3/26/2024, Bára Kocmánková , Ušetřeno.cz

Zažijte Lipsko vlakem: V roce 2024 to bude cesta plná kultury, historie a fotbalu

Plánujete návštěvu Lipska? Města bohatého na kulturu, historii a v roce 2024 také hostitele významného fotbalového šampionátu EURO 2024? Pak vyzkoušejte cestu vlakem. Uvidíte, že tento způsob dopravy může být velmi pohodlný. Více informací o cestování vlakem do Lipska jsme si pro vás připravili v našem článku.

Vlakem do Lipska

Jak dlouho trvá a kudy vede cesta vlakem do Lipska?

Cesta do Lipska vlakem může trvat od 3 hodin a 55 minut (při cestě přímým spojem) až po 5 hodin a více (u spojů s přestupy). Celkově je přímých vlaků do Lipska méně. Každopádně z Prahy vyjíždí cca co 2 hodiny spojení s jedním přestupem, které je poměrně rychlé. U variant, kde vás čeká přestupů více a máte cestovat i osobními vlaky, počítejte s tím, že v případě zpoždění na sebe jednotlivé vlaky nemusí navazovat.

Orientační časy vlakových spojů do Lipska:

  • Přímý spoj (EC): 3 hod. 55 min.
  • 1 přestup (EC, IC): 4 hod.
  • 2 přestupy (EC, rychlík/spěšný vlak): 4 hod. 22 min.

Vlaky Praha–Lipsko jezdí nejčastěji na této trase:

PRAHA – Ústí n. Labem – Děčín – Bad Schandau – Drážďany – Riesa – LIPSKO

Srovnejte si cestovní pojištění do Německa online

Jízdenky – vlaky do Lipska

Spoje do Lipska (České dráhy)

České dráhy vlaky do Lipska vypravují ve spolupráci s Deutsche Bahn AG. Spoje jsou pak tvořené mezinárodními vlaky třídy EC, IC, spěšnými vlaky, rychlíky i vlaky osobními.

Z Prahy se do Lipska s Českými drahami dostanete přímým spojem i spojením s jedním přestupem. Při cestě do Lipska z Brna vás čekají přestupy minimálně tři, přičemž na cestě strávíte minimálně 6 a půl hodiny

Spoje do Lipska (RegioJet, Leo Express)

RegioJet své vlaky do Lipska nevypravuje a vlaky Leo Express do Lipska rovněž nejezdí.

Noční vlak do Lipska

Ti, kdo dávají přednost cestování v noci, mohou využít nočního vlaku Nightjet od Českých drah. V něm vás čekají moderní a pohodlné lůžkové a lehátkové vozy, takže klid a odpočinek je během cesty zaručen. Sice budete muset absolvovat jeden přestup v Drážďanech, ale i tak si tuhle cestu určitě užijete.

Trasa nočního vlaku do Lipska:

  • BŘECLAV – Brno – Praha – Ústí n. Labem – Děčín – Bad Schandau – Drážďany 

PŘESTUP

  • Drážďany – Riesa – LIPSKO

Vlakem do Lipska – cena v roce 2024

Pro vaši představu, kolik stojí cesta vlakem do Lipska v letošním roce, jsme si připravili tabulku s přehledem cen jízdenek.

Pamatujte, že vliv na cenu jízdenek má typ vlaku, zvolená třída, den v týdnu i čas během dne, kdy se chystáte cestovat.

DopravceTyp spojeCena jízdenky
České dráhyPřímý spoj ECod 619 Kč
České dráhyJeden přestup (EC, IC/rychlík)od 1 264 Kč
České dráhyDva přestupy (EC, IC, rychlík/osobní vlak)od 1 741 Kč
České dráhyNoční vlakod 2 835 Kč

Zdroj: Idos.cz; orientační ceny jednosměrné jízdenky pro 1 dospělého platné k 14. 3. 2024. Nejedná se o obchodní nabídku.

Jak levně vlakem do Lipska?

Pro nejlevnější cestu do Lipska vlakem doporučujeme využít akční nabídky Českých drah a Deutsche Bahn. U těch se setkáte se skupinovými a sezonními slevami, stejně jako se zvýhodněnými zpátečními jízdenkami. Navíc v době konání EURO 2024 můžete využít slev na Interrail Pass, a to v případě, že máte vstupenky na zápasy.

Sjednejte si cestovní pojištění do Německa online

Co vidět v Lipsku

Všechny nejznámější turistické atrakce Lipska najdete v každém průvodci. Proto jsme si pro vás připravili přehled méně známých, ale zato velmi zajímavých míst, která mají rozhodně co nabídnout.

  • Spinnerei: Bývalý průmyslový komplex, který se proměnil v centrum současného umění a kultury. Tvoří ho galerie, ateliéry i prostory pro kulturní akce.
  • Markkleeberger See: Krásné jezero na okraji Lipska, ideální pro vodní sporty a pikniky.
  • Bachovo muzeum: Ponořte se do života a díla Johanna Sebastiana Bacha, jednoho z největších hudebních skladatelů všech dob.
  • Südfriedhof: Rozsáhlý hřbitov s uměleckou a historickou hodnotou, který je zároveň příjemným a klidným místem pro procházky.
  • Cospudener See: Oblíbená rekreační oblast s čistou vodou a plážemi, vhodná pro koupání a slunění.
  • GRASSI Museum für Völkerkunde: Etnografické muzeum, ve kterém můžete prozkoumat rozmanité světové kulturní dědictví. 
  • Kanály v Lipsku: Projeďte se Lipskem na lodi či kajaku a zažijte tohle město z úplně jiné perspektivy. 
  • Mädler Passage: Nádherná nákupní galerie plná luxusních obchodů a restaurací. Obdivovat zde můžete také krásnou architekturu.
  • Gohliser Schlösschen: Malebný barokní zámeček s romantickou zahradou.
  • Westwerk: Dynamický kulturní prostor, kde se snoubí umění, gastronomie a živá hudba.
  • Leipzig Botanical Garden: Botanická zahrada nabízející skvělé podmínky pro relaxaci a objevování rozmanitého světa rostlin.
  • Schaubühne Lindenfels: Kulturní centrum pro milovníky divadla, filmu a hudby.

EURO 2024 a Lipsko

Lipsko se v roce 2024 stane hostitelem EURO 2024 (od 14. června do 14. července), což město promění v pulzující centrum fotbalu. Fanouškovská zóna na Augustusplatzu a různé kulturní a hudební akce přilákají fanoušky z celého světa, takže se můžete těšit na opravdu jedinečnou atmosféru. Sledovat zápasy můžete jak přímo na fotbalovém stadionu, který je vzdálený pár kilometrů chůze, tak v celé řadě podniků, které se na tuhle událost už pilně připravují.

Přečtěte si u nás taky o cestování vlakem do Hamburku.

Cestovní pojištění do Lipska

Než vyrazíte na cestu, sjednejte si ještě před odjezdem také cestovní pojištění do Německa. Je totiž úplně jedno, jestli vyrážíte do Německa na otočku, na prodloužený víkend, nebo na dovolenou. Cestovní pojištění se o vás postará ve všech případech. V něm se zaměřte hlavně na odpovídající limity léčebných výloh – právě z nich se platí náklady na hospitalizaci, léky, ošetření i repatriaci zpět do České republiky.

A nezapomeňte ani na pojištění odpovědnosti a pojištění zavazadel, která se na cestách také hodí. 

Pro srovnání a sjednání cestovního pojištění do Německa pak stačí použít online kalkulačku cestovního pojištění, která vám s tím snadno pomůže.

Sjednejte si cestovní pojištění online

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.