 3 miliardy m3 zemního plynu, tak celková roční spotřeba plynu je v Česku asi 7,5 miliardy m3. Takže dokážou pokrýt asi polovinu spotřeby plynu.

Faktem ovšem je, že spotřeba plynu v ČR klesá (a to i díky předchozím nečekaně vysokým cenám plynu). Lidé se naučili více šetřit, a pokud chcete vy osobně ušetřit ještě víc, můžete si v naší online kalkulačce cen plynu zjistit, který dodavatel by pro vás mohl být výhodnější, a případně přejít jinam.

Jaká je průměrná roční spotřeba plynu českých domácností?

Průměrná roční spotřeba plynu českých domácností 

Způsob využití plynuPrůměrná spotřeba plynu
Vytápění pro 1 osobu110 kWh (na 1 m2 obytné plochy)
Ohřev vody pro 1 osobu1 430 kWh
Vaření pro 1 osobu200 kWh
Ohřev vody pro 3 osoby 3 720 kWh
Ohřev vody pro 4 osoby4 590 kWh
Vaření pro 3 osoby545 kWh
Vaření pro 4 osoby730 kWh

Zdroj: Ušetřeno.cz

Poznámka: Pokud v domácnosti žije více lidí, spotřeba se prostým způsobem nenásobí; není tak na vícečlennou domácnost dvojnásobná, trojnásobná nebo čtyřnásobná.

Ceníky dodavatelů plynu se průběžně mění (a ovlivňuje je například i cena plynu na burze), takže je možné, že jinde budete mít plyn levnější. Nezávazná kalkulačka vám napoví, kam se vyplatí přejít, a naši specialisté vám po telefonu ochotně se změnou dodavatele plynu poradí.

Najděte si levnějšího dodavatele plynu

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.