4/28/2024, Bára Kocmánková , Ušetřeno.cz

Autem do Bulharska

Zlaté písky, vůně růží, krásná města a skvělá gastronomie. To a spoustu dalšího vám nabízí dovolená v Bulharsku. Chcete se na ni vydat autem? Máme pro vás informace o tom, kolik cesta autem do Bulharska stojí, jak dlouho trvá i na co si dát pozor. 

Autem do Bulharska

Cesta do Bulharska autem

Cesta do Bulharska vozem patří k těm časově a finančně náročnějším. Proto se na ni vydejte nejlépe s partou přátel, kdy se podělíte o náklady, nebo s odrostlejšími dětmi, které delší trasu zvládnou. 

Případně můžete samotnou cestu na dovolenou pojmout rovnou jako malý road trip, kdy si v průběhu uděláte zastávky v některém ze zajímavých turistických cílů, a že je z čeho vybírat! 

Příjemnou variantou je také cestování do Bulharska s vlastním karavanem nebo obytným vozem, kdy ušetříte za ubytování a nebudete mít problém s tím, kde v případě únavy při řízení složit hlavu.

Do Bulharska se můžete vydat některou z těchto tras:

Do Bulharska přes Srbsko

  • PRAHA (Ostrava) – Brno – Bratislava – Budapešť – Segedín – Novi Sad – Bělehrad – Niš – Sofie – Plovdiv – BURGAS
  • Délka trasy: 1 676 km
  • Čas na cestě: cca 16 hod. 30 min.
  • Tato trasa je nejrychlejší a téměř celou ji ujedete po dálnici. Pokud chcete ušetřit, v Srbsku můžete zvolit nezpoplatněné silnice. V tom případě se vám cesta o něco protáhne.

Do Bulharska přes Rumunsko

  • PRAHA (Ostrava) – Brno – Bratislava – Budapešť – Segedín – Arad – Bukurešť – Ruse – BURGAS / VARNA
  • Délka trasy: 1 651 km
  • Čas na cestě: cca 19 hodin
  • V tomto případě se vydáte delší cestou, která vám ovšem nabídne jízdu krásnými přírodními scenériemi. Nervy je třeba si obrnit kvůli poměrně častým kolonám. 

Cestovní pojištění do Bulharska online

Kam do Bulharska k moři autem?

Mezi ta nejkrásnější místa, kde se v Bulharsku můžete vykoupat v mořských vlnách a krásně se zrelaxovat, patří rozhodně tato:

Slunečné pobřeží 

Místo, které vám nabídne 7 km dlouhou písečnou pláž, která je ideální pro rodiče s dětmi. Kromě moře si tu vodu můžete užít také v aquaparku s celou řadou atrakcí.

  • 35 minut autem z Burgasu

Nesebar

Tady vás čekají nejen široké pláže s pískem a bílými skalami, ale také přes 3 000 let staré antické město, které je na seznamu UNESCO. Kromě plavání a chytání bronzu si tak užijete brouzdání historickými uličkami nebo ochutnávku mořských plodů v místních podnicích.

  • 35 minut autem z Burgasu

Zlaté písky

Zlaté písky jsou doslova synonymem pro luxusní dovolenou v Bulharsku. Název tomuto místu dala typická zlato-žlutá barva zdejšího písku. 

Kromě moře a pláže tu na vás čekají diskotéky, zábavní akce, aquapark a lezecká stěna. A navštívit můžete také Hanučské lesy – přírodní rezervaci, kde si také krásně odpočinete. 

  • 20 minut autem z Varny

Albena

Široké pláže, nádherné moře, na které krásně uvidíte z místních hotelů, a krásná scenérie, kterou tvoří okolní zelené kopce. I proto je Albena jednou z nejkrásnějších pláží, která získala také Modrou vlajku.

  • 35 minut autem z Varny

Balčik

Romantická oblast, kterou ocení všichni, kdo touží po relaxu na pláži, stejně jako milovníci historie. Čeká vás tu nádherné moře i muzeum s řeckými sochami nebo letní palác s botanickou zahradou. 

  • 40 minut autem z Varny

Kolik stojí cesta do Bulharska?

Na to, kolik vás vyjde cesta autem do Bulharska, má vliv hned několik věcí.

Jedná se především o:

  • aktuální ceny pohonných hmot (počítejte s tím, že v průběhu sezony ještě o něco povyskočí),
  • spotřebu vašeho vozu (na kterou má přímý vliv styl vaší jízdy),
  • volbu trasy, kterou se do Bulharska vydáte,
  • dálniční poplatky a mýtné.

Ceny benzínu a nafty na cestě do Bulharska 2024

 Cena benzínu/lCena nafty/l
Česká republika38,70 Kč38,45 Kč
Slovensko41,72 Kč39,45 Kč
Maďarsko40,71 Kč41,21 Kč
Srbsko39,71 Kč-
Rumunsko36,69 Kč37,44 Kč
Bulharsko33,93 Kč34,68 Kč

Poznámka: Ceny pohonných hmot ke dni 28. 4. 2024 v přepočtu s kurzem EUR k tomuto dni.

Dálniční poplatky

Níže pro vás máme přehled dálničních známek i dalších souvisejících poplatků, se kterými je třeba cestou do Bulharska počítat.

Slovensko

Maďarsko

Srbsko

  • Na vybraných srbských silnicích a dálnicích se platí mýtné. Jeho výše se odvíjí od typu vozidla a délky ujetého úseku.
  • Mýtné uhradíte na mýtných branách kartou i hotově (v eurech, srbských dinárech).

Rumunsko

  • Elektronická dálniční známka (online koupě, dále na hraničních přechodech, poštách a na benzínových pumpách)
  • Platnost a cena známky: 7 dní/3 eura, 30 dní/7 eur, 90 dní/13 eur, rok/28 eur

Bulharsko

  • Elektronická dálniční známka (online koupě, dále přes aplikaci, na benzínových pumpách a ve směnárnách)
  • Platnost a cena známky: víkend/9 BGN, týden/13 BGN, měsíc/27 BGN, 1/4 roku / 48 BGN, rok/86 BGN

Cestovní pojištění do Bulharska online

Bulharsko v roce 2024

Od března roku 2024 je Bulharsko, stejně jako Rumunsko, součástí schengenského prostoru. Končí tedy povinné kontroly na vzdušných a námořních hranicích, ty pozemní ovšem stále zůstávají. 

Každopádně pro vycestování do Bulharska vám bude stačit pouze občanský průkaz nebo samozřejmě pas. Platnost obou těchto dokladů pak nesmí být kratší než váš plánovaný pobyt v zemi. A vzhledem k tomu, že se do Bulharska chystáte autem, je třeba mít také platný řidičský průkaz.

Na co si dát cestou do Bulharska autem pozor?

Únava

Cesta do Bulharska z České republiky trvá i s rezervou kolem 20 hodin. Vzhledem k délce trasy je tedy hlavním rizikem únava za volantem. 

Pokud budete mít k dispozici pouze jednoho řidiče, určitě cestu nejezděte na jeden zátah, ale s pravidelnými přestávkami a alespoň s jedním přespáním přes noc na trase. Ideálně se při řízení střídejte minimálně ve dvou lidech. 

Zdravotní přestávky při řízení by pak měly probíhat alespoň co 2 hodiny, kdy se protáhnete, dáte odpočinout očím a případně si dopřejete i krátký spánek.

Kontrola auta

Než se vydáte na dovolenou, nechejte své auto zkontrolovat u odborníků v servisu, aby vás cestou nepotkalo nějaké ,,překvapení”. Důležité je také zkontrolovat stav vaší povinné výbavy, a to jak pro Českou republiku, tak pro Bulharsko a všechny státy, kterými budete projíždět. 

Bezpečnost na cestě

I přes pečlivou přípravu vás na cestě může potkat celá řada nepříjemností. S těmi motoristickými vám pomůže autoasistence, kterou si sjednáte v rámci vašeho cestovního pojištění do Bulharska

V rámci jejího zajištění se můžete spolehnout na pomoc v případě defektu pneumatiky, poruchy vozu atd. 

Cestovní pojištění do Bulharska

Pro klid na duši i na silnicích si před odjezdem raději sjednejte cestovní pojištění, které se o vás postará v celé řadě situací a nesnází. Vyjde vás jen na pár korun denně, ale ve finále vám může ušetřit spoustu peněz, které byste bez něj museli platit z rodinného rozpočtu.

 Nižší zajištěníStřední zajištěníVyšší zajištění
Léčebné výlohy5 000 000 Kč8 000 000 Kč40 000 000 Kč
Pojištění úrazu300 000 Kč400 000 Kč600 000 Kč
Pojištění odpovědnosti2 000 000 Kč4 000 000 Kč15 000 000 Kč
Pojištění zavazadelNE25 000 Kč50 000 Kč
AutoasistenceANOANOANO
Covid-19ANOANOANO
Asistenční službyANOANOANO
Cena1 271 Kč1 627 Kč2 815 Kč

Poznámka: Cestovní pojištění je počítáno pro 14denní turistickou cestu do Bulharska pro čtyřčlennou rodinu (dospělí 38 a 37 let, děti 10 a 13 let). Uvedeny jsou nejnižší cenové nabídky ve srovnání. Jedná se o ilustrační příklad, nejde o obchodní nabídku. Počítáno dne 14. 6. 2023.

Pomocí naší kalkulačky cestovního pojištění si za pár minut porovnáte cestovní pojištění do Bulharska, které vás ochrání v případě komplikací.

Autopojištění do Bulharska

Mimo povinného ručení se vám pro bezpečnou cestu autem do Bulharska bude hodit také kvalitní havarijní pojištění. Právě tato pojistka vám pokryje škody na vašem vozidle. Ať už vzniknou v důsledku havárie, zloděje či vandala, nebo vinou přírodních živlů. 

Součástí nejlepšího havarijního pojištění pak bývá například připojištění čelního skla i asistenční služby, na které se v případě nouze můžete za hranicemi obrátit. 

To pojištění, stejně jako povinné ručení, si můžete srovnat i sjednat prostřednictvím naší online kalkulačky.

Srovnat autopojištění online

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.