6/3/2024, Bára Kocmánková , Ušetřeno.cz

Autem na Sardinii

Letadlem se na Sardinii dostanete sice rychleji, ale autem je to mnohem větší zážitek. Na cestě si užijete celou řadu krásných scenérií. V našem článku pro vás máme zajímavé a užitečné informace, jež ocení všichni cestovatelé, kteří se rozhodli jet na Sardinii právě autem.

Autem na Sardinii

Jak na Sardinii autem?

Volba té nejlepší trasy na Sardinii se odvíjí od toho, ze kterého místa České republiky se chystáte vyjet. 

Na Sardinii autem z Prahy

  • Trasa: Praha–Plzeň–Řezno–Mnichov–Innsbruck–Bolzano–Trento–Verona–Bologna–Florencie–Livorno–Sardinie
  • Délka: 1 544 km
  • Čas: cca 21 hod.

Na Sardinii autem z Brna a Ostravy

  • Trasa: Ostrava/Brno–Vídeň–Štýrský Hradec–Villach–Benátky–Bologna–Florencie–Livorno–Sardinie
  • Délka: 1 658 km
  • Čas: cca 22 a půl hod.

Obě výše zmíněné trasy vedou do města Livorno, odkud na Sardinii vyplouvá trajekt. Počítejte s tím, že cesta trajektem bude (podle typu plavidla) trvat 6 až 10 hodin

Lístek na trajekt si zarezervujte či rovnou kupte předem, ne až na místě. Především v dovolenkové sezoně totiž může být obsazeno klidně i několik dní dopředu. Cenu lístku na trajekt ovlivňuje:

  • předstih rezervace,
  • část roku (sezona a čas mimo ni),
  • den, kdy chcete trajektem jet,
  • čas přepravy v průběhu dne (den či noc),
  • délka cesty trajektem.

Cestovní pojištění na Sardinii online

Na co si dát cestou autem na Sardinii pozor?

Dlouhá trasa

Cesta na Sardinii trvá z České republiky více než 20 hodin. Proto se na ni vydejte svěží, připravení a dodržujte pravidla bezpečné jízdy. 

Pro větší pohodu i vaši bezpečnost si cestu na Sardinii autem rozdělte minimálně na 2 dny a samozřejmě je dobré se v řízení střídat alespoň mezi dvěma řidiči. 

Nezapomínejte si také na cestě dělat pravidelné pauzy nebo si rovnou na trase naplánujte delší zastávku – uvidíte, že krásných míst na ní bude víc než dost. Pokud se rozhodnete pro rozdělení cesty na dva dny, doslova se nabízí přespání v Rakousku nebo v některém ze severoitalských měst.

Letní soutěž s cestovním pojištěním

Načasování cesty

Odjezd směr Sardinie si naplánujte ideálně někdy v čase od večera do brzkého rána, abyste se vyhnuli dopravním špičkám v okolí velkých měst v ranních hodinách. 

Dobré je také cestu naplánovat na některý den od neděle do středy. V ostatní dny totiž dochází ke střídání dovolenkových turnusů, takže se dá na silnicích očekávat o to hustší provoz. 

Kontrola auta

Než se vydáte autem na Sardinii, nechejte své auto zkontrolovat odborníky v servisu. Nezapomeňte také zkontrolovat obsah povinné výbavy, a to nejen pro Itálii, ale také pro státy, kterými budete pouze projíždět. Případné chybějící položky si pak dokupte.

Bezpečnost na cestě

Vzhledem k délce trasy na Sardinii si raději ke svému cestovnímu pojištění uzavřete také autoasistenci. Proč? Postará se o vás v celé řadě situací, mezi které patří například defekt pneumatiky, porucha auta nebo nehoda

Dle rozsahu služeb zahrnutých v autoasistenci můžete mít zajištěnou opravu pneumatiky, vozu, odtahu vozu do servisu, zajištění náhradního vozu nebo ubytování.

Kolik stojí cesta na Sardinii?

Na to, kolik vás přesně vyjde cesta na Sardinii autem, má vliv hned několik věcí. Přesně se jedná o:

  • aktuální cenu benzínu a nafty – je třeba počítat s tím, že před začátkem sezony a v jejím průběhu o něco stoupne,
  • spotřebu auta – nezapomínejte na to, že poměrně velký vliv na ni má také styl vaší jízdy,
  • délku vaší trasy na Sardinii,
  • dálniční poplatky, mýtné a poplatky za přepravu, včetně ceny trajektu, které vás cestou na Sardinii autem čekají.

Dálniční poplatky v Německu

V Německu je cesta po dálnici pro vozidla do 3,5 tuny stále ještě zdarma.

Zpoplatněné tunely v Rakousku na cestě do Itálie

V Rakousku platíte nejen dálniční známku, ale také průjezdy některými tunely.

dálniční známka 290 Kč/10 dní
Katschberský tunel334 Kč (jeden průjezd)
Brennerský tunel275 Kč (jeden průjezd)

Zdroje: tolls.eu; asfinag.at, ceny v eurech jsme převedli do českých korun dle aktuálního kurzu platného ke dni 4. 6. 2024.

Dálniční poplatky v Itálii

V Itálii se platí mýtné, a to prostřednictvím mýtných bran. Na začátku placeného úseku dostanete lístek a na konci placeného úseku zaplatíte odpovídající částku. Platit je možné kartou a hotově (v eurech). 

Na dálnici A36 (na sever od Milána) se uplatňuje free flow systém, kdy dojde k naskenování SPZ a mýtné posléze zaplatíte online. Ceny se pohybují od 450 do 1 650 Kč v závislosti na zvolené trase.

Ceny pohonných hmot v jednotlivých zemích na cestě na Sardinii

ZeměCena benzínu za 1 l Cena nafty za 1 l 
ČR39 Kč37 Kč
Německo46 Kč41 Kč
Rakousko40 Kč40 Kč
Itálie46 Kč42 Kč

Zdroj: tolls.eu; ceny jsou pouze orientační, vychází z cen pohonných hmot v České republice, Rakousku a Itálii platných k 4. 6. 2024. Pro převod cen v € do CZK jsme využili aktuální kurz platný k 4. 6. 2024. 

Kolik celkem zaplatíte za cestu na Sardinii? 

Pro výpočet celkové orientační ceny za cestu na Sardinii vycházíme z modelového příkladu, kdy čtyřčlenná rodina cestuje z Prahy vozem Škoda Octavia, rok výroby 2017, s naftovým motorem se spotřebou 5 l na 100 km, objemem nádrže 50 litrů. 

Rodina bude tankovat plnou nádrž v Česku, v Rakousku a dvakrát v Itálii. 

Tankování Dálniční poplatkyTrajektCelkem
cca 8 050 Kčod 1 010 Kčod 2 500 Kčod 12 210 Kč

Pozn.: Ceny jsou pouze orientační a mohou se lišit v závislosti na zvolené trase, typu vozu a jeho spotřebě, aktuálních cenách pohonných hmot v daných zemích, dálničních poplatcích a ceně za trajekt. 

Cestovní doklady

Pro cestu autem na Sardinii si připravte tyto doklady:

Pozor na povinnou výbavu

Nezapomeňte si před cestou zjistit také aktuální dopravní předpisy, včetně platných pravidel pro povinnou výbavu. Vyhnete se tak vysokým pokutám. 

Povinná výbava v ČR zahrnuje autolékárničku, výstražný trojúhelník, reflexní vestu pro řidiče a sadu pro výměnu pneumatiky (pokud nemáte sjednané asistenční služby v rámci svého povinného ručení). 

Povinná výbava v Německu obsahuje autolékárničku, výstražný trojúhelník, reflexní vestu pro řidiče a pozor si dejte také na denní svícení při snížené viditelnosti. 

V Rakousku musíte v povinné výbavě mít autolékárničku, reflexní vestu pro řidiče, trojúhelník a i zde musíte použít denní svícení při snížené viditelnosti. 

Itálie v rámci povinné výbavy požaduje autolékárničku, reflexní vestu pro řidiče, trojúhelník a denní svícení je povinné na dálnici a v tunelech. 

Cestovní pojištění na Sardinii online

Cestovní pojištění na Sardinii autem

Než se vydáte na Sardinii autem, sjednejte si odpovídající cestovní pojištění, které se o vás postará při celé řadě nesnází. Vybrat a sjednat si to nejvýhodnější cestovní pojištění na dovolenou vám na míru zvládnete během pár minut a z pohodlí vašeho domova – to vše díky online kalkulačce cestovního pojištění.

 Nižší zajištěníStřední zajištěníVyšší zajištění
Léčebné výlohy4 000 000 Kč7 000 000 Kčneomezeno
Pojištění úrazu100 000 Kč300 000 Kč500 000 Kč
Pojištění odpovědnosti250 000 Kč5 000 000 Kč15 000 000 Kč
Pojištění zavazadel5 000 Kč25 000 Kč50 000 Kč
AutoasistenceANOANOANO
Covid-19ANOANOANO
Asistenční službyANOANOANO
Cena593 Kč804 Kč1284 Kč

Cestovní pojištění je počítáno pro 8denní rodinnou turistickou cestu do Itálie pro čtyři osoby – dva dospělí (33 a 31 let), dvě děti (7 let a 4 roky) včetně připojištění autoasistence. Uvedeny jsou nejnižší cenové nabídky ve srovnání. Jedná se o ilustrační příklady, nejde o obchodní nabídku. Počítáno dne 3. 2. 2024.

Cestovní pojištění na Sardinii online

Kam autem na Sardinii?

Na tomto krásném ostrově můžete vidět a navštívit hned několik krásných míst. Minout byste neměli:

  • Cagliari – hlavní město Sardinie s královským palácem ve čtvrti Castello. V blízkosti města navštivte Národní archeologické muzeum, Cattedrale di Santa Maria Assunta e Santa Cecilia nebo Parco Naturale Molentargius Saline.
  • Alghero – město s mohutným středověkým opevněním a malebnými historickými uličkami
  • Su Nuraxi di Barumini – archeologické naleziště s megalitickými stavbami, tzv. sardinskými nuraghy
  • Neptunova jeskyně – více než kilometr dlouhá jeskyně nacházející se na Capo Caccia. Vidět v ní můžete spoustu chodeb, sálů, stejně jako malých jezírek.
  • Moře a pláže – jednou z nejhezčích pláží Sardinie je Spiaggia Rosa známá svým růžovým pískem. Smaragdové moře najdete zase na pobřeží Costa Smeralda, krásná místa ke koupání vás čekají také v zátoce Cala Mariolu.

Nezapomeňte na autopojištění

Při cestování autem do zahraničí byste měli dbát nejen na bezpečí své, ale i svého vozu. Někdy však zasáhne vyšší moc, třeba v podobě nepřízně počasí nebo se zkrátka v autě něco porouchá. Pro takové případy je dobré mít sjednané a dobře nastavené havarijní pojištění, které vám při podobných šlamastykách hodí záchranné lano. 

Důležité jsou ale i odpovídající limity u povinného ručení, které ochrání vaši peněženku v případě, že na cestách způsobíte škodu na majetku nebo zdraví třetích osob. 

S výběrem kvalitního autopojištění vám pomůže naše kalkulačka, kde si po zadání několika málo údajů přehledně srovnáte jednotlivé nabídky a pak už jen stačí vybrat si takovou, která vám bude nejvíce vyhovovat. 

Vyberte si autopojištění na cesty

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.