12/29/2023, Barbora Kocmankova, Ušetřeno.cz

Pojištění na lyže do Itálie

Itálie je bezpochyby jednou z nejvíce oblíbených alpských zemí, do které každý rok vyráží spousta milovníků nejen lyžování, ale celé řady dalších zimních sportů. Abyste si svou dovolenou užili opravdu bez starostí, je třeba si ještě před odjezdem sjednat správné cestovní pojištění na lyže do Itálie, které se o vás spolehlivě postará ve všech případech. Jaké by mělo být? Pojďte se na to podívat.

Pojištění na lyže do Itálie

Lyžování v Itálii – důležitá pravidla

Pokud vyrážíte do Itálie na lyže, měli byste si raději připomenout pár novinek, které mají zajistit větší bezpečnost a pohodlí v místních skiareálech. 

Alkohol na sjezdovce 

Máte za to, že bombardino patří k italskému lyžování jako bazalka ke caprese? V tom případě vás nepotěšíme – podle nových pravidel je pohyb na sjezdovkách pod vlivem alkoholu zakázaný. Když toto pravidlo porušíte, můžete přijít nejen o skipas, ale také se „těšit” na pěknou pokutu. 

A v případě, že vám bude při namátkové kontrole naměřeno více než 0,5 promile, bude tato pokuta sahat do výše 500 až 1 000 eur (což úspory už pěkně zabolí). Pokud budete mít v krvi více než 0,8 promile, posuzuje se to dokonce jako trestný čin. Navíc alkohol na sjezdovce snižuje reakční dobu a vy se tak vystavujete vyššímu riziku nehody.

Povinnost nosit helmu 

Helmu musí mít bez podmínek děti a mladiství do 18 let, a to pod pokutou 100 až 150 eur. Ať už tedy budou vaše ratolesti lyžovat, jezdit na snowboardu, sáňkovat, nebo bobovat, bez helmy se neobejdou. Výjimku v má v tomto případě běžkování.

Najděte si to nejvýhodnější pojištění na lyže do Itálie

Povinnost opatrné jízdy 

Bezohledně a rychle jedoucí lyžaři jsou postrachem všech sjezdovek. Proto je další z norem omezení rychlosti a důraz na opatrnou jízdu. Co to znamená? Na sjezdovce je třeba se chovat tak, abyste neohrozili nejen svou bezpečnost, ale také dalších osob. 

Zvlášť opatrní pak buďte kolem budov, překážek a také v místech křižování a rozdvojování tratí. Obezřetnost se samozřejmě vyplatí také při jízdě v mlze a místech, kde se vyskytuje velké množství lyžařů začátečníků. K těm buďte ohleduplní a pamatujte, že i vy jste na lyžích jednou začínali. 

V případě, že budete potřebovat na sjezdovce zastavit, přesuňte se co nejrychleji k jejímu kraji, a to i v případě nehody. Stejné pravidlo platí také pro běžkařské tratě.

Pojištění odpovědnosti 

Poměrně zásadní novinkou je nutnost sjednání pojištění odpovědnosti, které se vztahuje na škody, které byste způsobili na zdraví či majetku někomu jinému. Pokud si toto pojištění nesjednáte, čeká vás pokuta až do výše 150 eur

K čemu je tohle pojištění dobré? Pro případy, když byste na svahu někoho nechtěně srazili. Dané osobě nebo osobám tak můžete způsobit nejen škodu na majetku (sportovním vybavení), ale také na zdraví. A právě v těchto situacích se náhrada škody může vyšplhat klidně do milionů korun (u úrazu sem spadají náklady na převoz, ošetření, hospitalizaci, pracovní neschopnost atd.). 

Pokud byste ovšem při takové nehodě měli v krvi alkohol, pojišťovna může odmítnout pojistné plnění plnit, či krátit, takže byste museli nejspíš sáhnout poměrně hluboko do vlastních úspor. Zkrátka o důvod víc jezdit na lyžích s čistou hlavou. Výhodou pojištění odpovědnosti je i to, že se vztahuje na všechny členy rodiny a na neúmyslné škody způsobené i mimo sjezdovku.

Jestli máte odpovědnost sjednanou u pojištění majetku, počítejte s tím, že některé pojišťovny ji nemusí uznávat, a to např. kvůli nižším limitům. 

U celoročního pojištění kontaktujte vaši pojišťovnu ohledně vydání anglického certifikátu, který bude prokazovat, že máte v pojištění odpovědnost zahrnutou. A tento certifikát mějte samozřejmě při sobě. 

Najděte si to nejvýhodnější pojištění na lyže do Itálie

Pojištění do Itálie na lyže ještě před odjezdem

Sjednat si na lyžařskou dovolenou cestovní pojištění je stejně samozřejmé jako seřízení vázání. A navíc se nejedná o nic složitého. Stačí se doma připojit k internetu, vzít počítač, chytrý telefon nebo tablet a jít do online kalkulačky. V té zadáte základní údaje o vás a vaší cestě:

  • cílovou destinaci,
  • délku trvání pobytu,
  • typ pobytu (turistická, pracovní),
  • počet osob (včetně věku a informace, zda tvoří jednu rodinu).

A během chvíle před sebou uvidíte přehledně porovnané nabídky hned od několika pojišťoven, a to včetně výše pojistného. Jednotlivé nabídky si můžete také upravovat (volit míru zajištění – nižší, střední, vyšší) a přidávat užitečná připojištění. Hodit se vám může:

Před uzavřením pojistné smlouvy se podívejte, zda je v základním balíčku sportů také ten, který se chystáte provozovat, nebo zda bude nutné si sjednat připojištění pro zimní sporty, případně pro sporty rizikové a extrémní.

Pozornost věnujte také odpovídající výši pojistných limitů – nejen u léčebných výloh, ale také u pojištění odpovědnosti na lyže do Itálie (doporučujeme alespoň 3 až 5 milionů korun).

V případě, že do Itálie budete cestovat autem, určitě nezapomeňte na havarijní pojištění a samozřejmě povinné ručení.

Pokud byste si něčím nebyli u sjednání vašeho pojištění jistí, jsou tu pro vás naši specialisté, kteří vám rádi poradí.

Najděte si to nejvýhodnější pojištění na lyže do Itálie

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.