5/20/2024, Petra Maříková, Ušetřeno.cz

Vyplatí se cestovní pojištění ke kartě?

Dovolená za dveřmi, vše připraveno, jen vyrazit. A co cestovní pojištění? Vždyť ho mám ke kartě! Bude vám ale stačit? Podívejte se, na co si u cestovního pojištění ke kartě dát pozor, kdy se vám toto pojištění vyplatí a kdy se vám vyplatí spíše komerční cestovní pojištění.

Cestovní pojištění ke kartě

K nadstandardní kartě cestovní pojištění

Vyrazit do zahraničí bez cestovního pojištění je zbytečný risk – rozhodně se vyplatí si ho před cestou sjednat. Nenechte se ukolébat pocitem, že se vám přece nemůže nic stát, když budete jen ležet na pláži nebo se procházet městem. 

Úrazy se bohužel stávají i tam, kde je neočekáváme, a třeba cena „pouhé“ léčby zlomené nohy se může leckde vyšplhat na sta tisíce korun.

Naštěstí je pro většinu z nás samozřejmé se před zahraniční cestou pojistit a tohoto zájmu využívají i banky, které jako bonus ke kartě nabízí cestovní pojištění

Není automatickou součástí nabídky ke každé kartě, ale obvykle ho získáte k některé z nadstandardních platebních nebo kreditních karet; součástí služeb je i u prémiových karet Revolut. Ke každé kartě je cestovní pojištění nabízené s jinými podmínkami – čím vyšší poplatek za kartu, tím je i větší rozsah cestovního pojištění.

Často ale uděláme chybu, že si nepřečteme pořádně podmínky nabízeného pojištění a pojistné limity. V případě potíží pak můžeme být nepříjemně překvapení. 

Srovnejte si cestovní pojištění online

Na co si u cestovního pojištění ke kartě dát pozor?

Cestovní pojištění musíme mít vždy přizpůsobené na míru našim potřebám. Podstatné je, kam přesně jedeme, co tam budeme dělat, jaká je míra spoluúčasti pacienta při léčbě v dané zemi a kolik tam stojí lékařská péče.

U cestovního pojištění ke kartě se zajímejte o následující parametry.

Pojistné limity

V mnoha částech světa zaplatíme i za poměrně jednoduché lékařské úkony sumu, která výrazně převyšuje naše finanční možnosti. Zajímat nás tak musí, kolik z těchto výdajů by za nás pojišťovna zaplatila. 

Možná se vám bude zdát, že limit okolo jednoho milionu korun musí být plně dostačující. Ovšem není to tak. Jen pro Evropu je minimální doporučená výše léčebných výloh 1,5–3 miliony Kč. U cestovního pojištění mimo Evropu se doporučuje limit ve výši až 5 milionů Kč.

Pro koho limit platí

U udávaných pojistných limitů se také zajímejte o to, na koho se vztahují. Problém může nastat v případech, kdy cestovní pojištění na kartě platí pro celou rodinu. Pokud je uvedený kumulovaný limit nebo limit pro rodinu, znamená to, že uvedená výše limitu (například 5 milionů Kč) platí pro všechny pojištěné celkem, ne pro každého zvlášť.

To nemusí být problém, když se stane úraz jednomu členu rodiny. Ale co když budete mít opravdu smůlu a stanete se například účastníky dopravní nehody, při které se vás zraní víc?

Na koho se cestovní pojištění vztahuje

Ověřte si také, jestli cestovní pojištění platí jen pro držitele karty, nebo je v jeho rámci pojištěno víc osob. Některé pojištění se vztahuje na celou rodinu, respektive několik rodinných členů (bývá uvedeno, pro kolik dospělých a kolik dětí platí).

Pokud platí jen pro jednoho člena, musíte ostatní rodinné příslušníky pojistit zvlášť.

Spočítejte si cestovní pojištění online

Jaké aktivity cestovní pojištění k platební kartě pokryje

To vás bude zajímat v případech, kdy se nechcete jen slunit na pláži, plavat a chodit na procházky. Plánujete provozovat různé sporty? Vyzkoušet si adrenalinový bungee jumping? Půjčit si vodní skútr nebo se vydat na projížďku na koni? 

Nezapomeňte si ověřit, které aktivity vám cestovní pojištění k platební kartě kryje. Někdy si budete potřebovat pojistit rizikové sporty v samostatném cestovním pojištění.

Na dovolenou v horách (ať už lyžujete, nebo plánujete ferraty) se určitě vyplatí připojistit si zvlášť zásah horské služby.

V kterých zemích cestovní pojištění ke kartě platí

Nepočítejte s tím, že vám bude automaticky platit všude. Někdy nabízené cestovní pojištění platí jen pro Evropu, jindy i pro mimoevropské státy. Podívejte se v pojistných podmínkách na seznam, na které země se cestovní pojištění vztahuje, a případně se pojistěte i jinak.

Jak dlouho mi pojištění platí

K některým kartám máte celoroční pojištění, ale jindy vám bude platit jen po omezenou dobu. Některé banky nabízejí i možnost sjednání krátkodobého cestovního pojištění.

Důležitá je také doba pobytu v zahraničí, po kterou pojištění platí. V případě běžných letních dovolených problém nenastane, ale jestli plánujete dlouhodobější pobyt (obvykle nad dva měsíce), už vám pojištění ke kartě stačit nebude.

Kdy se hodí cestovní pojištění ke kartě?

Pokud se opakovaně vydáváte na cesty po Evropě a trávíte na nich podstatně více času než jeden nebo dva týdny za rok a zároveň se vám nechce před každou cestou znovu sjednávat cestovní pojištění, můžete využít cestovního pojištění na platebních kartách. Budete mít jistotu, že na pojištění před žádnou cestou nezapomenete.

Sice se tak zbavíte starosti se sjednáváním pojištění, ale také musíte počítat s výrazně nižšími limity léčebných výloh i menší hranicí pro pojistné plnění u různých druhů připojištění. 

Nezapomeňte platební kartu doma

Pokud spoléháte na to, že vás v kritické situaci zachrání cestovní pojištění k platební kartě, nesmíte platební kartu, na kterou se cestovní pojištění váže, nechat doma. Pro čerpání pojistky ji musíte mít u sebe.

Taky nikde neztraťte kartičku s telefonním číslem asistenční služby, kterou budete v cizině volat, když se vám něco nemilého přihodí. Hodí se mít po ruce i číslo pojistné smlouvy.

Komerční cestovní pojištění vám poskytne širší služby

Sjednali jste si cestovní pojištění ke kartě a vyjíždíte za hranice? Raději si ještě jednou zkontrolujte, na co všechno se vám vztahuje, a zhodnoťte, co budete na dovolené podnikat. 

Zajímejte se také, jaká připojištění jsou součástí cestovního pojištění na kartě. Budete mít pojištěná zavazadla nebo storno zájezdu? A jak to je s pojištěním odpovědnosti? Budete moct využít v zahraničí asistenční služby?

Pro kratší dovolené nebo výlety s nenáročným programem vám pojištění ke kartě bude stačit. V ostatních případech může být výhodnější sjednat si samostatné cestovní pojištění, i když vás vyjde trochu dráž.

Komerční pojištění se vám bude hodit, když:

  • plánujete delší pobyt v zahraničí
  • budete podnikat více různorodých aktivit
  • jedete na specificky zaměřenou dovolenou (potápění, jachting, rybaření ze člunu),
  • chcete připojištění, která nejsou v pojištění ke kartě zahrnuta,
  • budete potřebovat pojistit členy rodiny, na které se „cestovko“ ke kartě nevztahuje,
  • se vám budou hodit vyšší limity pojistného plnění.

Vhodné cestovní pojištění si můžete snadno najít v naší kalkulačce cestovního pojištění online. Sjednat si ho můžete snadno na pár kliků před odjezdem z domova a pak si už jen v klidu užívat vysněnou dovolenou.

Srovnejte si cestovní pojištění online

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.