4/3/2024, Bára Kocmánková , Ušetřeno.cz

Co kryje havarijní pojištění při zavinění nehody?

Havarijní pojištění představuje pro mnohé řidiče důležitou součást ochrany jejich vozidla. V případě nehody, ať už z vlastního zavinění, nebo zavinění jiného řidiče, může být rozdíl mezi povinným ručením a havarijním pojištěním klíčovým faktorem ve schopnosti rychle se dostat zpět na silnici bez zásadních finančních ztrát. V tomto článku prozkoumáme, co havarijní pojištění kryje, co nekryje a v jakých situacích se na něj můžete spolehnout.

havarijní pojištění vlastní zavinění

V úvodu se pojďte podívat na základní rozdíl mezi dvěma pojistkami, které tvoří komplexní pojištění vozidla. 

Co je povinné ručení a co kryje?

Povinné ručení je základní a zásadní pojištění, které musí mít ze zákona sjednané každé vozidlo. Jeho hlavním účelem je krytí škod způsobených provozem vozidla třetím osobám (na zdraví či majetku). Povinné ručení však nekryje škody na vlastním vozidle nebo zranění řidiče, který nehodu zavinil. Můžete si k němu ale sjednat například připojištění úrazu řidiče a posádky vozu.

Co je havarijní pojištění a na co se vztahuje?

Havarijní pojištění je dobrovolná pojistka, která se vztahuje na škody způsobené na vlastním vozidle. Ať už vznikly vlivem nehody, kterou máme na svědomí, nebo vlivem přírodních katastrof (živlů), vandalem nebo zlodějem. To znamená, že havarijní pojištění nabízí finanční ochranu v případech, ve kterých byste jinak náklady za škodu museli platit z vlastní kapsy. 

U havarijního pojištění si pak můžete zvolit krytí pro možné kombinace rizik, například havárie+živel, nebo odcizení+živel. Jestli chcete být chráněni pro všechny případy, zvolte pojištění Allrisk, které se vztahuje na havárii, živel, odcizení i vandalismus.

Připojištění k havarijnímu pojištění

Kromě základních existují i další vedlejší rizika, která je možné připojistit, a to například:

  • čelní sklo,
  • zavazadla a věcí osobní potřeby,
  • úraz přepravovaných osob,
  • mimořádná výbava,
  • náklady spojené s náhradním vozidlem.

Na co se nevztahuje havarijní pojištění?

Je důležité si uvědomit, že havarijní pojištění má svá omezení a výluky. Obvykle nekryje škody a nehody, které vznikly kvůli opotřebení nebo zanedbáním běžné údržby vozidla. Dále se také nevztahuje na škody, které vzniknou při používání vozidla v závodech nebo pro nezákonné účely.

Sjednejte si výhodné havarijní pojištění

Kdy se vyplatí havarijní pojištění?

Rozhodnutí o pořízení havarijního pojištění závisí na mnoha faktorech, a to včetně hodnoty vozidla, vaší finanční schopnosti nést náklady na případné opravy nebo náhradu vozidla. Obecně se havarijní pojištění vyplatí, pokud:

  • vlastníte nové nebo drahé auto, motorku atd.,
  • nemáte finanční rezervy na krytí nákladů na opravy nebo pořízení nového dopravního prostředku,
  • bydlíte v oblastech s hustým provozem, nebo poměrně často jezdíte a tím pádem jste vystaveni vyššímu riziku dopravní nehody,
  • potřebujete pojištění auta proti krádeži, protože bydlíte ve městě.

Uplatnění škody z havarijního pojištění

Pokud dojde k nehodě (havárii, srážce se zvěří, poničení auta vandalem atd.), je důležité vědět, jak správně škodu z havarijního pojištění uplatnit. Tento proces obvykle zahrnuje:

  • Oznámení nehody (pojistné události) pojišťovně: Co nejdříve kontaktujte svou pojišťovnu a poskytněte jí všechny relevantní informace o nehodě.
  • Dokumentace škody: Zajistěte dostatečnou dokumentaci škody. Fotografie a videa vozidla, stejně jako místa nehody, u havárie samozřejmě policejní záznam atd.
  • Posouzení škody: Pojišťovna vyšle odborníka (likvidátora pojistné události), který posoudí rozsah škody, celou situaci a určí výši náhrady.

V jakých případech a z jakého pojištění platí pojišťovna náhradu škody?

  • Vlastní zavinění: Pokud dopravní nehodu zaviníte vy, škodu na vašem vozidle kryje havarijní pojištění, zatímco vaše povinné ručení pokryje škody způsobené někomu jinému (např. na jiném voze nebo plotu, do kterého jste vrazili).
  • Zavinění jiného řidiče: Pokud nehodu zaviní jiný řidič, jeho povinné ručení by mělo pokrýt škody na vašem vozidle i zdraví (pokud došlo ke zranění). A v případě, že jiný řidič havarijní pojištění nemá, škodu na svém vozidle si bude muset zaplatit sám.

Jak si sjednat havarijní pojištění?

Havarijní pojištění velmi snadno sjednáte přes internet prostřednictvím naší online kalkulačky. Tento způsob vám ušetří čas i energii a všechny informace se dozvíte v přehledném srovnání, a to včetně cen.

Do online kalkulačky stačí pouze zadat SPZ, vaše základní údaje a během pár minut už můžete procházet jednotlivé nabídky. Pokud byste kalkulaci s někým rádi konzultovali, stačí využít služeb našich specialistů, kteří rádi zodpoví všechny vaše otázky. A jestli máte jasno, to nejlepší havarijní pojištění lze online cestou také jednoduše sjednat. 

Sjednejte si výhodné havarijní pojištění

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.