1/10/2024, Tomáš Keramidas, Ušetřeno.cz

Konsolidace půjček po splatnosti

Mnoho domácností dnes musí počítat každou korunu, a tak hledají způsoby, jak ušetřit na svých financích. Jednou z možností je konsolidace půjček. Ta se dá celkem dobře provést, pokud jsou všechny úvěry spláceny včas. V případě, že jsou již splátky po splatnosti, se situace trochu komplikuje. V následujících řádcích se dozvíte, co to je konsolidace, jak ji provéstna co si při ní dát pozor.

Konsolidace půjček po splatnosti

Co to je konsolidace?

Konsolidace je sloučení všech vašich závazků do jednoho. Dojde tedy k tomu, že místo několika splátek několika různým institucím budete platit pouze jednu splátku jediné instituci. V praxi tedy místo více menších půjček máte jednu větší.

Často se konsolidace zaměňuje s tím, že se ke stávajícím půjčkám přidá další, což ale není správně. Za pomoci konsolidace se uhradí stávající dluhy a začne se splácet nová půjčka. 

Proč konsolidovat půjčky?

Jak jsme už uvedli na začátku, konsolidací se dají snížit nemalé výdaje na měsíční splátky. Banky na konsolidaci obvykle nabízejí lepší úrok a můžete se její pomocí zbavit zbytečných poplatků. Často po konsolidaci dochází k tomu, že se sníží měsíční splátka. 

Pozor je však nutné dát na to, že to bývá za cenu prodloužení doby úvěru, a vy tak na půjčkách celkově přeplatíte více.

Je důležité si před konsolidací vše dobře spočítat, případně se poradit se specialistou. Zkuste zavítat na náš web, kde si můžete konsolidace, které nabízejí finanční instituce v Česku, srovnat a využít také naší kalkulačky. A pokud byste si s něčím nevěděli rady, naši specialisté vám rádi a ochotně pomohou.

Srovnejte si konsolidace na jednom místě

Dalším důvodem může být větší přehlednost vašich půjček. Pokud máte několik různých úvěrůjiným datem splatnostijinou výší splátky, může to být lehce matoucí. Některé banky navíc zajistí splacení vašich stávajících dluhů a vy se o nic nemusíte starat.

Co se dá konsolidovat?

Banky obvykle umožní konsolidovat: 

Každá banka má však jiné podmínky a před zahájením konsolidace je vhodné si je projít. Obvykle nelze konsolidovat leasingy a úvěry, které jsou poskytnuty nebankovními společnostmi.

Aby bylo možné konsolidaci provést, musíte mít alespoň dva úvěry. Maximální počet úvěrů, který se dá konsolidovat, se nestanovuje, důležitá je však kompletní suma půjček. Obvykle by neměla být vyšší než 500 tisíc korun, ale dá se najít konsolidace i na dluhy dosahující až 1 milion korun. Pro ty už je ale potřeba počítat s nutností ručitele nebo zástavy.

Některé banky nabízejí provedení konsolidace i online, u některých se návštěvě pobočky nevyhnete.

Konsolidace půjček po splatnosti

Co je pro úspěšnou žádost o konsolidaci klíčové? Aby byly stávající půjčky řádné spláceny. Pokud je klient pravidelně v prodlení nebo má dokonce záznam v registru dlužníků, bude banka při konsolidaci velmi obezřetná a buď žádost rovnou zamítne, nebo se to podepíše na výši úroku.

S nabídkou konsolidace půjček po splatnosti se můžete setkat u různých nebankovních společností, které na první pohled můžou být přívětivější než banky, ale je potřeba dbát velké obezřetnosti a obecně se nedoporučuje sjednávat konsolidaci jinde než v bance. Důsledkem by mohly být ještě větší úrok a splátky.

Jak tedy na věc v případě, že jsme se splátkou pozadu? Pokud se jedná pouze o několik dní, nemělo by to u bank být překážkou, i když i to může být problém. Řešením je pokusit se doplatit všechny dlužné splátky tak, aby bylo možné konsolidaci provést. 

Některé banky vám umožní také odložení splátky nebo prodloužení splatnosti, což by znamenalo, že by úvěr již nebyl po splatnosti a bylo by možné konsolidaci provést. 

Konsolidaci je dobré začít řešit včas, ne až ve chvíli finančních problémů. 

Sepsali jsme pro vás návod, co dělat, když nemáte peníze a vynecháte splátky úvěru.

Srovnání konsolidací 2024

Konsolidace je náročná na kalkulaci. Je důležité si pořádně spočítat, zda se vám vyplatí, nebo ne. Proto je dobré si situaci ulehčit. K tomu vám může posloužit naše kalkulačka.

Pokud o konsolidaci v roce 2024 uvažujete, je také dobré porovnat si nabídku konsolidací na trhu. Můžete k tomu využít srovnání na našem webu. Stejně tak vám naše kalkulačka pomůže při srovnání jakýchkoli půjček. Včetně hypoték.

Srovnejte si nabídku půjček

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.