4/19/2024, Petra Maříková, Ušetřeno.cz

Kam vyhazovat vysloužilé žárovky a jiné typy svítidel?

Taky stojíte se starou nefunkční žárovkou v ruce a přemýšlíte, kam ji vyhodit? Než s ní zamíříte do koše s běžným směsným odpadem, tak ještě chvilku počkejte. Ne každá žárovka tam patří. Ukážeme si, kam vyhazovat různé žárovky a zářivky a co dělat s vysloužilými svítidly.

Kam vyhazovat žárovky

Není žárovka jako zářivka

Než se rozhodneme, kam vyhodit právě tu žárovku, kterou držíme, musíme vědět, o jaký typ žárovky se jedná. Každý druh žárovek se totiž likviduje odlišným způsobem.

Rozlišujeme:

  • klasické vláknové žárovky,
  • halogenové žárovky,
  • zářivky a kompaktní zářivky
  • LED žárovky.

Kromě klasických žárovek se všechny ostatní typy řadí mezi úsporné světelné zdroje.

Podívejte se na další tipy, jak snížit spotřebu elektřiny.

Srovnejte si ceny elektřiny

Víte, jaký je rozdíl mezi zářivkou a kompaktní zářivkou?

Obě jsou sice založeny na stejném principu přeměny elektrické energie na světlo a jejich základem je skleněná trubice naplněná směsí plynů (rtuť a argon), ale kompaktní zářivky mají trochu jinou elektrickou konstrukci, takže neblikají.

Laik je pozná v obchodě hlavně podle tvaru. 

Zářivkou se rozumí klasická lineární zářivka, tedy ta známá dlouhá trubice, která po rozsvícení chvilku bliká, než naběhne na plný výkon. 

Kompaktní zářivky se často označují jako úsporné žárovky a jsou vyráběny jako náhrada klasických žárovek. Takže i tvarem napodobují běžnou žárovku nebo jsou k dispozici dekorativní kompaktní zářivky různých zajímavých tvarů, které vyniknou v otevřených lustrech (koule, válce, spirály). Vyrábí se s běžnými závity (paticemi), tudíž není problém je použít v jakémkoliv svítidle.

Kam vyhazovat žárovky? 

Klasické vláknové žárovky a halogenové žárovky 

S těmito typy žárovek není žádný problém. Klidně je vyhoďte doma přímo do koše nebo popelnice se směsným odpadem. Tyto žárovky totiž neobsahují žádné nebezpečné látky a ani se nerecyklují. Nepovažují se za elektroodpad, proto není potřeba s nimi nijak speciálně zacházet.

Jen pozor – nepatří do kontejnerů na sklo. Nad tím občas váháme, protože zvlášť u klasické žárovky vidíme velkou skleněnou část. Nicméně žárovka obsahuje i součásti z jiných materiálů a jednotlivé komponenty nejsou recyklovatelné.

LED žárovky

Stále oblíbenější a rozšířenější LED žárovky neobsahují žádné nebezpečné látky, ale patří mezi běžná elektrozařízení. Zacházejte tedy s nimi jako s jiným elektroodpadem. 

LED žárovky se vyrábějí z recyklovatelných materiálů a až 95 % materiálu z LEDky lze znovu využít. Recyklací tak můžeme ušetřit hodně zdrojů.

LED žárovky odevzdejte na speciálním sběrném místě (mapu najdete na www.ekolamp.cz), ve sběrném dvoře nebo v elektro obchodě. Na některých místech, například v obchodech nebo obecních či městských úřadech, mají často i speciální menší nádoby na žárovky. 

Ty jsou určitě na likvidaci vhodnější než velké červené kontejnery. Tam se sice LED žárovky také smí vyhodit, ovšem mohou se v nich rozbít a následná manipulace s malými střepy je obtížnější a hůř se sklo odděluje.

Kam vyhazovat zářivky a kompaktní zářivky? 

Jiná situace je u zářivek. Jak tradiční lineární zářivky, tak kompaktní zářivky obsahují rtuť a ta patří mezi nebezpečný odpad. 

Rtuť je jedovatá a může způsobit značné zdravotní obtíže (má negativní vliv na nervovou soustavu, kardiovaskulární systém, poškozuje ledviny a podílí se na vzniku rakoviny). Rtuť v přírodě je velký ekologický problém a naší snahou by tak mělo být vyvarovat se dalšího zbytečného úniku rtuti

Rtuť je potřeba ze zářivek odborně vyjmout, chemicky stabilizovat a uložit na úložišti nebezpečného odpadu (poté může být znovu použitá v chemickém průmyslu).

Kromě toho je zářivka vyrobena z recyklovatelných materiálů (kov, plast, sklo), které se opětovně využívají, což je další důvod, proč ji jen tak nevyhodit na skládku.

Zářivky v žádném případě nevyhazujte do směsného odpadu. Nevhazujte je ani do červených kontejnerů na elektroodpad. Jsou křehké a mezi ostatními elektrickými spotřebiči by se snadno rozbily a rtuť by se z nich opět uvolnila do prostředí. 

Je nutné je zanést na speciální sběrné místo nebo do jakéhokoliv sběrného dvora. Také je můžete při nákupu nové žárovky či zářivky odevzdat přímo v elektro obchodě. I na zářivky se vztahuje povinnost zpětného odběru. Odevzdání na jakémkoliv sběrném místě je zdarma.

Co dělat s vysloužilým svítidlem?

Dosloužila vám lampička, lustr nebo noční světýlko? Myslete na to, že se jedná o elektrozařízení, která nepatří do směsného odpadu. Většina materiálu je totiž znovu využitelná. Koši nebo černému kontejneru se vyhněte obloukem a opět zamiřte raději do sběrného dvora, na sběrné místo nebo do elektro obchodu

Za zpětný odběr v obchodě nebo umístění ve sběrném dvoře se nic neplatí.

Nezapomeňte, že mezi svítidla patří i oblíbené LED pásky, kterými osvětlujeme třeba kuchyňské linky, schody, skříně nebo je používáme pro vytvoření atmosféry, dále LED svíčky, zahradní dekorativní osvětlení, reflektory k nasvětlení cestiček, osvětlení bazénu nebo vánoční světelné řetězy.

V našem starším článku si můžete přečíst, kolik elektřiny spotřebuje vánoční osvětlení v domácnosti.

Srovnejte si ceny elektřiny online

Co když nepoznám druhy žárovek?

Klasickou žárovku s wolframovým vláknem poznáme asi všichni. Problémy nebude činit ani běžná trubicová zářivka. U ostatních žárovek to už ale nemusí být tak jednoduché. 

Dokážete rozlišit na pohled třeba LED žárovku a kompaktní zářivku? Jestli ne, jste na tom stejně jako většina z nás. Designy moderních žárovek jsou velmi podobné. Pak nezbývá nic jiného než si schovat krabičku od žárovky, na které máte veškeré údaje uvedené. 

Pokud už krabičku nemáte a nejste si jistí, jestli jste právě z lustru vyšroubovali halogenovou žárovku, nebo LEDku, raději ji nevyhazujte do směsného odpadu a dejte přednost sběrnému místu.

Jakou žárovku si vybrat?

Po správné likvidaci staré žárovky je čas na nákup nové. Jakou si vybrat? Podívejte se na výhody a nevýhody jednotlivých typů žárovek.

Klasická žárovka

Pro 

  • Rychle se rozsvítí na plný výkon. 
  • Nízká pořizovací cena. 
  • Přirozená barva světla. 

Proti

  • Velmi neekonomická (pouze 2 % energie se přemění na světlo).
  • Krátká životnost (max. do 1 000 hodin).
  • Malý výběr teploty barvy.
  • Je při svícení horká.

Halogenová žárovka

Pro 

  • Ušetří 25–30 % energie oproti běžné žárovce.
  • Ihned se rozsvítí na plný výkon. 
  • Je možné ji stmívat. 
  • Hezké jasné světlo. 
  • Příznivá cena.

Proti

  • Hodně se zahřívají.
  • Vyšší spotřeba než LED žárovky.
  • Životnost okolo 2 000 hodin.

Kompaktní zářivka

Pro

  • Ušetří až 80 % energie oproti klasické žárovce. 
  • Životnost okolo 15 000 hodin.

Proti

  • Pomalejší náběh na plný výkon.
  • Škodí jim časté rozsvěcování a zhasínání (doporučuje se pauza půl hodiny).

LED žárovka

Pro 

  • Minimální spotřeba energie. 
  • Ušetří až 90 % energie oproti klasické žárovce.
  • Vysoká svítivost.
  • Velký výběr z barev světla.
  • Životnost 25 000 – 50 000 hodin.

Proti

  • Vyšší pořizovací cena. 

Ze srovnání vyplývá, že i přes nejvyšší pořizovací cenu jsou nejvýhodnější LED žárovky. Díky jejich dlouhé životnosti a nízké spotřebě energie se vám v celkovém součtu vyplatí nejvíce. 

Poradíme vám, jak si vybrat LED žárovku.

A pokud se vám náhodou zdá, že za elektřinu přeplácíte, vyzkoušejte naši online kalkulačku, kde si můžete velmi rychle spočítat, zda by vás elektřina u jiného dodavatele nevyšla lépe.

Srovnejte si cenu elektřiny u jednotlivých dodavatelů

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.