5/31/2023, Barbora Kocmankova, Ušetřeno.cz

Autem na Sardinii

Letadlem se na Sardinii dostanete sice rychleji, ale autem je to mnohem větší zážitek. Na cestě si užijete celou řadu krásných scenérií, a navíc si užijete svobodu volby v tom, kam si uděláte výlet, nebo si jen tak zastavíte a uděláte pauzu. V našem článku pro vás máme zajímavé a užitečné informace, které ocení všichni cestovatelé, kteří se rozhodli jet na Sardinii autem.

Autem na Sardinii

Jak na Sardinii autem?

Volba té nejlepší trasy na Sardinii se odvíjí od toho, ze kterého místa České republiky se chystáte vyjet. 

Na Sardinii autem z Prahy

  • Trasa: Praha – Plzeň – Řezno – Mnichov – Innsbruck – Bolzano – Trento – Verona – Bologna – Florencie – Livorno – Sardinie
  • Délka: 1 544 km
  • Čas: cca 21 hod.

Na Sardinii autem z Brna a Ostravy

  • Trasa: Ostrava/Brno – Vídeň – Štýrský Hradec – Villach – Benátky – Bologna – Florencie – Livorno – Sardinie
  • Délka: 1 658 km
  • Čas: cca 22 a půl hod.

Obě výše zmíněné trasy vedou do města Livorno, odkud na Sardinii vyplouvá trajekt. Počítejte s tím, že cesta trajektem bude, podle typu plavidla, trvat 6 až 10 hodinLístek na trajekt si zarezervujte či rovnou kupte předem, ne až na místě. Především v dovolenkové sezoně totiž může být obsazeno klidně i několik dní dopředu. Cenu lístku na trajekt ovlivňuje:

  • předstih rezervace,
  • část roku (sezona a čas mimo ni),
  • den, kdy chcete trajektem jet,
  • čas přepravy v průběhu dne (den či noc),
  • délka cesty trajektem.

Cestovní pojištění na Sardinii online

Na co si dát cestou autem na Sardinii pozor?

Dlouhá trasa

Cesta na Sardinii trvá z České republiky více než 20 hodin. Proto se na ni vydejte svěží, správně připravení a dodržujte pravidla bezpečné jízdy. Pro větší pohodu i vaši bezpečnost si cestu na Sardinii autem rozdělte minimálně na 2 dny a samozřejmě je dobré se v řízení střídat alespoň mezi dvěma řidiči. Nezapomínejte si také na cestě dělat pravidelné pauzy, a to alespoň 2 hodiny. Nebo si rovnou na trase naplánujte delší zastávku – uvidíte, že krásných míst na ní bude víc než dost. Pokud se rozhodnete pro rozdělení cesty na dva dny, doslova se nabízí přespání v Rakousku nebo v některém ze severoitalských měst.

Načasování cesty

Odjezd směr Sardinie si naplánujte ideálně někdy v čase od večera do brzkého rána, abyste se vyhnuli dopravním špičkám v okolí velkých měst v ranních hodinách. A dobré je také cestu naplánovat na některý den od neděle do středy. V ostatní dny totiž dochází ke střídání dovolenkových turnusů, takže se dá na silnicích očekávat o to hustší provoz. 

Kontrola auta

Než se vydáte autem na Sardinii, nechejte své auto zkontrolovat odborníky v servisu. Nezapomeňte také zkontrolovat obsah povinné výbavy, a to nejen pro Itálii, ale také pro státy, kterými budete pouze projíždět. Případné chybějící položky si pak dokupte.

Bezpečnost na cestě

Vzhledem k délce trasy na Sardinii si raději ke svému cestovnímu pojištění uzavřete také autoasistenci. Proč? Postará se o vás v celé řadě situací, mezi které patří defekt pneumatiky, porucha auta nebo nehoda. Dle rozsahu služeb zahrnutých v autoasistenci můžete mít zajištěnou opravu pneumatiky, vozu, odtahu vozu do servisu, zajištění náhradního vozu nebo ubytování.

Kolik stojí cesta na Sardinii?

Na to, kolik vás přesně vyjde cesta na Sardinii autem, má vliv hned několik věcí. Přesně se jedná o:

  • aktuální cenu benzínu a nafty – je třeba počítat s tím, že před začátkem sezony a v jejím průběhu o něco stoupne,
  • spotřebu auta – nezapomínejte na to, že poměrně velký vliv na ni má také styl vaší jízdy,
  • délku vaší trasy na Sardinii,
  • dálniční poplatky, mýtné a poplatky za přepravu, které vás cestou na Sardinii autem čekají.

Cestovní pojištění na Sardinii online

Dálniční poplatky

Podívejte se na přehled dálničních a dalších poplatků v jednotlivých zemích cestou na Sardinii.

Německo

  • V Německu je cesta po dálnici pro vozidla do 3,5 tuny stále ještě zdarma.

Rakousko

  • Elektronická dálniční známka – dá se koupit online. Pokud ji kupujete jako podnikatel, vstupuje v platnost okamžitě. V případě, že ji kupujete jako fyzická osoba, má odloženou platnost 14 dnů. Koupit se dá i klasická nalepovací dálniční známka.
  • Cena: 10denní / 9,90 EUR, dvouměsíční / 29 EUR, roční 96,40 EUR
  • Při cestě z Prahy je třeba počítat také s poplatkem za průjezd Brennerským průsmykem 11 EUR.

Itálie

  • Platí se mýtné, a to prostřednictvím mýtných bran. Na začátku placeného úseku dostanete lístek a na konci placeného úseku zaplatíte odpovídající částku. Platit je možné kartou a hotově (v eurech). Na dálnici A36 (na sever od Milána) se uplatňuje free flow systém, kdy dojde k naskenování SPZ, a mýtné posléze zaplatíte online.

Cestovní doklady

Pro cestu autem na Sardinii si připravte tyto doklady:

  • Řidičský průkaz
  • Malý technický průkaz
  • Zelenou kartu
  • Platný občanský průkaz nebo cestovní pas (nezapomeňte na to, že tento doklad budou potřebovat také vaše ratolesti)

Cestovní pojištění na Sardinii online

Cestovní pojištění do Řecka autem

Než se vydáte na Sardinii autem, sjednejte si odpovídající cestovní pojištění, které se o vás postará při celé řadě nesnází. Vybrat a sjednat si to nejvýhodnější cestovní pojištění na dovolenou vám na míru zvládnete během pár minut a z pohodlí vašeho domova – to vše díky online kalkulačce cestovního pojištění.

 Nižší zajištěníStřední zajištěníVyšší zajištění
Léčebné výlohy3 000 000 Kč8 000 000 Kčneomezeno
Pojištění úrazu300 000 Kč300 000 Kč600 000 Kč
Pojištění odpovědnosti2 000 000 Kč5 000 000 Kč10 000 000 Kč
Pojištění zavazadel10 000 Kč25 000 Kč50 000 Kč
AutoasistenceANOANOANO
Covid-19ANOANOANO
Asistenční službyANOANOANO
Cena1 644 Kč1 473 Kč2 374 Kč

Cestovní pojištění je počítáno pro 14denní turistickou cestu na Sardinii pro tříčlennou rodinu (dospělí 33 a 32 let, dítě 12 let). Uvedeny jsou nejnižší cenové nabídky ve srovnání. Jedná se o ilustrační příklad, nejde o obchodní nabídku. Počítáno dne 21. 5. 2023.

Covid-19 a cestovní pojištění

Situace kolem covidu-19 se už sice víceméně uklidnila, na některých místech světa se ale stále můžete setkat s bezpečnostními opatřeními. Proto doporučujeme před cestou zkontrolovat na stránkách MZV ČR aktuální podmínky pro vstup do země, pravidla pro využívání místní hromadné dopravy atd. Zároveň je vhodné se pro případ onemocnění covidem-19 v zahraničí správně pojistit. 

Pomocí naší kalkulačky si za pár minut porovnáte cestovní pojištění, které kryje léčebné výlohy spojené s covidem-19. Chcete vědět víc? Sepsali jsme pro vás ve spolupráci s pojišťovnami ještě odpovědi na nejčastější otázky ohledně krytí léčebných a dalších nákladů spojených s covidem-19.

Cestovní pojištění na Sardinii online

Kam autem na Sardinii?

Na tomto krásném ostrově můžete vidět a navštívit hned několik krásných míst. Minout byste neměli:

  • Cagliari – hlavní město Sardinie s královským palácem ve čtvrti Castello. V blízkosti města navštivte Národní archeologické muzeum, Cattedrale di Santa Maria Assunta e Santa Cecilia nebo Parco Naturale Molentargius Saline.
  • Alghero – město s mohutným středověkým opevněním a malebnými historickými uličkami
  • Su Nuraxi di Barumini – archeologické naleziště s megalitickými stavbami, tzv. sardinskými nuraghy
  • Neptunova jeskyně – více než kilometr dlouhá jeskyně nacházející se na Capo Caccia. Vidět v ní můžete spoustu chodeb, sálů, stejně jako malých jezírek.
  • Moře a pláže – jednou z nejhezčích pláží Sardinie je Spiaggia Rosa známá svým růžovým pískem. Smaragdové moře najdete zase na pobřeží Costa Smeralda, krásná místa ke koupání vás čekají také v zátoce Cala Mariolu.

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.