5/22/2024, Jana Skálová, Ušetřeno.cz

Jak na odvzdušnění topení?

Zavzdušněné topení je docela běžným jevem. Pokud se vám to stane, je potřeba ho co nejdříve odvzdušnit, jinak budou radiátory málo topit nebo nebudou topit vůbec. To se nakonec může podepsat i na vašem vyúčtování za energie. Poradíme vám, jak topení odvzdušnit i jak zavzdušnění předcházet.

Odvzdušnění topení

Kdy odvzdušnit topení?

Abyste mohli odvzdušnit topení, musíte nejprve odhalit, že je zavzdušněné. Tento problém s topnou soustavou zpravidla nastává na začátku podzimu, když se rozhodnete poprvé zatopit – můžete zjistit, že i přes nastavený plný výkon a otevřené hlavice topí málo nebo vůbec.

Z radiátorů se může zároveň ozývat zvláštní pískání nebo šplouchání. Přesně to jsou příznaky zavzdušněného topení. 

Kdy topení odvzdušnit? Nejlépe hned. Se zavzdušněným topením se totiž topit nevyplatí – zbytečně se spotřebovává elektřina nebo plyn (podle toho, jaký zdroj energie využíváte), za ně samozřejmě platíte, protože elektroměr nebo plynoměr jedou naplno. Ale doma je vám přitom zima.

Pokud i po odvzdušnění topení budete mít pocit, že za elektřinu platíte přespříliš, možná je na čase změnit dodavatele energií a přejít k výhodnějšímu. Srovnání cen elektřiny si můžete udělat s pomocí online kalkulačky na Ušetřeno.cz.

Zapřemýšlejte také nad možností fixace cen elektřiny, protože elektřina v poslední době zlevňovala a při nízkých cenách se fixace může skutečně vyplatit.

Srovnání cen elektřiny online

Proč se musí odvzdušnit?

Na otázku, proč je potřeba odvzdušnit topení, jsme si už odpověděli. Jednoduše proto, že špatně topí.

Může se stát, že u ventilu je horké, ale na opačné straně studené. Nebo je radiátor studený úplně, i když trubky jsou žhavé. Život ohrožující to není, ale tepelné úniky se tvrdě odrazí na vaší peněžence.

Topení je také potřeba odvzdušnit, pokud jste měnili radiátor nebo topnou soustavu předělávali a pak jste ji napouštěli. Právě při napouštění radiátorů topnou kapalinou se do ní může dostat i vzduch, případně se tam dostane přes netěsnící spoje. I proto se topná soustava nejprve zkouší a teprve pak se přechází na ostrý provoz.

Nejdůležitějším důvodem, proč se provádí odvzdušnění radiátorů, je to, že by se kvůli tomu zkracovala životnost radiátorů. Pokud jsou totiž uvnitř vzduchové bublinky, dávají prostor vzniku koroze.

Když se pustíte do odvzdušňování topení, obejděte všechny své radiátory a nevynechejte žádný – zavzdušnit se vám totiž může topení bez ventilu i s ventilem, podlahové topení i žebříkové topení v koupelně. 

6 příčin zavzdušněného topení

Jak je možné, že se vaše topná soustava zničehonic zavzdušnila? Žádné její součásti jste neměnili, nic jste nepřenastavovali – zkrátka jste na ni několik měsíců nesáhli. Tak proč?

Kombinace hliníku a mědi

Měděné rozvody a hliníkové radiátory jsou nejhorší možnou kombinací. Tyto dva kovy na sebe totiž vzájemně nepříznivě působí a dochází k takzvané elektrochemické korozi. V jejím důsledku dochází časem k poškozování spojů a zavzdušňování topení.

Působení bakterií

V topné kapalině se mohou vyskytovat bakterie. V zimě zpravidla ne, protože kapalina je příliš horká. Ale když se dlouho netopí, mohou se bakterie začít množit a v důsledku svého životního cyklu tvořit plyny, které způsobují zavzdušnění topení. 

Těchto bakterií se přitom nezbavíte pouhým zatopením, ale obvykle je nutné přistoupit k pročištění soustavy pomocí chemikálií.

Plastové rozvody

Ani odborníci se neshodnou, jestli je lepší dělat rozvody topení z plastu, nebo z mědi. Faktem ale je, že obyčejné plastové rozvody mohou časem začít propouštět vzduch do topné soustavy. Aby se tomu zabránilo, je potřeba použít plastové trubky zevnitř potažené vrstvičkou hliníku.

Netěsnost u expanzní nádoby

Součástí topné soustavy je expanzní nádoba, která zefektivňuje topení a šetří energii. Díky ní tak můžete topit naplno, teplo vám doma vydrží déle a vaše účty za elektřinu nebo plyn nebudou dosahovat astronomických výšek.

Někdy se ale může stát, že v expanzní nádobě vznikne příliš vysoký tlak a začne z ní odkapávat voda, aby se tlak snížil. Objeví se v ní tak prostor pro vzduch. A pokud její těsnění není dokonalé, pronikne do ní i vzduch zvenčí, čímž dojde k zavzdušnění topení.

Koroze

Radiátory nevydrží věčně a zejména v místnostech s vysokou vlhkostí jim hrozí rychlejší koroze. Pokud s tím nebudete nic dělat, radiátor někde nakonec prorezne a začne se do něj dostávat vzduch. Takový radiátor je pak zralý na výměnu.

Netěsnící spoje

Při instalaci topení nebo výměnách radiátorů se dělají nové spoje nebo přetěsňují ty staré. Pokud se to ale udělá špatně, právě těmito místy do topné soustavy pronikne vzduch. Spoje je pak potřeba znovu přetěsnit.

Nepřeplácíte za elektřinu zbytečně?

Jak poznám, že je odvzdušnění radiátorů potřeba?

K zavzdušnění systému topení může dojít i během topné sezony. U starších radiátorů třeba i několikrát ročně

Napoprvé si třeba nebudete jisti, jestli je to potřeba, ale pak už to vždy najisto poznáte. Jasnými známkami, že je to potřeba, je:

  • nerovnoměrné topení,
  • studený radiátor,
  • hluk,
  • pískání,
  • šumění v radiátorech.

Jak odvzdušnit různé typy topení?

Odvzdušnění radiátorů není složité. Pokud se vám navíc nechce manuálně je odvzdušňovat, můžete si pořídit speciální zařízení, jemuž se říká odlučovač vzduchu

To si namontujete na potrubí (případně to udělá topenář) a díky tomu jsou z topné kapaliny průběžně odstraňovány vzniklé bublinky vzduchu. Odvzdušnění tak už nemusíte řešit, probíhá bez vašeho přičinění a jedná se o skvělý způsob pro odvzdušnění topení bez ventilu.

Druhou možností je poctivá ruční práce. I pokud jste topení nikdy neodvzdušňovali, ničeho se bát nemusíte. Zvládnete to sami.

Jak na odvzdušnění radiátorů?

  1. Ujistěte se, že je topná soustava studená.
  2. Otočte kohoutky radiátorů, aby se napustily vodou.
  3. Nechte v nich vodu zhruba půl hodiny.
  4. Ujistěte se, že je vypnuté oběhové čerpadlo, případně ho vypněte.
  5. Vezměte si k ruce šroubovák, hadr a vhodnou nádobu na vodu.
  6. Pod ventil topení postavte nádobu a pod ni ještě položte hadr.
  7. Lehce uvolněte ventil radiátoru. Pokud to nepůjde rukou, použijte šroubovák (nebo speciální klíč na topení).
  8. Pokud je zavzdušněný radiátor, z ventilu začne unikat vzduch – to poznáte podle syčení.
  9. Jakmile syčení ustane a začne vytékat voda, je radiátor odvzdušněný.
  10. Ventil řádně utáhněte.
  11. Stejně postupujte i u dalších radiátorů.
  12. Poté zapněte oběhové čerpadlo a spusťte topení.
  13. Pokud v radiátorech zbyde vzduch, budete si celé kolečko muset zopakovat.

Jak odvzdušnit podlahové topení?

S běžnými radiátory je to hračka, ale jak na odvzdušnění podlahového topení? Ani to nemusí být takový problém, jak se na první pohled může zdát. Takže pokud je vaše podlaha studená a topení pod ní nefunguje, zkuste ho odvzdušnit následovně:

  1. Na rozdělovači nejprve vypněte všechny obvody topení.
  2. Přistupte k prvnímu obvodu a připojte k němu hadici vedoucí z vodovodu.
  3. Otevřete okruh a pusťte vodu.
  4. Vodu napouštějte, dokud z topení nezačne namísto unikajícího vzduchu vytékat souvislý proud.
  5. Obvod uzavřete a totéž proveďte s dalšími obvody podlahového topení.
  6. Pokud ho odvzdušňujete častěji, je výhodné namísto obyčejné vody použít speciálně upravenou vodu – tedy musíte stávající vodu kompletně vypustit, systém propláchnout a pak znovu naplnit.
  7. Zkontrolujte tlakový systém – měla by na něm být hodnota 1,5 baru.

Odvzdušnění podlahového topení neodkládejte. Nejen že vám bude zbytečně chladno od nohou, ale navíc za spotřebovanou elektřinu budete platit, aniž byste z ní měli nějaký užitek. Pomoci ušetřit vám pak může i správné nastavení topení.

Srovnejte si ceny elektřiny online

Jak na odvzdušnění žebříkového topení?

Pokud máte žebříkový radiátor s ventilem, odvzdušnění provedete úplně stejně jako u ostatních radiátorů.

Někdy se ale žebříkové radiátory instalují bez ventilů. V tom případě se pořádně podívejte na to, jaké typy matic na žebříku jsou. Je možné, že se pod jednou z nich ukrývá regulační ventil. Ten je možné speciálním klíčem nebo šroubovákem uvolnit a vypustit ze žebříkového radiátoru vzduch.

Někdy se regulační ventil instaluje na připojovací šroubení žebříku a vzduch tedy vypustíte tudy.

Nakonec se ujistěte, že je v žebříkovém radiátoru dostatek vody – měl by jí být zaplněn nejméně do poloviny. Pokud je jí málo a špatně topí, je třeba vodu do systému doplnit.

Obdobně jako při odvzdušnění žebříkového topení můžete postupovat také u odvzdušnění topení bez ventilu. Případně se k němu dá přikoupit automatický odvzdušňovací ventil, který vám ušetří hodně starostí.

Abyste pak za topení zbytečně nepřepláceli, je potřeba správně ho nastavit a zajistit si tak v každé místnosti optimální teplotu. Každý stupeň vám totiž ve finále může ušetřit až tisíce korun na vyúčtování za elektřinu (případně za plyn).

Pokud i tak platíte moc, porovnejte si v naší online kalkulačce ceny dodavatelů elektřiny nebo ceny dodavatelů plynu – naši specialisté vám mohou pomoci přejít k výhodnějšímu.

Jak odvzdušnit topení v panelovém domě?

Komplikovanější to může být pro obyvatele panelového domu. Pokud nemáte svůj vlastní kotel a v paneláku nebo v bytovém domě je pouze centrální vytápění, je odvzdušnění topení náročnější.

Problém s odvzdušněním topení v paneláku nastává, pokud odvzdušňovací ventily nejsou ve všech bytech, ale jsou umístěny pouze v nejvyšších patrech. A takových případů je nespočet. V tom případě budete muset dojít za sousedy z horního patra a požádat je o odvzdušnění systému.

Nicméně nebude stačit, pokud naplno otevřete topení jen ve svém bytě. K úspěšnému odvzdušnění je potřeba, aby spolupracovali všichni obyvatelé. Proto je ideální už předem se dohodnout na určitý den.

Odvzdušnění v panelovém domě trvá o hodně déle než jen v bytě nebo v rodinném domě, ale díky spolupráci se obvykle zdaří. Jeho postup je ostatně podobný, jako jsme uvedli výše. Jedinou nevýhodu to má pro obyvatele horního patra – musejí na sebe chtě nechtě tento úkol vzít.

Výsledek se pak ale pozitivně projeví ve všech bytech – může se vám díky tomu snížit účet za elektřinu (popřípadě plyn); ještě víc potom můžete ušetřit chytrou změnou dodavatele energií.

Jak poznat odvzdušněné topení?

To, jestli se vám odvzdušnění radiátorů na první pokus povedlo, nejlépe poznáte při zkušebním zatopení. A je jedno, jestli topíte elektřinou, plynem nebo tuhými palivy.

Roztopte nebo zapněte kotel, zapněte oběhové čerpadlo a čekejte. Pokud vám ze soustavy vyteklo příliš vody, ještě předtím ji samozřejmě dopusťte, ale opatrně a hlavně tak, abyste si do ní nenapustili znovu i vzduch. Případně namísto vody použijte speciální topnou kapalinu, která je vhodnější.

Dobře odvzdušněné topení poznáte následovně:

  • Radiátor hřeje úplně celý a rovnoměrně.
  • Z topné soustavy se neozývá žádný zvuk.
  • Zvládnete domácnost vytopit na teplotu, kterou si přejete.
  • Sníží se vlhkost vzduchu.

Nezávazná online kalkulačka elektřiny

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.