2/1/2024, Andrea Halaštová, Ušetřeno.cz

Dodávka elektřiny – co byste měli vědět

To, že se najednou ocitnete bez elektřiny, se může stát i s tím nejspolehlivějším dodavatelem. Tyto situace mívají zpravidla různé příčiny. Tou nejbanálnější může být pouhá výměna žárovky. Zkuste rozsvítit další světla a zjistěte, jestli se výpadek dodávky elektřiny týká celého bytu. Můžou to být pojistky. Máme pro vás několik užitečných informací o tom, jak funguje dodávka elektřiny a co dělat v případě odstávky.

Dodávka elektřiny

Co dělat v případě výpadku dodávky elektřiny?

Pravidelné odstávky elektřiny nejsou nic výjimečného. Krátkodobé přerušení dodávek elektřiny bývá plánované a zpravidla tuto informaci najdete na webových stránkách dodavatele. Často tam můžete vidět plánované výpadky proudu v horizontu dvou týdnů. Tyto situace jsou však vzácnější a vzácnější. 

V roce 2023 bylo značně méně výpadků elektřiny než v roce 2022, zejména díky stabilnějšímu počasí a investicím do distribučních sítí. Jsou před námi ale další výzvy, kvůli kterým počet odstávek může zase narůst. 

Porucha dodávky elektřiny

A co neplánovaná odstávka dodávky elektřiny? I to se stává. Je tomu tak často proto, že došlo k nějakým potížím nebo poruše. Distributor má povinnost obnovit dodávku co nejdříve. Neplánované přerušení dodávky elektřiny může trvat až 18 hodin. Jinak je na tom Praha, kde je nutné obnovit dodávku do 12 hodin v případě nízkého napětí. V případě vysokého napětí je lhůta samozřejmě o něco kratší, a to 8 hodin pro Prahu, pro regiony 12 hodin.

Chcete změnit dodávku elektřiny?

Potřebujete nového dodavatele elektřiny nebo uvažujete o vyměnění toho dosavadního? Toho správného dodavatele je třeba pečlivě vybírat, neboť ceny elektřiny byly v roce 2023 na svém historickém maximu. Změnu dodávky elektřiny tedy napřed dobře promyslete. 

Za srovnání cen energií nic nedáte, je to jednoduché, nezávazné a zdarma. Během pár okamžiků budete vědět, zda neplatíte za elektřinu přespříliš. 

Víme ale, že cena není všechno. Porovnáme vám proto i smluvní podmínky a další doplňkové služby. Pomůžeme vám rádi i s veškerým papírováním. Připravíme nové smlouvy, výpovědi těch starých a vše potřebné.

Začněte tím, že kliknete na naši kalkulačku cen elektřiny

Online srovnání cen elektřiny

Jak nastavit zálohy na elektřinu?

To, co za elektřinu platíte, by mělo odpovídat vaší reálné spotřebě. Jediným háčkem je, že se cena může měnit v průběhu času, a proto i vy musíte upravit výši záloh. Jak si tedy zálohy správně nastavit? 

V tom nejjednodušším případě navrhne výši záloh dodavatel podle vaší spotřeby v minulých letech. Tu najdete například na starých fakturách. Jestliže za sebou historii spotřeby nemáte, domluvíte se na výši záloh s dodavatelem podle toho, k čemu budete elektřinu využívat. 

Držte se ale své reálné spotřeby, malé zálohy vás můžou překvapit nedoplatky. Naopak posílat dodavateli přílišné částky s vidinou toho, že se vám balík vrátí zpět, způsobuje to, že peníze leží na účtu dodavatele a ztrácí hodnotu. 

Jak zjistím výši svých stávajících záloh?

Výši záloh na elektřinu zjistíte z vyúčtování, které vám dodavatel každý rok posílá. Měli byste tam vidět jak souhrn starých záloh, tak i kolik dodavatel chce za nové zálohy podle aktuálních cen elektřiny. Pokud nemáte vyúčtování k dispozici, můžete dodavateli zavolat nebo se přihlásit do zákaznické zóny online či v aplikaci

Poslední otázkou zůstává: Co dělat se zálohami, když se zdražuje? 

Pokud se rozhodnete snížit svou potřebu, můžete se s dodavatelem domluvit na okamžitém snížení záloh. Dodavatel zřejmě bude chtít důkaz, že elektřinu opravdu využíváte méně. Ten získáte samoodečtem elektroměru. Ideální je doložit nižší spotřebu třeba za poslední tři měsíce, potom by měl být dodavatel ke snížení záloh vstřícný. A můžete opět zvolit cestu, která vám sedí nejvíc – osobně na pobočce, telefonicky nebo online

Nastavování záloh a orientace v nich je vlastně snadnější, než se může zdát. A s přehledem, kolik spotřebujete a následně utratíte, můžete velmi snadno ušetřit i v době, kdy ceny energií rostou.

Online srovnání cen elektřiny

Jak ukončit dodávku elektřiny?

Ukončení dodávky elektřiny není nic složitého. Dodávky u vašeho současného dodavatele můžete ukončit na kterékoliv jeho pobočce. Pokud upřednostňujete vyřešit vše z pohodlí domova, můžete vyřešit výpověď telefonicky či ve vašem zákaznickém účtu na internetu nebo v aplikaci. Budete k tomu potřebovat svou stávající smlouvu. 

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.