3/26/2024, Petra Maříková, Ušetřeno.cz

Vydejte se vlakem do Hamburku – kudy a za kolik?

Hamburk patří k nejhezčím městům v Německu a jako největší německý přístav se staletou tradicí má přímo výsadní postavení. Chcete si prohlédnout historické památky nebo se jen toulat podél moře a vychutnat si vyhlídkovou plavbu lodí? Pak stačí jen sednout na vlak! Podívejte se, jak se nejlépe dostat vlakem do Hamburku a jaká místa stojí za návštěvu.

Vlakem do Hamburku

Vlakem do Hamburku

Proč zrovna vlakem? Cestování vlakem má řadu výhod a získává si stále větší popularitu. Není se čemu divit. Jedná se o ekologické a pohodlné cestování. Zvláště vlaky na dálkových linkách nabízí veškerý komfort – dostatečně prostorná sedadla s opěrkami, stolky, elektrické zásuvky, lampičky, připojení k wifi a nabídku občerstvení. 

Můžete zvolit i noční cestu a dobře se vyspat, než vyrazíte za dobrodružstvím. Ve srovnání s autobusovou a automobilovou dopravou vám také méně hrozí riziko zdržení a dlouhého čekání na cestě.

Evropa je protkaná hustou železniční sítí a není problém dostat se kamkoliv na pár přestupů. Po cestě nemusíte řešit běžné potíže s dopravou, nezdržují vás kolony a zácpy na silnicích, nemusíte hledat benzínky, zjišťovat si cestu a omezení na trase, zkrátka jen nasednete, odpočíváte, spíte, čtete si, povídáte si a plánujete svůj výlet. Nezní to lákavě? Tak vyrazte na nádraží! 

Nezapomeňte však na cestovní pojištění. Přes naši online kalkulačku si můžete jednoduše porovnat nabídky jednotlivých pojišťoven a vybrat si tu nejvýhodnější pro vás. Nezávazně a zcela zdarma.

Srovnejte si cestovní pojištění online

Kudy vede cesta do Hamburku?

Samozřejmě si můžete udělat i dobrodružnou jízdu regionálními vlaky (od roku 2023 je možné koupit si v Německu za 49 euro na měsíc tzv. Deutschlandticket, tedy předplatní jízdenku, která platí ve všech spolkových zemích a na všechny typy místní dopravy, takže s ní můžete podle libosti křižovat Německem tam a zpátky), ale většinou se chceme na místo určení dostat co nejjednodušší a ideálně nejrychlejší cestou.

Do Hamburku máme jednoduché spojení z Prahy buď přímou linkou, nebo s přestupem v Berlíně. Přímým spojem se lze do Hamburku dostat i z Brna, případně opět s přestupem v Berlíně nebo v Praze.

Vlaky Praha – Hamburk

  • Praha hlavní nádraží – Hamburg Hauptbahnhof (bez přestupu)

Čas strávený na cestě: přibližně 6 hodin 45 minut

Na trati jezdí vlaky EuroCity Berliner a z Prahy vyjíždí po dvou hodinách. Ve vlaku si můžete vybrat z vozů první nebo druhé třídy a součástí je i restaurační vůz.

  • Praha hlavní nádraží – Berlin Hauptbahnhof – Hamburg Hauptbahnhof 

Čas strávený na cestě: přibližně 7 hodin

Do Berlína vás zaveze vlak EuroCity Berliner nebo Vindobona, do Hamburku poté pokračuje Intercity Express. Vlaky Vindobona nabízí vozy první, druhé a business třídy.

U nočního spoje je přestup na nádraží Berlin Südkreuz

Vlaky Brno – Hamburk

  • Brno hlavní nádraží – Hamburg Hauptbahnhof (bez přestupu)

Čas strávený na cestě: 9 hodin 38 minut

Na trati jede vlak Eurocity Hungaria s vozy první a druhé třídy. V soupravě je i restaurační vůz.

  • Brno hlavní nádraží – Berlin Hauptbahnhof – Hamburg Hauptbahnhof 

Čas strávený na cestě: 9 hodin 53 minut.

Do Berlína pojedete vlakem Vindobona, do Hamburku pokračuje Intercity Express. 

U nočního spoje je přestup na nádraží Berlin Südkreuz

  • Brno hlavní nádraží – Praha hlavní nádraží – Hamburg Hauptbahnhof 

Čas strávený na cestě: 9 hodin 33 minut

Cena vlaku do Hamburku v roce 2024

Trasa1. třída2. třída
Praha–Hamburkod 1 522 Kčod 1 006 Kč
Brno–Hamburkod 1 780 Kčod 1 2064 Kč

Zdroj: web Českých drah, ceny platné k 21. 3. 2024.

Plánujete vyrazit na EURO 2024?

Vydat se do Hamburku vlakem můžete, i pokud plánujete jet fandit na mistrovství Evropy ve fotbale EURO 2024. Hostitelskou zemí je totiž pro tento rok Německo, což dává fanouškům fotbalu jedinečnou příležitost zúčastnit se osobně. Vždyť do Německa to nemáme daleko! 

Mistrovství se bude konat v termínu od 14. června do 14. července 2024. V březnu se spouští prodej vstupenek přes oficiální platformu UEFA. Pořadatelskými městy budou Berlín, Dortmund, Mnichov, Lipsko, Düsseldorf, Kolín, Stuttgart, Gelsenkirchen, Frankfurt a Hamburk. A právě v Hamburku a v Lipsku si určitě zahrají Češi.

Z toho důvodu pro vás rovněž máme článek Vlakem do Lipska.

Tipy na místa, která stojí v Hamburku za to navštívit

  • Elbphilharmonie (Labská filharmonie) – ukázka moderní architektury. Jedná se o mohutnou prosklenou stavbu vysokou 110 metrů, která slouží jako koncertní hala a hotel. Zajímavé na ní je, že vyrostla na cihlové budově bývalého skladiště z 60. let 20. století. Na samém vrcholu je vyhlídková plošina, otevřená je všem (nejen hostům nebo návštěvníkům koncertů) a nabízí úchvatný výhled na Labe a na město. Skleněný vršek budovy tvarem připomíná vlny. Jak jinak v přímořském městě?
  • Rathaus (radnice) – monumentální neorenesanční radnice. Ikonická bohatě zdobená stavba s vysokou věží skrývá nádherné interiéry a umělecká díla. Můžete si ji prohlédnout samostatně nebo s průvodcem.
  • Čtvrtě Speicherstadt a Kontorhausviertel – obě jsou zapsány na seznamu UNESCO a vznikly na začátku 20. století. Speicherstadt znamená Město skladů a jedná se o oblast historických přístavních skladů postavených z typických červených cihel a ozdobených v neogotickém stylu. Zajímavé je, že stojí přímo na vodě na dubových kůlech a protéká jimi řada kanálů, přes které vedou mostky. Dnes už se tu nic neskladuje, zato si sem můžete zajít na kávu do některé z mnoha kaváren nebo na výstavu do menších galerií. Ve čtvrti Kontorhausviertel zase stály kancelářské budovy. Nejatraktivnější z nich Chilehaus připomíná svým tvarem loď.
  • Planten un Blomen – rozlehlý park s botanickou zahradou a japonskou zahradou, kde se konají i nejrůznější kulturní akce.
  • Alter Elbtunnel (Starý labský tunel) – technická památka, původně tunel sloužil k propojení města s přístavem, dnes se jím půjdete projít hlavně kvůli nasávání atmosféry. Tunel vede v hloubce 24 metrů a dolů a zase nahoru vás zavezou výtahy.
  • Hamburský přístav – samozřejmě nemůžete vynechat to, co dělá Hamburk Hamburkem. Při procházce se kochejte výhledem na třpytící se hladinu Labe a množství moderních i historických lodí. Určitě se nechte zlákat přibližně hodinovou plavbou výletní lodí, během které uvidíte řadu historických a architektonických památek přímo z vody. 

Cestovní pojištění do Hamburku

Ať už plánujete fandit fotbalu, nebo se toulat přístavem, myslete i na svou bezpečnost. Úraz by vám mohl nejen zkazit dovolenou, ale i řádně provětrat vaši peněženku. Na neodkladnou lékařskou péči máte nárok s evropským průkazem zdravotního pojištění, počítejte ovšem s nutností hradit spoluúčast, léky či převoz do nemocnice v ČR. 

Klidnější budete se sjednaným cestovním pojištěním do Německa. Zároveň s cestovním pojištěním si můžete sjednat pojištění odpovědnosti a pojištění zavazadel. Připojištění vám ukradený kufr sice nevrátí a škodu způsobenou omylem v hotelu také nenapraví, ale alespoň vám pokryje finanční náklady a ušetří řadu zbytečných starostí.

Pro srovnání nabídek využijte naši kalkulačku cestovního pojištění.

Srovnejte si cestovní pojištění online

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.