12/22/2023, Sandra Skorkovská, Ušetřeno.cz

Co jde použít jako zástava při sjednávání hypotéky?

Pokud si chcete sjednat hypotéku, musíte dát bance výměnou za půjčené peníze do zástavy nemovitost odpovídající hodnoty. Může se jednat o následující typy nemovitostí určených k bydlení:

Při sjednání hypotéky můžete ručit buď nemovitostí, kterou kupujete, jinou nemovitostí, anebo několika nemovitostmi současně. Nemovitost přitom může být i ve vlastnictví třetí osoby.

Ručení kupovanou nemovitostí

Velmi často ručíte přímo kupovanou nemovitostí, případně rodinným domem ve výstavbě i s pozemkem. Banka vám může v současné době půjčit nanejvýš 90 % z hodnoty nemovitosti, takže zbylých 10 % musíte uhradit z vlastních úspor.

Jaká hypotéka je pro vás ta pravá?

Ručení jinou nemovitostí

Pro vás bude vhodné, jestliže kupujete byt v družstevním vlastnictví. Ručit můžete například svým starým bytem, který si chcete ponechat, nebo chalupou. Hodí se i pro nákup nemovitosti v dražbě – můžete dosáhnout lepší ceny, ale musíte počítat s určitými omezeními – např. vydraženou nemovitostí nemůžete ihned ručit bance, protože k jejím právnímu očištění dojde až po uhrazení kupní ceny; to můžete případně vyřešit dražším překlenovacím úvěrem.

Ručení více nemovitostmi

Tento způsob bude pro vás dobrý, pokud nemůžete z vlastních úspor uhradit zmíněných 10 % kupní ceny nemovitosti. Bance můžete ručit více nemovitostmi – např. svým novým domem a zároveň i starým bytem, který chcete pronajímat. Můžete tak dosáhnout na 100% hypotéku, i když máte nulové úspory.

Pravidla pro zastavované nemovitosti u hypoték

  • Zastavovaná nemovitost se musí nacházet na území ČR.
  • Musí být zapsaná v katastru nemovitostí.
  • Má nebo bude mít přidělené číslo popisné nebo orientační.
  • Více než 50 % podlahové plochy musí být určeno k bydlení, to platí zejména u bytových domů.
  • Na nemovitost se nesmí vázat zákaz zcizení a nemůže být zatížena jiným zástavním právem či věcným břemenem vyjma akceptovaných práv zákonem či bankou.
  • Nemovitost musí být v osobním vlastnictví, nesmí tedy být v majetku družstva.
  • Není možné ručit pozemkem bez nemovitosti, která na něm stojí – stavba je součástí daného pozemku.

LTV

Jde o zkratku z anglického Loan to value, které se dá volně přeložit jako částka k zapůjčení. Za zkratkou běžně následuje číselná hodnota, která vyjadřuje procentní poměr mezi zapůjčenou částkou a odhadní cenou nemovitosti. Pokud tedy sjednáváte hypotéku s LTV 80 na nemovitost v hodnotě 1 000 000 Kč, můžete si na ni půjčit až 800 000 Kč. Maximální výše LTV je u nás 90, ale mnoho bank se drží 80. Při LTV 100 by banka riskovala, že v případě neschopnosti dlužníka splácet nemovitost neprodá za odhadní cenu a zaznamená tak ztrátu.

Zákaz zcizení

V praxi to znamená úplný zákaz prodeje nemovitosti zatížené dluhem, tj. nelze převést vlastnická práva na někoho jiného.

Spočítejte si, jak by mohla vaše hypotéka vypadat

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.