5/21/2024, Jana Skálová, Ušetřeno.cz

Co dělat při poruše plynu?

Jakmile dojde k úniku plynu, je třeba okamžitě jednat, zároveň ale nesmíte začít panikařit. V první řadě je potřeba uzavřít přívod plynu, vypnout elektřinu a otevřít okna. Pak spěchejte pryč z domu. Co dělat dál a komu při poruše plynu volat?

Poruchy plynu

Co dělat, když je cítit plyn?

Pokud vám doma začne unikat zemní plyn, okamžitě to poznáte. Respektive ucítíte. Páchne totiž po síře. V tom okamžiku je potřeba zachovat si chladnou hlavu a zajistit, aby havárie plynu nevedla k neštěstí, jakým je výbuch.

Postupujte tedy následovně:

  1. Zavřete přívod plynu do domu/domácnosti.
  2. Vypněte elektřinu, aby nedošlo k náhodnému jiskření a výbuchu.
  3. Nekuřte, nezapalujte oheň.
  4. Otevřete dokořán všechna okna a udělejte průvan.
  5. Varujte ostatní obyvatele domu a všichni dům opusťte.
  6. Nepoužívejte zvonky u dveří.
  7. Teprve venku volejte na pohotovostní linku – uvnitř domu se tím nezdržujte.
  8. Telefonní číslo na pohotovost plynu je 1239 – platí pro celou ČR a funguje 24 hodin denně.
  9. Nahlaste dispečinku únik plynu, adresu i případné zraněné.
  10. Je dobré informovat i vašeho dodavatele plynu
  11. Počkejte v dostatečné vzdálenosti od domu na příjezd techniků a do domu nevstupujte
  12. Pokud by se kvůli úniku plynu někomu udělalo špatně, omdléval nebo zvracel, volejte zároveň záchrannou službu 155.
  13. Pokud se jedná o panelový dům nebo jiný podobně velký objekt a o velký únik plynu, je vhodné informovat i hasiče, kteří zabezpečí okolí.

Srovnejte si ceny plynu online

Co dělat a kam volat, když nejde plyn?

Jiná situace nastává, pokud vám nejde plyn. V tu chvíli se nejedná o žádné akutní nebezpečí. Pravděpodobně došlo k přerušení přívodu „někde na trase“ – možná plynaři spravují poruchu na potrubí, možná mění potrubí a tak dále. Takže panikařit nemusíte. Zato si ale můžete zjistit, co se děje a kdy vám plyn zase půjde.

Leckdo plynem topí, vaří na něm nebo jeho prostřednictvím ohřívá vodu, takže vypnutý plyn je rázem velkou komplikací běžného života. 

Pokud se chystá odstávka plynu, měli byste o tom být svým distributorem plynu včas informováni – je to dokonce jeho zákonná povinnost. Někdy se ale stane, že letáček oznamující odstávku plynu propásnete nebo na to zkrátka zapomenete.

V tu chvíli se můžete obrátit přímo svého distributora plynu. Zjistit si ho není nijak složité, protože v České republice fungují pouze 3 distributoři plynu. A každý má své vlastní telefonní číslo pro hlášení poruch nebo dalších problémů s distribuční soustavou plynu. Případně využívají univerzální celorepublikové číslo pro hlášení poruch plynu:

  • RWE GasNet – tel. 1239
  • EG.D, a.s. (dříve E. ON) – tel. 800 225 577
  • Pražská plynárenská Distribuce – tel. 1239

O tom, kdo je vaším distributorem, vás může informovat třeba přímo váš dodavatel plynu, jemuž můžete zavolat. Jinak platí, že Pražská plynárenská obhospodařuje Prahu, EG.D. má na starosti jižní Čechy a GasNet řeší zbytek republiky.

Pokud bude někde hlášena odstávka plynu, po telefonu se to dozvíte, případně si vaše hlášení poznamenají a pak zaměstnanci distributora budou zjišťovat, co se děje.

Kdybyste naopak chtěli změnit dodavatele plynu, na toto pohotovostní číslo nevolejte – najděte si nového dodavatele plynu prostřednictvím Ušetřeno.cz a právě tady můžete změnu i provést.

Zkontrolujte fakturu a nedoplatky

Než se vrhnete k telefonu, vytočíte číslo a začnete na pracovníka infolinky chrlit nadávky, nejprve se zamyslete. Zaplatili jste poslední zálohu na plyn? Nemáte za plyn nedoplatky? Není náhodou možné, že jste dlužili peníze a proto vám byl plyn odpojen? I to se totiž stává.

Nebo jste možná měnili dodavatele plynu, ale nedokončili jste proces změny, na něco jste zapomněli a plyn vám kvůli tomu nejde.

Možné také je, že jste se stěhovali či jste přepisovali plyn na partnera a kvůli tomu někde vznikla chyba a plyn vám byl odpojen. 

Prostudujte si poslední vyúčtování a zkontrolujte, zda jste zaplatili plyn a všechno řádně splnili. Pokud je z vaší strany vše v pořádku, volejte distributorovi plynu nebo na univerzální číslo poruchové služby plynu 1239 a žádejte vysvětlení, proč nejde plyn a zda je někde na přívodním potrubí plynu porucha.

Pokud zjistíte, že chyba je na vaší straně, kontaktujte naopak dodavatele plynu a dořešte s ním, co se stalo, proč vám nejde plyn a co dělat, aby byl zase připojen. Pokud byste nebyli se službami dodavatele plynu spokojení, můžete ho změnit a najít si výhodnějšího. Srovnání cen plynu si můžete udělat s pomocí kalkulačky na Ušetřeno.cz.

Srovnání dodavatelů plynu online

Co hlásit do telefonu?

Při volání distributorovi plynu kvůli úniku plynu nebo poruše plynu nemusíte být nervózní. Pokud využijete pohotovostní pro plyn 1239, je dobré vědět, že tato linka:

  • funguje pro celou ČR,
  • je v provozu 24 hodin denně,
  • jedná se pouze o pohotovost pro plyn (poruchy elektřiny, vody atd. zde nehlaste).

Pracovník dispečinku po vás nebude chtít žádné složité informace ani se vás nebude ptát na záludné otázky. Jednoduše mu nahlaste:

  • adresu místa s poruchou plynu nebo nefungujícím plynem,
  • své celé jméno,
  • kontaktní údaje,
  • co přesně se děje,
  • ohlaste, pokud je někdo zraněný, došlo k výbuchu atd.

Poté postupujte podle instrukcí pohotovostního pracovníka a počkejte na příjezd techniků. 

Na tuto pohotovostní linku provozovanou společností GasNet můžete hlásit kromě úniku plynu a přerušení dodávky plynu také:

  • poruchy na plynovodech, přípojkách nebo regulačních plynových stanicích patřících pod GasNet,
  • závady na plynoměru.

Pokud byste objevili poruchu plynu na svém spotřebiči nebo jiném zařízení ve svém domě, tak na pohotovost plynu 1239 můžete zavolat také, ale pracovníci přijedou pouze proto, aby uzavřeli hlavní přívod plynu. Na samotnou opravu nebo výměnu už si musíte zavolat servisní firmu, případně kontaktovat svého dodavatele plynu.

Kdybyste naopak se svým dodavatelem plynu nebyli spokojeni, můžete si přes Ušetřeno.cz najít nového – levnějšího, výhodnějšího nebo s lepšími službami. A naši specialisté vám s přechodem jinam mohou pomoci.

Srovnání cen plynu online

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.