7/27/2023, Barbora Kocmankova, Ušetřeno.cz

Švýcarsko vlakem

Švýcarsko je země jezer a malebných údolí a najdete tu i nádherná města. Co takhle se vydat po Švýcarsku vlakem? Místní železnice patří mezi ty nejlepší na světě a mohou se pochlubit skvělou vybaveností, stejně jako úrovní služeb. Přečtěte si náš článek a seznamte se s možností procestovat Švýcarsko tímto romantickým způsobem. 

Bernina Express

Pokud si chcete dopřát vskutku jedinečný zážitek, vydejte se vlakem po Švýcarsku prostřednictvím dráhy Bernina, která je dokonce zapsaná na seznam UNESCO (je totiž součástí Rhétské dráhy, do které patří také dráha Albulská). A není divu, můžete si díky ní dopřát jeden z nejnádhernějších přejezdů monumentálních Alp až do italského města Tirano. Zážitek bude o to větší, protože pojedete přes Švýcarsko panoramatickým vlakem, ze kterého uvidíte údolí, jezera, ledovce i vrcholky hor.

  • Projedete 55 tunely a přes 196 mostů.
  • Bernina Express trasa: Chur – Sv. Mořic – Berninapass – Poschiavo – Tirano
  • Doba trvání: cca 5 hod.
  • Bernina Express ceny: jízdenka 79 CHF + místenka od 10 CHF do 26 CHF (v závislosti na sezoně a zvolené třídě)

Cestovní pojištění do Švýcarska online

Glacier Express

Ledovcový expres je nejslavnější panoramatickou železnicí na světě, která vás provede nádhernými letovisky i okouzlující panenskou přírodou (můžete se pokochat například majestátním Matterhornem nebo Rýnskou soutěskou).  Glacier Expressu se také říká „nejpomalejší rychlík”. Proč? Má totiž doslova vyhlídkovou rychlost 40 km/h.

  • Projedete 91 tunely, přes 291 mostů a překonáte výškový rozdíl 2 033 m n. n.
  • Glacier Express trasa: Sv. Mořic – Davos – Chur – Andermatt – Brug – Zermatt
  • Doba trvání: cca 8 hod.
  • Glacier Express ceny: jízdenka 152 CHF + místenka 33 CHF v létě a 12 CHF v zimě. Na výběr máte z míst v 1. a 2. třídě. Zarezervovat si také můžete místo v Excellence Class s garantovaným sezením u okna, bezplatným občerstvením po celou cestu a s tablem s palubními informacemi.

GoldenPass Line

Jedná se o první panoramatický vlak na světě, který vás provede těmi nejkrásnějšími švýcarskými místy. Co přesně uvidíte? 8 jezer, vrcholky hor (například Jungfrau, Eiger a Mönch), stejně jako malebné vesnice v celkem šesti kantonech.

  • GoldenPass Line ceny: od 106 CHF do 186 CHF podle místa nástupu a roční doby. Místenka není povinná, pokud si ji budete chtít koupit, stát vás bude od 10 CHF do 35 CHF. Pokud si chcete dopřát vskutku jedinečný zážitek, pořiďte si VIP jízdenku, která vám zajistí místo přímo ve špičce vlaku.

Cestovní pojištění do Švýcarska online

Swiss Chocolate Train

Pokud máte rádi čokoládu, nesmíte si nechat ujít jízdu tímto panoramatickým čokoládovým expresem. Provede vás kolem jezera Leman, vinicemi i kolem horských vrcholů. V průběhu jízdy si pak dopřejete zastávku v městečku jménem Gruyeres, které je známé svým sýrem, a na konečné zastávce v Broc si pro změnu dopřejete něco sladkého. Navštívíte totiž zdejší známou továrnu na švýcarskou čokoládu Cailler-Nestlé.

  • Swiss Chocolate Train ceny: jízdenka stojí 100 CHF. Počítejte s tím, že tento vlak jezdí pouze v období od začátku května do konce října.

Sýrový vlak

Milovníci sýrů si zcela jistě užijí jízdu tímto sezonním vlakem. Nastoupit do něj můžete v zimě, a to každý čtvrtek a neděli v regionu Ženevského jezera. A jak název napovídá, v průběhu jízdy si dopřejete sýrovou degustaci, sýrové fondue, prohlídku lokálních sýráren i návštěvu Musée du Pays-d’Enhaut.

  • Sýrový vlak ceny: jízdenka pro dospělého vyjde na 80 CHF

Cestovní pojištění do Švýcarska online

Swiss Travel Pass a Swiss Travel Pass Flex

Chcete si zájezd vlakem do Švýcarska užít o něco levněji? Pořiďte si Swiss Travel Pass či Swiss Travel Pass Flex. Díky nim vás totiž čekají výhody při cestování ve všech vlakových spojích, autobusech, a dokonce také na lodích. Vybrat si můžete hned z několika variant passu, a to:

  • týdenního,
  • dvoutýdenního,
  • třítýdenního, 
  • měsíčního.

S jízdenkami navíc získáte celou řadu slev na vstupenky do muzeí a dalších turisticky zajímavých míst. A jestli se do Švýcarska chystáte s cestovní kanceláří, uvidíte, že vám tuto možnost nabídnou přímo v rámci vašeho zájezdu. 

Cestovní pojištění do Švýcarska

I na pohodové poznávání Švýcarska prostřednictvím vlaků je dobré mít sjednané cestovní pojištění, které se o vás postará za všech okolností. Sjednat si ho zvládnete z pohodlí domova, během pár minut a klidně jen chvíli před odjezdem!

Covid-19 a cestovní pojištění

Situace kolem covidu-19 se už sice víceméně uklidnila, na některých místech světa se ale stále můžete setkat s bezpečnostními opatřeními. Proto doporučujeme před cestou zkontrolovat na stránkách MZV ČR aktuální podmínky pro vstup do země, pravidla pro využívání místní hromadné dopravy atd. Zároveň je vhodné se pro případ onemocnění covidem-19 v zahraničí správně pojistit.

Pomocí naší kalkulačky si za pár minut porovnáte cestovní pojištění, které kryje léčebné výlohy spojené s covidem-19. Chcete vědět víc? Sepsali jsme pro vás ve spolupráci s pojišťovnami ještě odpovědi na nejčastější otázky ohledně krytí léčebných a dalších nákladů spojených s covidem-19.

Cestovní pojištění do Švýcarska online

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.