4/24/2024, Jana Skálová, Ušetřeno.cz

Výměna plynového kotle: Co byste měli vědět?

Každý plynový kotel má určitou životnost. A tak se jednou dostanete do stadia, kdy budete muset popřemýšlet o výměně plynového kotle za nový. Jaký typ zvolit, na co si při výběru dát pozor a jak ušetřit díky dotacím?

Výměna plynového kotle

Po jaké době plynový kotel vyměnit?

Nic nevydrží věčně. Ani plynový kotel. Pokud jste si pořídili kvalitní zařízení od prověřeného výrobce, máte naději, že vám bude sloužit třeba i 20 let, o moc déle ale bohužel ne.

Čím je navíc kotel starší, tím dražší může být jeho údržba. Plus se v průběhu času proměňují používané technologie, takže modernější plynové kotle mají zpravidla vyšší účinnost než ty starší, a jsou tedy úspornější.

Ceny plynu nejsou tak vysoko jako po vypuknutí ukrajinsko-ruského konfliktu a den za dnem klesají. Starý plynový kotel ale spotřebovává mnohem víc plynu a topí méně než jeho modernější varianty

I když si tedy na Ušetřeno.cz najdete nejlevnějšího dodavatele plynu, tak můžete kvůli příliš starému kotli nakonec platit o dost víc, než byste utratili s novým plynovým kotlem. Proto není vhodné zbytečně protahovat jeho životnost a doufat, že ještě pár let vydrží.

K výměně plynového kotle za jiný byste tedy měli přistoupit, pokud:

  • jeho poruchovost stoupá,
  • účinnost je nízká,
  • vaše investice do servisu kotle jsou čím dál vyšší a častější,
  • vaše spotřeba plynu je vysoká i přes snahu ušetřit.

Typicky nastává čas na výměnu plynového kotle po 15–20 letech používání.

Najděte si výhodnějšího dodavatele plynu

Za co ho lze vyměnit?

Možností, za co vyměnit starý plynový kotel, máte nespočet. Nemusíte si tedy nutně pořizovat namísto toho starého nový plynový kotel. Pořídit si můžete například:

Kondenzační kotel

Kromě klasického plynového kotle můžete sáhnout po takzvaném kondenzačním kotli. Jedná se o speciální typ plynového kotle, který u sebe má ještě velkou kondenzační nádrž a díky tomu je nejen velmi účinný (neboli spotřebuje méně plynu, ale topí více), ale produkuje i menší množství škodlivých emisí (v nádrži dochází ke kondenzaci par ze spalin). Jedná se tak o jedno z nejoblíbenějších řešení.

Až do roku 2022 se nabízely dokonce i dotace na výměnu plynového kotle za kondenzační. V současné době žádné k dispozici nejsou.

Elektrický kotel

Další možností je elektrokotel, který namísto plynu využívá elektřinu. To se může vyplatit v době, kdy jsou ceny elektřiny velmi nízké. Jeho výhodou je, že je jednoduchý na ovládání, topení s ním je pohodlné, není tak velký a má vysokou účinnost. Při koupi je ovšem potřeba hlídat si všechny parametry a vybrat si elektrický kotel skutečně dobře.

Bohužel, ani dotace na elektrokotel k dispozici nejsou.

Tepelné čerpadlo

Moderním řešením vytápění je rozhodně tepelné čerpadlo. Boom tepelných čerpadel přišel v době, kdy ceny elektřiny a plynu vyletěly prudce vzhůru a lidé hledali jiné možnosti topení.

Tepelná čerpadla odebírají teplo ze svého okolí (ať už ze vzduchu, z půdy, nebo z vody) a využívají ho pro topení v domácnosti. Může to být skvělé řešení, jak ušetřit za energie, i když pořizovací cena nebývá nízká. A navíc se musíte včas rozhodnout, který typ tepelného čerpadla pro vaši domácnost bude nejvýhodnější.

Dobrou zprávou ale je, že můžete využít dotaci na pořízení tepelného čerpadla.

Kotel na tuhá paliva

Řada lidí pořád topí tuhými palivy, tedy dřevem nebo uhlím. U moderních kotlů na tuhá paliva je výhřevnost také vysoká a v kombinaci s technologiemi jako automatický podavač nebo akumulační nádrž to může být dobrý způsob, jak topit za poměrně nízké náklady.

Nicméně, kotle na tuhá paliva produkují velké množství emisí, takže provoz těch starých je už omezován i zákonem. Nejnovější kotle na tuhá paliva musejí splňovat podmínky nízkoemisního provozu určené Evropskou unií. Od září 2024 pak budou nejstarší typy zakázány. I díky tomu ale existuje řada dotací, které můžete využít.

Porovnejte si ceny plynu online

Cena výměny plynového kotle v roce 2024

Většinu z nás zajímá při výběru nového kotle především cena. Jenže ta může být zrádná – úsporný plynový kotel se vám nakonec nemusí vyplatit, stejně jako není nejlepším řešením pořídit ten nejlevnější. Ani jeden totiž nakonec nemusí stíhat vytápět vaši domácnost.

Proto by u výměny plynového kotle cena neměla být jediným rozhodujícím faktorem.

Než si nový kotel vyberete, poraďte se raději s profesionálem, který vám přesně propočítá, jak výkonný kotel na vytopení své domácnosti potřebujete. Teprve od toho se bude odvíjet jeho cena; k ní si poté ještě musíte připočítat cenu za další použitý materiál a cenu za instalaci plynového kotle.

Ať už se rozhodnete pro výměnu plynového kotle za elektrický, tepelné čerpadlo, nebo kondenzační kotel, připravte se na investici v řádech desítek až stovek tisíc korun.

I proto je výhodné využít dotaci na výměnu plynového kotle. V rámci programu Nová zelená úsporám je k dispozici několik druhů dotací a využít je mohou právě i majitelé starých plynových kotlů. (Pro nízkopříjmové domácnosti jsou určeny Kotlíkové dotace, ale ty se vztahují jen na výměnu kotlů na tuhá paliva.)

Jak probíhá výměna?

Výměnu plynového kotle byste určitě měli svěřit profesionálovi. Neodborná manipulace s plynem totiž může skončit tragicky a i sebemenší únik plynu z neutěsněného potrubí může způsobit ničivou explozi.

Vyberte si ověřenou firmu, která se zabývá výměnami kotlů. Dohodněte si termín a výměna plynového kotle může začít. Ve finále nejde o nic složitého a profesionálové to zvládnou za pár hodin.

  1. Technici přijedou, zavřou přívod plynu a demontují starý plynový kotel.
  2. Kotel naloží do svého auta a poté ho odvezou na ekologickou likvidaci.
  3. V případě potřeby upraví stávající komín.
  4. Pokud komín nevyhovuje, musí se postavit jiný.
  5. Zavěsí nový plynový kotel namísto starého.
  6. Připojí nový plynový kotel k přívodu vody a plynu.
  7. Připojí ho k topení.
  8. Pokud jste si vybrali kondenzační kotel, nainstalují ještě kondenzační nádrž a propojí ji se systémem.
  9. Vyzkouší, jestli kotel funguje.
  10. Hotovo. Pokud je vše bez komplikací, trvá to 1 pracovní den.

U výměny plynového kotle cena závisí na ceníku dané firmy, časové náročnosti a množství použitého materiálu. Počítejte zpravidla s částkou několika tisíc korun.

Doufáte, že díky výměně plynového kotle za nový ušetříte za plyn? V tom případě je vhodné poohlédnout se rovnou po levnějším plynu. Na Ušetřeno.cz si můžete porovnat ceny plynu od jednotlivých dodavatelů a v kalkulačce plynu si pak vybrat toho nejvýhodnějšího. Ušetřit díky tomu můžete i tisíce korun ročně.

Dotace na nové kotle

Nakonec se podívejme, jak je to s dotacemi určenými na výměnu starých kotlů za nové.Zaměřují se zejména na výměnu starých kotlů na tuhá paliva za modernější kotle, protože od 1. září 2024 začne platit zákaz používání kotlů 1. a 2. emisní třídy.

Při výměně starého kotle na tuhá paliva za nový je možné využít:

  • Kotlíkové dotace z fondů Evropské unie
    • mohou pokrýt až 95 % výdajů,
    • mohou dosáhnout až 180 000 korun,
    • jsou určeny pro domácnosti s nízkými příjmy.
  • Dotace z programu Nová zelená úsporám
    • můžete získat nazpět až 50 % vynaložených peněz,
    • dotace může dosahovat 40 000 až 140 000 korun.

Od podzimu 2023 můžete v rámci programu Nová zelená úsporám získat také dotaci na výměnu plynového kotle.

Pokud byste chtěli využít právě tuto dotaci na výměnu plynového kotle, jsou tu ovšem 3 zásadní podmínky:

  • stávající plynový kotel musí být starší než 20 let,
  • může jít o výměnu pouze za tepelné čerpadlo,
  • je možná jen v domech s energetickou náročností A až D.

Pokud jste pomýšleli na kondenzační kotel, tak bohužel dotace na výměnu plynového kotle za kondenzační skončila už v roce 2022. A například dotace na elektrokotel není k dispozici vůbec. Je tedy potřeba vybrat si jiný zdroj – v současné době jsou v dotačních programech upřednostňována tepelná čerpadla a kotle na biomasu.

I když ale nezískáte dotaci, můžete hodně ušetřit – nejen díky vlastním úsporným opatřením, ale i díky změně dodavatele plynu. V kalkulačce cen plynu na Ušetřeno.cz ihned zjistíte, ke komu se vám vyplatí přejít. A naši specialisté vám s tím ochotně pomohou.

Najděte si výhodného dodavatele plynu online

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.