1/8/2024, Jana Skálová, Ušetřeno.cz

Jak spočítat zálohy na plyn?

Ceny plynu se v roce 2023 ustálily, ale i tak se mnohým odběratelům měnily zálohy na základě ročního vyúčtování. Od začátku roku 2024 navíc přestal platit vládní strop na energie, a tak odběratelé řeší nové ceníky, do kterých začne také zasahovat zvýšená regulovaná část ceny. Víte, jak spočítat zálohy na plyn?

Zálohy na plyn

Jak nastavit zálohy na plyn 2024?

Zálohy na plyn a elektřinu nejprve stanovuje dodavatel. Jejich výše je individuální a liší se podle toho, jak velkou spotřebu plynu jste měli v předchozím roce, jak vzrostly ceny na burzách, zda máte fixovanou cenu nebo v jaké bydlíte lokalitě.

Zkrátka, průměrná cena za plyn i průměrná výše záloh se určuje jen těžko. Přesto si ale můžete zálohy na plyn ohlídat. Pokud tušíte, že jsou přespříliš vysoké a tolik plynu nespotřebujete, můžete dodavatele požádat o jejich snížení a zbytečně nepřeplácet.

Dodavatele je možné kontaktovat elektronicky, telefonicky nebo můžete osobně zajít na pobočku a vyjednat si tam nižší zálohy na plyn.

Spočítejte si možnou úsporu za plyn

Kde zjistím výši záloh za plyn?

Nejste si jisti, kde zjistit výši vašich záloh? Nebo kdy se platí zálohy za plyn? I to je individuální. Standardní je platit měsíční zálohy na plyn. Pokud máte nižší spotřebu, můžete je platit čtvrtletně nebo klidně dvakrát ročně. Záleží to jen na vašem rozhodnutí, které ale musíte oznámit dodavateli. Ten vám termíny pro placení pozmění.

Výši záloh můžete zjistit několika způsoby. 

  • Nejjednodušší je počkat na příští platbu – přijde vám formou složenky, SIPO či je vám strhávána z bankovního účtu jako inkaso
  • Nebo kontaktujte dodavatele a přímo se zeptejte.

Ceny za plyn

Zálohy na plyn se obvykle vypočítávají podle spotřeby z předchozího roku a dalších výše zmíněných faktorů. Ale jak se počítá spotřeba plynu? Kromě toho, že ji vidíte na plynoměru nebo v ročním vyúčtování, můžete k jejímu výpočtu použít speciální rovnici nebo jednoduše použít online kalkulačku

Na Ušetřeno.cz vám poradíme, jak spočítat cenu za plyn, ale také, jak spočítat zálohy na plyn – případně jak přejít k výhodnějšímu dodavateli.

Aktuálně nejsou ceny za plyn regulované. Díky stabilizaci trhu je ovšem běžné získat ceny hluboko pod původním vládním stropem, který byl maximálně 2 500 Kč/MWh bez DPH (nebo 3 025 Kč/MWh s DPH). Už v průběhu roku 2023 dokonce dodavatelé svým zákazníkům sami nabídli snížení záloh, protože plyn výrazně zlevňoval.

Vyplatí se vám změnit dodavatele plynu?

Jak změnit zálohy při zdražování?

Když s prudkým zdražováním plynu přicházely zákazníkům nové předpisy záloh, mnoho lidí šlo do mdlob. Kladli si jedinou otázku: co dělat, když nemám na zálohy? Jak se bránit vysokým zálohám na plyn?

Někdy taková prekérní situace jde vyřešit – kontaktujete dodavatele a na vaši žádost vám může zálohy na plyn snížit. Někdy je také možné požádat o určitou sociální dávku, která může pomoci pokrýt nenadále vysoké platby. A někdy musíte zkrátka sáhnout do úspor nebo změnit dodavatele.

Výši záloh si můžete sami určit

Leckdo netuší, že si výši záloh může nastavit z velké části sám. Zálohy na plyn a elektřinu vám sice předepisuje dodavatel, ale někdy jsou příliš vysoké, jindy příliš nízké. Takže máte právo kontaktovat dodavatele plynu a požádat o úpravu výše záloh.

A co když dodavatel bezdůvodně odmítá? 

  • Jednou z možností je obrátit se na Energetický regulační úřad, který vám může pomoci. 
  • Případně si na Ušetřeno.cz prohlédněte srovnání cen plynu a ceníků dodavatelů a náš specialista vám poté vypočítá, jak na tom jste – a kde na tom můžete být lépe.

Přišel čas na změnu dodavatele?

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.