5/2/2024, Jana Skálová, Ušetřeno.cz

5G síť: Seznamte se s výhodami i mapou pokrytí v ČR

Kolem 5G sítě panuje hodně mýtů. Podíváme se proto na tuto novou technologii podrobněji a objasníme vám, jaké mobily ji podporují, komu se vyplatí a jaký je její vliv na naše zdraví.

5G síť

Co je 5G síť?

5G internet nebo také 5G síť je telekomunikační technologie založená na velmi silných vysílačích šířících signál. Jejím prostřednictvím je možné nejen uskutečňovat hovory a posílat zprávy, ale především vyniká rychlostí své odezvy

Je rychlejší než 4G síť i všechny předcházející generace bezdrátových sítí. Pro využití internetu je to tedy skvělá příležitost, jak mít bezdrátové připojení s nejvyšší možnou rychlostí.

Historie páté generace bezdrátové sítě je přitom poměrně krátká:

  • Poprvé se objevila v roce 2017, kdy se začala šířit z prvního vysílače v Berlíně.
  • Už v roce 2018 ji v Karlových Varech otestoval Vodafone.
  • Komerčně byla 5G síť poprvé vyzkoušena na zimních olympijských hrách v jihokorejském Pchjongčchangu v roce 2019.

Do budoucna se s využitím 5G sítě počítá nejen pro mobilní telefony a počítače, ale zejména poslouží pro takzvaný internet věcí, kdy umožní používat chytrá auta, mít chytrou domácnost nebo díky ní mohou vzniknout dokonce celá chytrá města

Je to sice ještě hudba budoucnosti, ale odezva v 5G síti, která se počítá v pouhých pár milisekundách, ukazuje, jaká naše budoucnost může být.

Vaše budoucnost je ovšem už na dosah, protože si domů můžete pořídit 5G internet a užívat si jeho nečekané rychlosti. Nabídky pevného internetu si srovnejte na Ušetřeno.cz, kde během chvilky zjistíte, která je pro vás nejvýhodnější.

Chcete mít 5G internet na doma?

Jaké jsou výhody 5G internetu?

Říká se, že běžný člověk nepozná rozdíl mezi 4G sítí a 5G sítí. Mnoho mobilů na ni navíc není stavěných a nedokážou se k ní připojit. Abyste ji mohli využívat, musíte splnit 3 základní podmínky, a to mít:

  • mobil/modem podporující 5G internet,
  • tarif obsahující 5G internet,
  • SIM kartu přizpůsobenou pro 5G síť.

Zatím je to tedy horká novinka, jíž si zamilovali zejména lidé, kteří ke své práci nebo zábavě potřebují nejrychlejší možný internet.

Výhody 5G internetu jsou přitom nesporné:

  1. K něm největším patří právě rychlost. Už při prvních testech v České republice se s pomocí 5G sítě podařilo dosáhnout rychlosti 1,8 Gbit/s. Berlínský vysílač přitom dosáhl dokonce 2 Gbit/s. Ale 5G síť je připravena i na víc.
  2. Další výhodou 5G sítě je, že má mnohem větší kapacitu než 4G síť, takže bez problémů zvládne větší nápor a „nepadá“.
  3. Dokáže využívat také více různých frekvencí, což laikovi asi nic neřekne, ale ve finále to znamená, že dokáže nabídnout i ještě mnohem vyšší přenosovou rychlost.
  4. A má také velmi rychlou odezvu (takzvanou latenci), která je jen několik milisekund.

Nevýhody 5G sítě

5G síť má i několik nevýhod, které ovšem nepocítí uživatelé – dopadají na její provozovatele. Aby bylo možné dosahovat jejím prostřednictvím takové rychlosti a odezvy, musí být 5G síť velmi hustá. Nabízí se tu srovnání se stávající 4G sítí:

  • u 4G sítě jeden rádiový vysílač (takzvaná makrobuňka) stačí pro pokrytí oblasti o ploše 25 kilometrů čtverečních;
  • u 5G sítě je pro pokrytí takové oblasti potřeba asi 20 makrobuněk (a někdy i víc).

Provoz a rozšiřování 5G sítě jsou tedy finančně náročné.

Mobilní operátoři také musejí řešit frekvence pro šíření 5G internetu, protože o kmitočtová pásma se musejí dělit s provozovateli televizního vysílání a rádií. 

Kvůli tomu se při větší změně musí sáhnout i k výměnám stávajících zařízení přijímajících daný signál (jak se to stalo například při přechodu na DVB-T2 vysílání).

Co se týká zdravotních negativ 5G sítě, obvykle jde spíš o fámy. Ale podrobněji se o nich dočtete na konci tohoto článku.

Na Ušetřeno.cz si můžete srovnat nabídky pevného internetu i bezdrátového 5G internetu a podívat se, který poskytovatel pro vás bude nejvýhodnější. 

Prohlédnout si můžete i neomezené mobilní tarify s podporou 5G internetu, které si můžete zařídit s pomocí našich specialistů.

Pořiďte si mobilní tarif s podporou 5G internetu

Mapa pokrytí 5G

Ačkoliv je 5G síť dostupná na čím dál více místech, všude s ní zatím počítat nemůžete. I pokud byste si tedy u svého mobilního operátora sjednali tarif s neomezeným 5G internetem, neznamená to, že ho budete mít vždy a všude.

V současnosti jsou „zasíťována“ především velká města. Značné rozdíly jsou ale i mezi jednotlivými operátory. Podle mapy pokrytí České republiky 5G internetem je v čele s velkým předstihem Vodafone a daleko za sebou nechává svou konkurenci:

  • O2 pokrývá 62,7 % území
  • T-Mobile pokrývá 70 % území
  • Vodafone má pokrytí na 87,1 % území

Přitom u 4G sítě platí, že u všech operátorů dosahuje pokrytí okolo 99 % území České republiky. Ale stejně jako u 5G internetu je použití 4G podmíněno tím, že k tomu musí být uzpůsobený váš mobil nebo tablet (musí podporovat 4G/LTE a navíc na to musí být vhodná i vaše SIM karta).

Mapu pokrytí internetem provozuje Český telekomunikační úřad (ČTÚ) a každý měsíc ji aktualizuje. Takže až například budete plánovat dovolenou nebo pracovní cestu, můžete se podívat, kde je aktuálně dostupný 5G internet nebo kde třeba není vůbec žádné internetové pokrytí. 

Mapa pokrytí 5G je tak dobrým ukazatelem, který naznačí, jestli už se vám vyplatí koupit si mobil s podporou 5G, nebo se vás to ještě netýká.

Jaká je rychlost 5G internetu?

5G síť má velký potenciál. Už při prvních testech dosahovala rychlosti přenosu okolo 2 Gbit/s. Ale to je pořád ještě málo – její možnosti totiž dosahují až ke 20 Gbit/s. Zpoždění má přitom být pod 1 milisekundu.

Mezinárodní telekomunikační unie navíc určila, že při používání internetu přes 5G připojení nesmí rychlost přenosu dat klesnout při stahování pod 100 Mbit/s (musí si tuto rychlost udržet pro nejméně 95 % přenesených dat) a pod 50 Mbit/s při nahrávání.

Mobily podporující 5G síť

Ne každý chytrý telefon podporuje 5G síť. Většina výrobců telefonů už dělá mobily s podporou této sítě.

K prvním patřila Motorola, následoval Huawei a Samsung. Postupně se přidaly i přístroje od Asus, HTC, Lenovo, LG, Sony, Xiaomi nebo ZTE. U Apple se jedná o mobily iPhone 12 a novější modely.

A jelikož je 5G síť určena pro rychlé šíření internetu, není nic zvláštního na tom, že se začíná rozšiřovat i do notebooků. Společnost Intel Corporation oznámila první 5G modemy pro notebooky už v roce 2019.

Dnes už proto není problém pořídit si mobil nebo notebook s podporou 5G a v místech s pokrytím 5G sítí využívat internet naplno. Díky tomu můžete mít i 5G internet na doma a nenechat se ničím omezovat ani na stolním počítači. 

V naší kalkulačce pevného internetu si můžete porovnat ceny jednotlivých poskytovatelů a vybrat si ten pravý.

Vliv 5G sítě na naše zdraví – fakta vs. fámy

5G síť má velký potenciál. A to se přitom už teď hovoří o 6G síti, která by měla přijít někdy kolem roku 2030.

Nástup rychlého 5G internetu otevřel cestu k jednoduššímu používání chytrých domácností, autonomních vozidel nebo lepšímu využití virtuální reality. Technologičtí nadšenci ho proto vítají s otevřenou náručí a těší se, až budou moci 5G internet využívat naplno a všude. 

A telekomunikační společnosti pracují na tom, aby díky stavbě nových a nových vysílačů co nejdříve pokryly 5G sítí celé území ČR.

Na druhou stranu je tu ale i řada těch, kteří před 5G sítí varují a tvrdí, že má škodlivé účinky na naše zdraví. Je to pravda?

Objevují se informace, že časté a intenzivní působení elektromagnetických vln vycházejících z různorodých vysílačů může způsobovat bolesti hlavy, únavu, stres a psychické problémy.

Na toto téma proto vznikla řada vědeckých studií a žádná neprokázala negativní vliv 5G vysílačů na lidské zdraví

Státní zdravotní ústav také zveřejnil na svých webových stránkách souhrnný článek o působení (nejen) 5G sítě na lidské zdraví nazvaný „Informace č. 20/2019 Národní referenční laboratoře pro neionizující elektromagnetická pole a záření“, ve kterém se píše, že:

  • elektromagnetické pole šířící se z frekvenčních pásem od 100 MHz do 300 Ghz nemá žádný negativní vliv na zdraví a jediným jeho negativem je zahřívání tkání (například při dlouhém telefonování) a z toho plynoucí zdravotní negativa;
  • žádné dlouhodobé negativní účinky nebyly potvrzeny u telekomunikačních sítí až po 4G síť;
  • 5G síť může ovlivnit naše zdraví, pokud se dlouhodobě pohybujeme přímo u zdroje záření, které je intenzivnější než u 4G sítě – výsledkem by bylo zvyšování teploty lidské tkáně;
  • pro ochranu před negativními vlivy elektromagnetického pole existují expozičními limity dané zákonem – pokud by byly výrazně překročeny, mohlo by intenzivní elektromagnetické záření způsobit až popáleniny;
  • výzkumy budou i nadále pokračovat.

Z vědeckých závěrů tedy plyne, že se 5G sítě ani 4G sítě nemusíte bát. Elektromagnetické záření je všude kolem nás a spadá do něj nejen mobilní síť, ale i frekvence používané pro televizní a rádiové vysílání. Jsme mu tedy vystaveni po celý život, už zhruba po 100 let

A jak většina z nás zjistila, hlavní negativní účinky (bolest hlavy, zhoršování zraku atd.) se projevují po nadměrném používání technologií, nikoliv kvůli působení samotného elektromagnetismu.

Takže pokud toužíte po extrémně rychlém 5G internetu na doma, můžete si ho beze strachu pořídit. Nabídky pevného internetu si můžete porovnat na Ušetřeno.cz a vybrat si mezi nimi tu nejvýhodnější.

Pořiďte si mobilní tarif s podporou 5G internetu

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.