2/22/2024, Tomáš Keramidas, Ušetřeno.cz

Jak se změní stavební spoření v roce 2024?

V rámci konsolidačního balíčku vlády byly schváleny změny, které se dotknou i jednoho oblíbeného produktu – stavebního spoření. Co konkrétně bude v roce 2024 jinak? Všechny důležité novinky zde na jednom místě.

Stavební spoření 2024

Co to je stavební spoření?

Stavební spoření je speciálním typem spořicího produktu, který nabízí stavební spořitelny. 

Stavební spoření neslouží pouze ke zhodnocování úspor, ale jak už samotný název napovídá, tak také k financování stavby, rekonstrukce nebo koupě nemovitosti. Klient během spoření pravidelně ukládá předem dohodnutou částku na účet, jednou ročně je k penězům připsána státní podpora a celá částka se potom úročí. 

Spoření končí dvěma možnými způsoby, a to výpovědí smlouvy nebo přidělením úvěru ze stavebního spoření. Důležitá je tzv. vázací lhůta. Ta činí 6 let, a pokud ji dodržíte a smlouvu vypovíte až po jejím skončení, náleží vám plně státní podpora a můžete své finance využít jakkoliv. 

Pokud tak neučiníte, musíte státní podporu vrátit a navíc budete platit poplatek za předčasné ukončení smlouvy. Druhou možností ukončení je přidělení úvěru ze stavebního spoření. O ten můžete požádat i během vázací lhůty a společně s naspořenou částkou ho využít na bytové potřeby. Tuto skutečnost musíte spořitelně doložit.

Právě úvěry ze stavebního spoření společně se státní podporou zvyšují oblíbenost tohoto produktu. Výše úrokové sazby na úvěry ze stavebního spoření je totiž omezena. Pro úplnost je potřeba ještě doplnit pojem překlenovací úvěr.

Najděte si to nejlepší stavební spoření online

Co bude v roce 2024 jinak?

Snížení státní podpory

V rámci vládního konsolidačního balíčku došlo ke změnám parametrů u stavebního spoření. Ty se navíc dotknou nejen nově uzavřených smluv, ale i těch, které byly podepsány už před schválením novinek.

Největší změnou je omezení státní podpory na polovinu. Zatímco dosud stát přispíval 10 % z ročně uspořené částky a maximálně tato částka činila 2 000 Kč, od roku 2024 to bude pouze 5 % z ročně uspořené částky a maximálně 1 000 Kč. K získání nejvyšší možné státní podpory bude tedy potřeba naspořit stále alespoň 20 000 Kč. 

Státní podpora se připisuje vždy na jaře za předchozí rok. Proto v roce 2024 budou stavební spořitelny připisovat podporu náležející za rok loňský a na tu se budou ještě vztahovat staré podmínky. První podpora, které se dotkne úprava zákona, bude ta připsaná na jaře roku 2025.

Pokud uvažujete o stavebním spoření a chcete si spočítat, kolik si můžete naspořit, můžete využít naši kalkulačku stavebního spoření. Zadáte pouze cílovou částku, počáteční vklad, pravidelný měsíční vklad, dobu spoření, necháte nám kontaktní údaje a my vám vše spočítáme.

Zdanění státní podpory

Celkem kritizovaným krokem je zdanění státní podpory. Ta nově bude spadat do kategorie ostatních příjmů. Daň z ní ale budou platit pouze ti, kterým v součtu tato kategorie vynese více než 50 tisíc korun, což se týká spíše menšiny lidí. 

Do ostatních příjmů kromě státní podpory totiž patří například ocenění v oblasti kultury nebo zisky z výhodnějšího kurzu při směně peněz z účtu vedeného v cizí měně. Spadají sem i další příjmy, které zákon neřadí do zbylých kategorií.

Financování energetických úspor

Stavební spořitelny se nově stávají partnerem státu v oblasti dotačního poradenství. Cílem spolupráce je pomoci obyvatelům Česka usnadnit přístup k financování energetických úspor. Na jednom místě by tak měl klient nalézt výhodné financování, poradenství ohledně možných úspor a pomoc při vyřízení dotace. Na pobočkách stavebních spořitelen by vás tak měli seznámit s dotačními programy a pomoci vám sjednat vhodný úvěr.

Program je zatím ve své první fázi. Klient má možnost získat informace o dotačních programech a možnostech financování energetických úspor a také maximální velikost úvěru. Získá také informace o požadovaných dokumentech, které jsou nutnou součástí žádosti o dotace a propojí klienta s odborníky, jako jsou energetičtí specialisté nebo projektanti.

Druhá fáze by měla být spuštěna v průběhu letošního roku a stavební spořitelny by se měly přímo napojit na Státní fond životního prostředí (SFŽP). Tím by měly možnost samy spořitelny nahrávat za klienta potřebné dokumenty do systému SFŽP a asistovat mu v řízení o dotaci.

Nemáte zatím zájem o financování projektů na snížení energetické náročnosti vaší domácnosti, ale chcete přesto ušetřit na výdajích za energie? U nás se můžete podívat jak na aktuální ceny dodavatelů plynu, tak na ceny elektřiny, případně rovnou přejít k novému dodavateli energií.

Nepřeplácíte na účtech za plyn?

Některé stavební spořitelny podporu dorovnávají, podívejte se do naší kalkulačky

Státní podpora byla u stavebního spoření důležitým prvkem, který zvyšoval atraktivitu tohoto produktu. Po jejím snížení by mohlo dojít k výraznému snížení zájmu o uzavírání nových smluv.

Stavební spořitelny ale na situaci reagují. Některé dorovnávají státní podporu na původní výši, tedy ke každé tisícovce od státu přidají druhou ze svého. Jiné se snaží nalákat klienty na atraktivní akce v podobě bonusů, jako jsou například slevy z poplatku za uzavření smlouvy nebo různé další prémie.

V našem přehledném srovnání stavebního spoření najdete všechny podstatné informace, mj. včetně ročního poplatku za správu a vedení účtu. Spoření si můžete srovnat podle velikosti zhodnocení úspor. A pokud si nebudete vědět rady, tak jsou zde pro vás naši specialisté, kteří vám rádi pomůžou s čímkoliv od výběru až po sjednání smlouvy.

Že vás stavební spoření nezaujalo, ale spíše přemýšlíte o sjednání spořicího účtu, podívejte se do našeho srovnání spořicích účtů a třeba tam najdete zrovna ten, který hledáte.

Ve které bance rozmnožíte své úspory nejvíce?

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.