1/16/2024, Andrea Halaštová, Ušetřeno.cz

Kam za sněhem v roce 2024?

Jste vášniví lyžaři a váháte, kam za sněhem v roce 2024? Za kvalitní lyžovačkou se můžete vydat i v naší domovině. Máme pro vás seznam míst a také tipy, kam za sněhem s dětmi. Užijte si výlet za zimními radovánkami bez stresu a nezapomeňte si sjednat to správné cestovní pojištění.

Kam za sněhem

Krkonoše

Kam jinam se za lyžováním vydat než do nejvyššího pohoří naší země? V Krkonoších si přijdou na své lyžaři, milovníci snowboardu i běžek. Krkonoše se můžou pyšnit nejvyšší nadmořskou výškou u nás, která nám na svých vrcholech zaručuje sníh až šest měsíců v roce. 

Krkonošské pohoří můžete na běžkách celé projet po tzv. Krkonošské magistrále, která spojuje jednotlivé části hor. Na běžkách se tady rozhodně neztratíte – Krkonoše se můžou chlubit speciálním značením pro lyžařskou turistiku, tzv. němé značky Krkonoš

Významné horské objekty (chaty, sídla, hory) jsou označeny pomocí různých červených symbolů, které ve formě plechové značky ukazují směr k danému místu a jsou dobře vidět i za zhoršených povětrnostních podmínek. V Krkonoších najdete v provozu plno sjezdovek.

Cestovní pojištění online 

Nejlepší lyžařská střediska v Krkonoších 2024

Lyžařské střediskoVýška sněhuNejdelší sjezdovkaSkipas na den pro dospěléhoSkipas na den pro dítě
Černá hora – Janské lázně40–100 cm2 500 m1 290 Kč1 100 Kč
Pec pod Sněžkou40–100 cm1 320 m1 090 Kč760 Kč
Černý důl20–60 cm1 800 m970 Kč 
Benecko15–40 cm850 m810 Kč620 Kč
Harrachov40–80 cm2 200 m690 Kč480 Kč
Herlíkovice a Bubákov20–40 cm2 800 m590 Kč350 Kč

Zdroj: https://www.kamzasnehem.cz/sjezdovky/krkonose

Běžkařské trasy 

I na běžkách si v Krkonoších přijdete na své. Můžeme bez nadsázky říct, že byste je všechny neprojeli ani za celou svou zimní dovolenou. 

Mezi ty nejoblíbenější běžkařské trasy patří:

  • Jilemnická Hraběnka: okruh 20 km
  • Mumlava v Harrachově: okruh 17 km
  • Mladé Buky: kratší i delší trasy
  • Okolí Černé Hory 

Program s dětmi

Pořádný zimní program si můžete užít i s celou rodinou. Všechna lyžařská střediska mají také sjezdovky pro vaše ratolesti. Ve větších městech najdete také dětské lyžařské školičky, které nabízí i jiný program než jen výuku lyžování. 

Například ve Špindlerově Mlýně si děti mohou zkusit hon na vlka, medvěda či Yettiho, závody o ceny nebo oddychové aktivity jako koulování.

Srovnejte si cestovní pojištění online 

Orlické hory 

Ani Orlické hory se nemusejí stydět za nabídku svých sjezdovek. Přestože nejde o nejvyšší pohoří u nás, stojí lyžování tady rozhodně za to. Najdete tu sjezdovky v krásném stavu a ještě k tomu za velmi slušné ceny! Takže proč do Alp, když si můžete zimní sporty užít i u nás a navíc za hubičku?

Stejně tak si tu na své přijdou i běžkaři. Místní se tu o běžecké stopy dobře starají a výhledy, které se vám při sportu naskytnou, stojí rozhodně za to. Můžete se zde těšit na 250 kilometrů stop pro klasické lyžaře i pro ty, co raději na sněhu bruslí. 

Nejlepší lyžařská střediska v Orlických horách 2024

Lyžařské střediskoVýška sněhuNejdelší sjezdovkaSkipas na den pro dospěléhoSkipas na den pro dítě
Deštné30–100 cm990 m790 Kč570 Kč
České Petrovice20–70 cm500 m490 Kč420 Kč
Červená voda60 cm2 290 m880 Kč650 Kč

Zdroj: https://www.kamzasnehem.cz/sjezdovky/orlicke-hory

Běžkařské trasy 

Téměř nekonečné hřebeny Orlických hor bez výraznějších zlomů jsou přímo dělané pro běžkaře. 

Podívejte se, které jejich magistrály řadíme do top výběru:

  • Jiráskova horská cesta
  • Okolí Olešnice: hřebenovité trasy
  • Na Kunštátskou kapli
  • Říčky: trasa Buď fit

Program s dětmi

Nebojte se, že byste v Orlických horách nenašli bohatý program i pro svá dítka! Najdete tu spoustu dětských sjezdovek i výukových kurzů pro začátečníky. Takhle si můžete vy užít lyžování na sjezdovce pro dospělé, zatímco se vaše děti naučí pohyby pravých lyžařů od zkušených instruktorů. A pokud hledáte výlet jako celá rodina, málokteré místo vám může nabídnout tak krásné scenérie na procházky a zábavné výlety s dětmi jako Orlické hory. 

V Orlických horách můžete s dětmi navštívit například: 

  • pravěkou osadu Křivolík, 
  • Kačenčinu pohádkovou, 
  • Ateliér zvonaře a hrnčířky. 

Cestovní pojištění online

Jeseníky 

Málokteré pohoří u nás je tak rozlehlé jako Jeseníky. Bohatá nabídka sjezdovek a běžkařský ráj, to je místní značka. Trojice nejznámějších oblastí s běžkařskými tratěmi se nachází na různých místech. Paprsek patří k Rychlebským horám, Dolní Morava spadá do masivu Kralického Sněžníku a nejvýše položená upravovaná běžkařská trať u nás v okolí Pradědu leží v Hrubém Jeseníku

V této nejznámější části Jeseníků najdete i největší množství dalších běžkařských tras. Vidíte sami, že nabídka středisek je opravdu bohatá, nezbývá než si mezi nimi najít tu svou! 

Nejlepší lyžařská střediska v Jeseníkách 2024

Lyžařské střediskoVýška sněhuNejdelší sjezdovkaSkipas na den pro dospěléhoSkipas na den pro dítě
Červenohorské sedlo30–80 cm1 350 m650 Kč480 Kč
Dolní Morava40–90 cm1 200 m1 140 Kč745 Kč
Karlov – Malá Morávka50 cm1 100 m760 Kč570 Kč
Hrubá Voda50–80 cm1 020 m650 Kč480 Kč

Zdroj: https://www.kamzasnehem.cz/sjezdovky/jeseniky

Běžkařské trasy

Upravené běžecké stezky v Jeseníkách nemůžou zapálené vyznavače tohoto sportu zklamat. Krajina je tady tak rozmanitá, že je během běžkaření vážně co vidět. 

Z běžkařských tras v Jeseníkách doporučujeme:

  • z Karlova na Alfrédku a zpět (24 km),
  • okruh z Malé Morávky do Karlovy Studánky a zpět (31 km),
  • z Ovčárny na Malou Morávku (13,5 km),
  • z Rejvízu do Karlovy Studánky (26 km).

Program s dětmi

I v Jeseníkách mají lyžařská střediska přívětivá k dětem. Najdete zde široké rodinné sjezdovkypohodlné lanovky a vleky. Lyžařská střediska poskytují i dětský lyžařský program, třeba jen v Karlově mají tři lyžařské školky a dětský skipark se třemi pojízdnými pásy. A co když děti už nebude bavit stát na lyžích? Vyzkoušejte s nimi jiné atrakce! Bude je určitě bavit bobovací dráha, skikrosová dráha, slalomová trať, úplně nové hřiště na sněhu nebo snowpark

Sjednejte si cestovní pojištění online 

Beskydy

Na východě Česka s plánem zimních radovánek také neprohloupíte. Beskydy zasahují z východu Moravy až na Slovensko a můžou se pyšnit strmými svahu i hustou sítí běžkařských tras, ze kterých se vám budou otevírat úžasné výhledy na tamní krajinu a architektonické skvosty. 

Sjeďte si vrch Soláň, vyfoťte se na běžkách s Radegastem na Radhošti nebo si dejte kyselicu na Javorníkách. Beskydy vám nenabízí jen příjemnou krajinu pro zimní sporty, ale také nezapomenutelnou atmosféru toho pravého Valašska.

Nejlepší lyžařská střediska v Beskydech 2024

Lyžařské střediskoVýška sněhuNejdelší sjezdovkaSkipas na den pro dospěléhoSkipas na den pro dítě
Bílá20–40 cm1 100 m840 Kč340 Kč
Rališka –  Horní Bečva15–60 cm550 m530 Kč430 Kč
Velké Karlovice –  Kyčerka30–50 cm625 m420 Kč320 Kč

Zdroj: https://www.kamzasnehem.cz/sjezdovky/beskydy

Běžkařské trasy 

Také běžkaři budou v Beskydech nadmíru spokojení, krajinný ráz pohoří přeje hlavně jim. Nejvíce tratí nabízejí Moravskoslezské Beskydy, kde při sportu můžete rovnou navštívit i překrásné Jurkovičovy chaty na Pustevnách nebo vystoupat na Lysou horu. Nesmíme zapomenout ani Vsetínské Beskydy a Javorníky, které nabízejí úžasné hřebenové trasy. 

Podívejte se na naše tipy na místa, kde najdete ty nejlepší trasy:

  • Lysohorská magistrála: 3 okruhy
  • Běžecké trasy Bílá: 4 okruhy
  • Velké Karlovice

Program s dětmi

Kromě klasiky, jako je dětská lyžařská škola, kterou nabízejí téměř všechna lyžařská střediska, nabízejí Beskydy pro děti i spoustu jiného. Co takhle si projít s celou rodinnou stezku v korunách stromů Valašska

Pro malé milovníky tajemna a historie doporučujeme navštívit hrady Hukvaldy či Helfštýn. A nakonec, tu pravou zimní atmosféru si můžete dopřát na výstavě ledových soch na Pustevnách, která se tu koná každý rok.

Chcete se dozvědět o dalších super místech pro lyžovačku s vašimi ratolestmi? Máme pro vás článek o lyžování s dětmi.

Cestovní pojištění online

Nezapomeňte se správně pojistit

Pokud se chystáte vyrazit s rodinou na zimní dovolenou autem, nezapomeňte se dobře pojistit. Povinné ručení musí mít každý řidič, a protože vás na cestách chrání každý den, měli byste mít to správné. Sjednáte ho za pár minut online doma a stojí pár korun – vyzkoušejte naši kalkulačku, kde si můžete najít to nejlepší povinné ručení pro vás.

Zároveň myslete na cestovní pojištění, které je nezbytností na cesty do zahraničí, ale může vám vytrhnout trn z paty také při cestování v tuzemsku. Při pohybu na svahu se vám bude rozhodně hodit pojištění odpovědnosti v rámci cestovního pojištění.

Užitečná připojištění k cestovnímu pojištění 

Cestovní pojištění na lyže je základem pro bezstarostné lyžování, mnohdy se však vyplatí sjednat si k němu patřičná připojištění. V případě lyžování se obecně doporučují například tato:

V naší online kalkulačce cestovního pojištění si můžete pojistky srovnat, přidat daná připojištění a rovnou ho také během chvilky uzavřít. Jednoduše a online.

Povinné ručení online

A co havarijní pojištění?

Znáte to – chumelení, kluzké cesty, řízení za tmy, to vše může znepříjemnit pohodový výlet, k němuž jsou zimní měsíce určeny. Naštěstí je tu něco, co vám kryje záda za každé svízelné situace. O škody se vám spolehlivě postará sjednané havarijní pojištění. Srovnat i sjednat si toto pojištění opět můžete díky naší automatické online kalkulačce.

Srovnejte si havarijní pojištění

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.