1/16/2024, Jana Skálová, Ušetřeno.cz

Jak zjistit kredit?

Máte předplacenou kartu a přemýšlíte, jak zjistit stav kreditu? Výše kreditu je velmi důležitá, protože bez kreditu si nezavoláte, nenapíšete SMS ani nepošlete MMS. Poradíme vám, jak zjistit zůstatek kreditu.

Jak zjistit kredit

Co je kredit?

Pro ujasnění si nejprve upřesníme, co je kredit. Pokud máte kredit, tak u svého mobilního operátora nemáte žádný měsíční tarif a každý měsíc nemusíte platit určitou smluvenou částku.

Záleží jen na vás, kolik peněz za měsíc provoláte, propíšete či utratíte jiným způsobem. Kredit vám může vydržet půl roku, stejně jako ho můžete celý utratit za 14 dní.

Kredit se v řeči mobilních operátorů označuje jakožto předplacená karta. Předem si na své telefonní číslo dobijete částku, kterou si sami zvolíte, a pak ji můžete podle libosti čerpat. Díky kreditu nemáte vůči mobilnímu operátorovi žádné smluvní povinnosti. Můžete navíc zůstávat v anonymitě. Ale má to i různé nevýhody.

Srovnání mobilních tarifů online

Vyplatí se kredit?

Kredit se nevyplatí každému. Pokud hodně voláte, voláte do jiných sítí a používáte internet v mobilu, tak předplacená karta není nic pro vás. Během chvíle byste byli bez kreditu, a i proto je dobré vědět, jak zjistit stav kreditu.

Komu se tedy kredit vyplatí?

  • Lidem, kteří tolik nevolají.
  • Lidem, kteří chtějí mít stav svých peněz pod neustálou kontrolou.
  • Lidem, kteří odmítají závazky vůči mobilním operátorům.
  • Lidem, kteří chtějí zůstat v anonymitě.

A komu se kredit neboli předplacená karta nevyplatí?

  • Lidem, kteří hodně volají.
  • Lidem, kteří chtějí využívat internet v mobilu a další benefity od operátorů.
  • Lidem, kteří chtějí šetřit – cena volání a SMS je u kreditu vyšší.
  • Lidem, které nebaví neustále si hlídat stav kreditu.

Stále si nejste jistí? Sepsali jsme pro vás text, zda se vám vyplatí více tarif, nebo předplacená karta.

Hledáte výhodný tarif?

Jak zjistit stav kreditu v roce 2024?

Nyní se podívejme, jak zjistit zůstatek kreditu. U různých operátorů se totiž postup drobně liší. Není to ale nic těžkého a zabere vám to pouze několik vteřin. Navíc existuje více možností, jak zjistit kredit.

Jak zjistit kredit O2?

Máte předplacenou kartu od O2 a nejste si jisti, kolik peněz vám zbývá? Poradíme vám, jak zjistit kredit u O2.

1. Zadání kódu

Nejjednodušším způsobem, jak zjistit kredit u O2, je udělat to s pomocí odeslání příkazu ze svého mobilního telefonu. Rozklikněte si v mobilu kontakty a postupujte, jako byste chtěli někomu zavolat. Namísto vypisování telefonního čísla ale napište speciální příkaz ve tvaru *104*#.

Poté příkaz odešlete tak, že stisknete symbol zeleného telefonního sluchátka, jako byste chtěli zahájit hovor.

Vzápětí před sebou uvidíte zprávu oznamující vám, jak vysoký máte kredit a do kdy platí.

2. Internetová samoobsluha

Druhou možností, jak zjistit kredit u O2, je zapnout si internet (ať už v mobilu, nebo třeba na notebooku) a najít webové stránky mobilního operátora O2. V pravém horním rohu uvidíte tlačítko „Moje O2“, pomocí něhož se můžete přihlásit do internetové samoobsluhy O2. V ní si můžete objednat nové služby, zrušit ty stávají a nebo také zjistit stav kreditu.

Jak zjistit kredit T-Mobile?

Jste se svým telefonním číslem u T-Mobile a zajímá vás, jak zjistit zůstatek kreditu? Postup, jak zjistit kredit u T-Mobile, je podobný jako u O2. Liší se jen v detailech.

1. Zadání kódu

I u T-Mobile máte možnost zjistit stav kreditu tak, že odešlete speciální kód jako odchozí hovor. Na svém mobilu si najděte možnost pro volání a namísto telefonního čísla zadejte kód ve tvaru *101#.

Poté stiskněte symbol zeleného sluchátka, jako byste chtěli zahájit odchozí hovor.

Vzápětí před sebou na displeji uvidíte zprávu se stavem vašeho kreditu a s jeho platností.

2. Internetová samoobsluha

Druhou možností, jak zjistit kredit u T-Mobile, je přes webovou stránku T-Mobile. Přihlaste se do svého uživatelského účtu (s pomocí vašeho uživatelského jména a hesla nebo jednorázově díky zadání telefonního čísla).

V internetové samoobsluze T-Mobile si můžete objednat novou službu, vypovědět stávající nebo zjistit stav kreditu.

3. Aplikace

Třetí možností, jak zjistit kredit, je přes aplikaci Můj T-Mobile, kterou si můžete stáhnout přímo do svého mobilu. V ní můžete zjistit stav kreditu, stejně jako díky ní budete mít přehled o zbývajících datech nebo volných minutách.

Jak zjistit kredit Vodafone?

Třetím velkým mobilním operátorem v České republice je Vodafone. Pokud máte předplacenou kartu od něj, poradíme vám, jak zjistit kredit u Vodafone.

1. Zadání kódu

Také Vodafone nabízí možnost, jak zjistit kredit, a to přes vytočení speciálního kódu. Ten je opět jiný než u ostatních mobilních operátorů, ale postup je totožný.

Takže si v mobilu otevřete možnost pro volání a namísto telefonního čísla zadejte kód ve tvaru *22#.

Kód odešlete stisknutím zeleného telefonního sluchátka, jako byste zahajovali hovor.

Vzápětí před sebou uvidíte zůstatek kreditu a jeho platnost.

2. Infolinka

Druhou možností, jak zjistit kredit u Vodafone, je zavolat na linku *77. To uděláte úplně stejně, jako byste volali komukoliv jinému – zkrátka zavoláte na toto speciální číslo, čímž se dostanete na infolinku Vodafone.

Přes ni můžete požádat o řadu různých služeb, stávající služby zrušit nebo požádat pracovníka infolinky o pomoc s řešením nějakého zapeklitého problému. A stejně tak se tady můžete dozvědět, jaký je stav kreditu.

3. Internetová samoobsluha

Třetím způsobem, jak zjistit kredit Vodafone, je přihlášení do internetové samoobsluhy Můj Vodafone. Uděláte to opět přes webové stránky Vodafone, kde se přihlásíte pod svým uživatelským jménem a heslem a následně můžete objednávat nebo rušit různé služby. A stejně tak můžete zjistit stav kreditu.

Hledáte výhodnější mobilní tarif?

Jak dobít kredit?

Podařilo se vám zjistit stav kreditu, ale výsledek vás moc nepotěšil? Pokud máte nízký kredit, je potřeba si ho dobít. Když se totiž ocitnete bez kreditu, nebudete moci volat ani využívat jiné placené služby.

Dobít kredit si můžete několika způsoby:

V trafikách

Velmi oblíbeným způsobem, jak dobít kredit, je zajít do trafiky, která disponuje terminálem pro dobíjení kreditu. Tam nadiktujete své mobilní číslo a sdělíte částku, jíž chcete kredit dobít. Peníze zaplatíte a kredit je vám dobit.

Prodejna mobilního operátora

Další možností je navštívit prodejnu vašeho mobilního operátora a tam požádat o dobití kreditu. Postup je úplně stejný jako výše.

Internetové bankovnictví

Většina bank nabízí také dobití kreditu přes internetové bankovnictví. Najděte si v menu tuto možnost, zadejte své telefonní číslo a výši dobíjeného kreditu a potvrďte. Částka vám bude stržena z bankovního účtu jakožto odchozí platba a kredit bude dobit.

Kupon

Dobít kredit si můžete také přes kupon. Jedná se o kartičku s polem, které musíte setřít (například s pomocí mince). Pak postupujete podle instrukcí na dobíjecím kuponu a odešlete příkaz stejně, jako byste chtěli vyvolat odchozí hovor. Kredit vám bude vzápětí připsán na vaše telefonní číslo.

Online

Mobilní operátoři také umožňují dobít si kredit online. Udělat to můžete prostřednictvím jejich webových stránek.

Nejste spokojeni s mobilním tarifem?

Platnost kreditu

A jak dlouho vám dobitý kredit vydrží? Pokud si myslíte, že navždy (nebo dokud ho nevyčerpáte), mýlíte se. Platnost kreditu je omezená.

  • Platnost kreditu od O2 je 6 měsíců při dobití částky do 499 Kč nebo 12 měsíců při dobití částky nad 500 Kč.
  • Platnost kreditu od T-Mobile je 12 měsíců.
  • Platnost kreditu od Vodafone je 10 měsíců.

U všech mobilních operátorů je pravidlem, že platnost kreditu můžete před jejím vypršením prodloužit jedině tak, že si ho dobijete. Pokud vám kredit propadne, tak dojde k velmi nepříjemné situaci – mobilní operátor vám zablokuje předplacenou kartu pro veškeré placené služby.

Pokud si krátce po propadnutí kreditu ovšem kredit dobijete, tak vám mobilní operátor kartu opět odblokuje. Propadlý kredit vám mobilní operátoři za určitých podmínek vrátí (například Vodafone vám propadlý kredit vrátí, pokud si nový dobijete do 3 měsíců od zablokování karty).

Platnost kreditu u virtuálních operátorů

A co když máte předplacenou kartu od virtuálního operátora? V Česku jich působí poměrně dost a každý z nich spadá pod některého běžného mobilního operátora. Doba platnosti kreditu se ovšem oproti „mateřskému“ operátorovi často liší.

Virtuální operátorDoba platnosti kreditu
Mobil.cz (T-Mobile)6 měsíců 
Kaktus (T-Mobile)12 měsíců 
BLESKmobil (O2) 6 měsíců 
Tesco Mobile (O2)6 měsíců 
Oskarta (Vodafone)6 měsíců 
SAZKAmobil (Vodafone)6 měsíců 

Zdroj: Smluvní a předsmluvní dokumentace virtuálních operátorů; aktuální k 1. 11. 2023.

A kdy dojde k zablokování předplacené karty a tím i ke zrušení telefonního čísla u virtuálních operátorů?

Zablokování karty u virtuálních operátorů

Virtuální operátorLimit pro zablokování
Mobil.cz (T-Mobile)po 12 měsících bez dobití
Kaktus (T-Mobile)po 12 měsících bez dobití
BLESKmobil (O2) po 12 měsících bez dobití
Tesco Mobile (O2)po 12 měsících bez dobití
Oskarta (Vodafone)po 7 měsících bez dobití
SAZKAmobil (Vodafone)po 12 měsících bez dobití

Zdroj: Smluvní a předsmluvní dokumentace virtuálních operátorů; aktuální k 1. 11. 2023.

Chcete změnit mobilní tarif?

Jak přejít z kreditu na paušál?

Možná už vás nebaví mít kredit. Nebaví vás pořád si hlídat stav kreditu, dobíjet kredit nebo řešit zablokovanou předplacenou kartu kvůli propadlému kreditu? Proto možná přemýšlíte nad tím, že byste přešli na mobilní tarif. Ten má pro leckoho oproti předplacené kartě řadu výhod.

Výhody paušálu oproti kreditu

  • Platíte méně za volání i SMS.
  • Neomezuje vás stav kreditu.
  • Můžete využít slevové akce operátora.
  • Můžete mít paušál s neomezeným voláním, SMS i neomezenými daty.
  • Pokud vám data dojdou, většina operátorů jen zpomalí internet a nevypne ho.

A jak přejít z předplacené karty na mobilní tarif?

Všichni mobilní operátoři nabízejí několik možností, jak můžete z předplacenky přejít na mobilní tarif.

  1. Můžete navštívit jejich prodejnu a tam vše osobně vyřídit.
  2. Můžete si vše vyřídit sami online, a to přes internetovou samoobsluhu vašeho operátora.
  3. Můžete zavolat na infolinku a tam s pomocí pracovníka zákaznické linky přejít na vybraný mobilní tarif.

Pokud chcete zároveň přejít k jinému mobilnímu operátorovi, je to také možné. Nabídky různých mobilních tarifů najdete i v našem velkém srovnání mobilních tarifů. A pokud budete chtít s přechodem k jinému operátorovi pomoci, naši specialisté vám budou k ruce.

Případně to opět můžete vyřídit sami – v prodejně mobilního operátora, online nebo přes infolinku. Postup je zpravidla takový, že si vyberete mobilní tarif, dostanete novou SIM kartu a tu vložíte do svého mobilu.

Pakliže chcete přenést své číslo k jinému operátorovi, opět to provedete v součinnosti s vybraným mobilním operátorem. Potřebujete k tomu znát akorát kód OKU nebo ČVOP. Ten najdete mezi informacemi od vašeho operátora.

Chcete změnit mobilní tarif?

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.