10/25/2023, Barbora Kocmankova, Ušetřeno.cz

Dálniční známka Švýcarsko

Švýcarsko je krásná a poklidná země, jejíž kouzlo můžete obdivovat nejen v zimě při návštěvě místních lyžařských areálů, ale také v létě, kdy si vás získá celou řadou možností pro strávení dovolené. Plánujete se do Švýcarska vydat autem? Podívejte se na to, jak je to v této zemi s dálničními poplatky i dalšími pravidly pro motoristy. 

Švýcarská dálniční známka v roce 2023

Dálnice ve Švýcarsku jsou zpoplatněné, stejně jako u nás. Švýcarská dálniční známka ovšem není elektronická, má klasickou podobu nalepovací dálniční známky. Zavedení elektronické dálniční známky se ve Švýcarsku plánuje přibližně v průběhu roku 2023. Dálniční známka je samozřejmě nepřenosná, takže ji nemůžete používat pro další vozidla. 

Za jízdu po švýcarských dálnicích bez známky vám hrozí pokuta ve výši 200 CHF. Ta samá penalizace vám hrozí v případě, že budete mít známku špatně nalepenou nebo znehodnocenou. 

Cestovní pojištění do Švýcarska online

Cena švýcarské dálniční známky 

Zakoupit si můžete pouze roční dálniční známku. Ta aktuální platí od 1. prosince 2022 do 31. ledna 2024 a stojí 40 CHF, tedy v přepočtu kolem 1 000 Kč. Takže i když se do Švýcarska chystáte pouze na týden, dva či měsíc, budete si muset pořídit dálniční známku s platností na celý rok. 

Dálniční známka je povinná pro všechna vozidla s hmotností do 3,5 tuny, a to včetně motocyklů, veteránů, přívěsů, návěsů a obytných přívěsů. Vozidla s hmotností nad 3,5 tuny musí zaplatit jednorázový poplatek.

Kromě dálnic je ve Švýcarsku zpoplatněný také průjezd tunely Grand Saint Bernard a Munt La Schera, které vedou do Itálie. Poplatky je možné zaplatit v hotovosti (EUR, CHF) i platební kartou

Poplatky za průjezd tunelem Grand Saint Bernard:

 MotocyklyOsobní automobily
Jednosměrná jízdenka18,5 CHF31 CHF
Obousměrná jízdenka (do 30 dnů)24,5 CHF50 CHF
10 přejezdů (platnost 2 roky)125 CHF125 CH
20 přejezdů (platnost 2 roky)165 CHF165 CHF

Zdroj: Le Tunnel; aktuální k 8. 6. 2023.

Poplatky za průjezd tunelem Munt La Schera:

 MotocyklyOsobní automobily a dodávky
Jednosměrná jízdenka (květen až listopad)12 CHF (sobota), 13 CHF (neděleaž pátek)17 CHF
Obousměrná jízdenka (květen až listopad)20 CHF44 CHF
Jednosměrná jízdenka (prosinec až duben)13 CHF35 CHF (sobota), 25 CHF (neděle až pátek)
Obousměrná jízdenka (prosinec až duben)20 CHF44 CHF

Zdroj: Engadiner Kraftwerke AG; aktuální k 8. 6. 2023.

Cestovní pojištění do Švýcarska online

Kde koupit švýcarskou dálniční známku?

Prodej švýcarské dálniční známky probíhá na benzínových pumpách, na poštách i celních úřadech. Seženete ji také na benzínkách poblíž hranic se Švýcarskem. V České republice ji pak můžete pořídit prostřednictvím UAMK. Švýcarská dálniční známka zatím není k dispozici online, ale vzhledem k plánovanému zavedení její elektronické podoby brzy bude. 

Kam nalepit švýcarskou dálniční známku?

Švýcarskou dálniční známku je třeba nalepit na čelní sklo na stranu řidiče, a to na jeho spodní / horní levý roh, či v okolí zpětného zrcátka. Dálniční známka musí být dobře viditelná a nesmí být překrytá ztmavením skla. 

V případě, že potřebujete dálniční známku nalepit například na motocykl nebo přívěs, které čelní sklo nemají, umístěte ji na jejich neodstranitelnou, viditelnou a lehce přístupnou část.

Cestovní pojištění do Švýcarska online

Povinná výbava do Švýcarska

Než vyrazíte autem do Švýcarska, podívejte se na to, jestli máte ve vaší povinné výbavě vše potřebné. 

Co obsahuje povinná výbava do Švýcarska:

  • Výstražný trojúhelník – je povinný a musí být také dobře dostupný. Proto ho mějte nejlépe přímo v kabině vozu. V případě poruchy vozu ho umístěte alespoň 50 m za vozidlo, na dálnicích a rychlostních silnicích alespoň 100 m.
  • Reflexní vesta – není povinná, ale doporučená. Pro jistotu s sebou vozte dobře dostupné reflexní vesty pro celou posádku vozu.
  • Autolékárnička – ve Švýcarsku není povinná, každopádně v České republice ano, takže si ji nezapomeňte zkontrolovat.
  • Autosedačky – děti do 150 cm a 12 let musí být v autě přepravovány v odpovídající autosedačce nebo s podsedákem

Zimní povinná výbava

Ve Švýcarsku musíte mít nasazené zimní pneumatiky, a to v případě, kdy je na silnicích sníh, led či námraza. Sněhové řetězy je povinné mít nasazené v oblastech s určujícím dopravním značením.

Cestovní pojištění do Švýcarska online

Další užitečné rady pro motoristy ve Švýcarsku

  • Světla – pro všechna motorová vozidla je povinné celodenní svícení
  • Rychlostní limity – maximální povolená rychlost je stanovená v obci na 50 km/h, mimo obec 80 km/h, na rychlostních silnicích 100 km/h a na dálnicích 120 km/h.
  • Alkohol – tolerance alkoholu za volantem je stanovená na 0,5 promile. Pro profesionální řidiče a pro řidiče, kteří mají řidičský průkaz dobu kratší než 3 roky, je tolerance alkoholu v krvi 0,01 promile. 
  • Kamery, antiradary – kamery jsou povoleny, ale všechny natáčené osoby musí být informovány o pořizování záznamu. Vzhledem k tomu, že tuto podmínku není možné zajistit, kamery ve Švýcarsku raději nepoužívejte. Použití antiradarů je přísně zakázáno. V GPS musí být vypnutá funkce týkající se varování o radarech.
  • Pokuty – ty jsou ve Švýcarsku poměrně vysoké, takže místní dopravní předpisy dodržujte opravdu pečlivě

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.