4/3/2024, Tomáš Keramidas, Ušetřeno.cz

Cena fotovoltaiky

Vysoké ceny elektřiny hlavně během loňského roku způsobily masivní zájem o vlastní výrobu elektřiny mezi domácnostmi. Tento trend pokračuje nadále a stále více lidí uvažuje o umístění solárních panelů na střechu svého domu. Jaká je cena fotovoltaiky a kdy se investice vrátí? Pojďme se na to podívat.

Fotovoltaika cena

Co to je fotovoltaika?

Fotovoltaika se dá popsat jako proces přeměny energie ze slunce na elektrickou energii. Celá přeměna probíhá v tzv. fotovoltaických článcích. Ty jsou vyrobeny z křemíku a dělí se na několik typů. Obecně jsou známy jako fotovoltaické nebo solární panely, což je vlastně několik spojených fotovoltaických článků. 

Jaké jsou typy fotovoltaických panelů?

Podle toho, jaké jsou na výrobu panelu použity fotovoltaické články, se následně rozlišují typy fotovoltaických panelů. Každý typ má specifické vlastnosti, výkon a účinnost. U solárních panelů u účinnosti hovoříme o procentu přijímané sluneční energie, kterou dokáže panel přeměnit na elektřinu.

  • Monokrystalické panely – jsou vysoce účinné při ideálních podmínkách. Jejich účinnost se pohybuje od 15 do 20 % a je ze všech typů panelů nejvyšší. Sice trvá déle, než se solární elektrárna z těchto panelů rozjede, ale výhodou je právě zmíněná efektivita. Tyto panely jsou vhodné na místa s dobrým sklonem a orientací ke slunci.
  • Polykrystalické panely – oproti monokrystalickým mají nižší účinnost, ale jejich výhodou je rovnoměrný výkon. Jsou vhodné na místa, kde nejsou úplně ideální podmínky, tedy nedochází k přímému slunečnímu záření na panely nebo je světlo více rozptýlené.
  • Amorfní panely – tento typ má ještě nižší účinnost než předchozí dva typy, nepřesahuje ani 10 %. Jedná se ale o ideální typ panelů na plochy se špatnou orientací nebo s nízkou intenzitou slunečního svitu, jelikož mají vyšší citlivost na sluneční záření.

Zatím solární panely nemáte, ale přesto chcete ušetřit na elektřině? Není nic jednoduššího než se podívat do naší kalkulačky cen elektřiny, kde si srovnáte ceny dodavatelů a vyberete si tu nejlepší nabídku.

Srovnejte si ceny elektřiny online

Jak fotovoltaika funguje?

Solární elektrárna funguje na principu tzv. fotoelektrického jevu. Fotony dopadajícího světla působí na různé materiály, z jejichž atomů se uvolňují elektrony a tím je vytvořen stejnosměrný proud. V zásuvkách na elektřinu se používá proud střídavý, proto během procesu musí dojít k přeměně. 

Vyrobená elektřina se může spotřebovávat ihned, je možné její uložení do připojené baterie nebo poskytovat nevyužitou elektřinu do sítě.

Přečtěte si o palivových článcích pro domácnost.

Co je dále součástí fotovoltaické elektrárny?

Součástí fotovoltaické elektrárny jsou kromě panelů také regulátor (neboli měnič), střídač, propojovací vodiče, jističe, elektrocentrála nebo transformátor. 

Solární regulátor slouží už podle názvu k regulaci, a to konkrétně napětí na výstupu. Výroba fotovoltaických elektráren totiž kolísá v čase a s ním kolísá i napětí, které je potřeba hlídat. Střídač má za úkol měnit stejnosměrné napětí na střídavé. Jističe slouží k ochraně před zkratem nebo přepětím elektrárny. Elektrocentrálu můžeme využít jako záložní zdroj a baterii a transformátor nám poslouží k napojení do přenosové soustavy.

Pokud zatím fotovoltaickou elektrárnu nemáte a odebíráte elektřinu od klasického dodavatele, můžete si v naší kalkulačce zkontrolovat, zda za ni neplatíte více, než je nutné. Stačí zadat pár údajů a my vám nabídneme přehledné srovnání aktuálních nabídek.

A jestli nyní o fotovoltaické elektrárně uvažujete, přečtěte si, jak nenaletět při návrhu fotovoltaiky.

Nepřeplácíte na elektřině?

Solární panely na střechu cena

Velkou část nákladů na fotovoltaickou elektrárnu tvoří fotovoltaické panely. Cena za jeden panel se obvykle pohybuje mezi 2 a 10 tisíci Kč, záleží na typu panelu a jeho kvalitě. Ty kvalitní by vám měly vydržet 25 až 30 let.

Přečtěte si o solárních taškách na střechu.

Cena fotovoltaiky na rodinný dům

Kompletní domácí fotovoltaická elektrárna vás vyjde na částku, která by se měla pohybovat mezi 250 a 600 tisíci Kč. Cena se odvíjí od typu použitých panelů, celkového řešení elektrárny a pochopitelně jejího výkonu.

Jak se dá snížit cena fotovoltaické elektrárny?

Cena fotovoltaické elektrárny se dá výrazně snížit. V Česku totiž existuje hned několik dotačních programů z fondů ministerstva životního prostředí. Na domácnosti a majitele bytových domů je zaměřen program Nová zelená úsporám. Z něj můžete při splnění určitých podmínek získat až 200 tisíc Kč; pokud žijete v Moravskoslezském, Karlovarském a Ústeckém kraji, tak dokonce 220 tisíc Kč. 

Následující tabulka ukazuje, jakou výši podpory můžete dosáhnout.

Instalované části fotovoltaického systémuVýše podpory 
Minimální instalace o výkonu 2 kWp60 000 Kč
Minimální instalace o výkonu 2 kWp s efektivním využitím tepelného čerpadla100 000 Kč
Za 1 kWp instalovaného výkonu nad 2 kWp10 000 Kč
Za 1 kWh el. akumulačního systému s akumulátory na bázi lithia10 000 Kč

Zdroj: novazelenausporam.cz, aktuální k 22. 12. 2023

Maximální podporovaný výkon instalovaných systémů je 10 kWp. 

Návratnost investice po započtení dotace se samozřejmě odvíjí na základě množství vyrobené elektřiny, které sami spotřebujete nebo pošlete do sítě. Dále hraje roli typ panelů a celkové řešení elektrárny. V průměru se však uvádí, že vložené finance se začnou vracet po 10 letech.

Podívejte se, zda se vám vyplatí půjčka na fotovoltaiku.

Ještě nemáte fotovoltaickou elektrárnu? I tak můžete ušetřit na elektřině

I když zatím o pořízení fotovoltaické elektrárny jen uvažujete nebo jste v procesu její stavby, můžete na výdajích za elektřinu ušetřit. 

Do naší kalkulačky stačí zadat PSČ vašeho odběrného místa, sdělit nám distribuční sazbu a zanechat nám telefonní číslo a e-mail. Po zadání všech těchto údajů vám poskytneme přehledné srovnání nabídek a vy si budete moci vybrat tu pro sebe nejlepší.

Máme pro vás článek ohledně výkupu elektřiny z fotovoltaiky.

Chcete ušetřit na elektřině?

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.